Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ito, ako vyrub topola znehodnoti zasoby podzemnej vody (Mira Draguna rozhodne neberiem ako experta na zp)? Pytal som sa viacero enviromentalistov a vacsina sa zhodne ze to narusi biotopy chranenych zivocichov, ale na pitnu vodu nevedia ako by to mohlo mat vplyv :) Sranda ze aka medialna vlna sa vytvorila kvoli Sihoti, kam tak skoro nikto z nas nepojde okrem dna otvorenych dveri (bez ohladu ci to vyrubu alebo nevyrubu, ci to budu mat lesy sr alebo bvs), pricom podobne zverstva sa planuju aj v lesoparku, Lesoch SR v Karpatoch, v lesnom celku Svaty Jur alebo Stupava... chcelo by to systemovo zastavit tuto tazbu dreva v M. Karpatoch, bud obnovenim tzv velkeho Bratislavskeho lesoparku alebo inak (uprava zakona o lesoch, memeorandum o spolupraci... hocico). Lebo mozno sa teraz podari zastavit tazbu na Sihoti, ale Lesy SR si to vynahradia niekde pri Granade...
Zobraziť komentár 11.04.2016 - 14:49:05
00
a) zakaz cyklistov a pohyb osob, ale pohyb lesnych strojov je povoleny => divne, nie ? :)
b) tam nie su (len) topole :)
c) prakticky komplet odstranenie lesa z ostrova vplyv mat moze a znacny, v clanku sa toho dotkli

Sihot je pomerne prisne strazena lokalita kvoli zasobarni pitnej vody pre BA. Preto fakt, ze tam zrazu niekto zacne hromadne rubat stromy je velmi,velmi zaujimavy :) Vyrub ako taky na Sihoti nie je problemovy z hladiska vyrubu (leda kvoli biotopu) , ale prave kvoli vode.

Co sa tyka medialnej vlny, ak sa ti zda , ze Sihot je to iste, ako Mestske Lesy, tak ako "ochranar" toho vela nevies :) Apropo .. ako chces zastavit tazbu v MK, ak sa veselo tazi dokonca priamo v Narodnom Parku ? Ked sa tazi hned na hranici (a tusim aj kusok dnu) v rezervacii za BK ? Ked sa nerespektuje ani ochranne pasmo nikde na Slovensku? Na pitnu vodu ludia pocuvaju viac ..

Inak malovat znacky po stromoch v lese tiez nie je velmi legalne, co myslis ? :) Na druhej strane, keby svojho casu, ked sa riesila rezervacia, stali vsetci ludia pri sebe, mozno by dnes Grenada bola v poriadku. Ja som to vtedy pisal, ze radsej nech sa tade bajkom neda, ako keby mali rubat stromy tak ako sa rubu. Teraz su v kurze ihlicnany :lol:
Zobraziť komentár 11.04.2016 - 16:09:35
00
:) Vela otazok. Tak idem postupne.
a. - nie len ze divne ale podla mna aj nespravne, urcite som za tu cyklotrasu, ale zaroven nie som za to, aby to ostalo pre BVS (co sa mozno bude privatizovat).
b. - PSL sa tyka najma topolov, na topole mozes zo zakona robit holorub.
c. - nie je to komplet odstranenie.
zhrnutie abc - som striktne proti tym vyrubom, ani nejdem urcite obhajovat lesy sr, len ma zaujimalo nieco odbornejsie na tu pitnu vodu. Pre zaujimavost, rad sa naucim nieco nove. Nie ze tomu neverim, skor zo zaujmavosti ake dopady a prepojenia na pitnu vodu tam su - tym sa da argumentovat aj pri inych vyruboch.

Ono to nie je az tak zrazu, je to podla PSL, PSL su tabulky. Typ porastu, vek, atd. Ak tabulky povedia rubny vek, ide sa rubat. To ze tam mozu byt dalsia bocne umysli, nie je problem uverit po tom co sa v BA a okoli deje. Ale oni maji Okresnym uradom schvaleny plan na prvy rok PSL (decenia). Schvalil to OU, musi to byt v sulade so zakonom o lesoch a ochrane prirody a krajiny a zaroven to vypracovala ina certifikovana firma (prepodkladam ze LH projekt co robi aj ostatne Lesne celky). Cize problem je v tom ze napriklad mesto Bratislava nevzniesli pripomienky pri tvorbe PSL a teraz sa zobudili (neskoro).

Netvrdim ze Sihot je to iste ako MLB, kvoli vode samozrejme nie, inak si myslim ze z inych mimoprodukcnych funkcii ma porovnatelnu hodnotu. A ako si spravne dal do uvodzoviek, ochranar nie som :)

Nechcem zastavit tazbu v lesoparku (toto si zle pochopil, zastavit som myslel na zverstva (nie na celu tazbu) - tj pasove clonne ruby, tazbu na singletrailoch a podobne co sa planuje na nasledujucich 10 rokov v Malych Karpatoch :( , osobne si myslim ze lesy treba vychovavat dalej. Cast by som nechal na bezzasahove uzemia, najma NPR a FSC plochy. Mne ide o to, aby ked sa tazi, tazilo sa setrne k rekreacii a sportu. BTW Kde sa tazi v rezervacii za BK?

Malovat znacky na stromy bez povolenia je riadna kravina. Ak narazas na vyznacenu "rezervaciu vydrica" tak strielas uplne ale uplne vedla, nemam s tym nic spolocne, nepaci sa mi to a kritizoval som to. Bola to forma rebelie isteho zdruzenia (moj odhad). Ale zase nerobim z toho dramu, vyznacenim sme neprisli ani o jeden strom, co sa o tazbe povedat neda. Napad rezervacie Vydrica sa mi ale paci, kedze priamo od VLKa a ochranarov co pred x rokmi s tym projektom prisli viem, ze tam nechcu nijako obmedzovat turistov, bikerov. Tato fama, ze chcu nieco obmedzovat vznikla zlou komunikaciou, co je velka skoda a verim ze sa relevantne subjekty posadia este za jeden stol. Granada je len smutny dosledok toho co spominas, ze tu ludia nedrzia pokope, pricom ciel maju ak nie rovnaky, tak velmi podobny. Granadu riesime s uradmi stale... tam sa tazilo hlava nehlava, a su tam podozrenia na porusovanie zakona o lesoch. Podanie uz bolo dane... Smreky su fajn, ale tie nepovodne Borovice cierne statna ochrana pridody MK tusim moc nemusi.

Snad som zodpovedal vsetko :)
Zobraziť komentár 11.04.2016 - 16:46:13
00
arrow_leftSyndi napísal:
Lebo mozno sa teraz podari zastavit tazbu na Sihoti, ale Lesy SR si to vynahradia niekde pri Granade...

Podľa čoho je ten úsek vlastne pomenovaný: Grenada - ostrov v Karibiku alebo Granada - mesto v Andaluzii?
Zobraziť komentár 11.04.2016 - 16:51:46
00
arrow_leftSyndi napísal:
len ma zaujimalo nieco odbornejsie na tu pitnu vodu. Pre zaujimavost, rad sa naucim nieco nove. Nie ze tomu neverim, skor zo zaujmavosti ake dopady a prepojenia na pitnu vodu tam su - tym sa da argumentovat aj pri inych vyruboch.

Myslim, ze aj to bolo spominane v tom clanku. Vegetacia v zaplavovom uzemi spevnuje a chrani podny kryt a tym padom ani velka voda pri zaplavach nezoberie so sebou vrchne vrstvy pody, ktore su prvym ochrannym prvkom podlozia. Ked vegetaciu odstranis, tak je erozia pri zaplavach a silnom prudeni toku na zvetranej pode vyraznejsia a po odmyti podneho krytu mozu nastat problemy. Ale ake problemy presne neviem. Mozno priesaky znecistenej vody do podlozia a kontaminacia spodnej vody. A samozrejme problem pre pitnu vodu je aj samotna tazba mechanizmami a s tym spojene uniky ropnych latok. Keby sa tam tazilo konmi, je o argument menej.
Zobraziť komentár 11.04.2016 - 16:56:45
02
jj presne o to ake problemy mi islo, aj mne sa zda asi priesak ako najlogickejsie vysvetlenie, ale to tam treba nejaku kontaminaciu dostat, lebo ostrov je celkom pekne teraz zabezpeceny.

Granada to je aj v lesnickych mapach, podla coho neviem.
Zobraziť komentár 11.04.2016 - 17:03:05
00
Kontaminaciou pre zdroje pitnej vody je aj samotna rieka v kombinacii s tym odkrytim dalsich vrstiev pody.
Zobraziť komentár 11.04.2016 - 17:07:16
00
prolem s vyrubom lesov, bude myslim na celom slovensku rovnaky
http://pava.blog.sme.sk/c/409077/karpatske-lesy-sa-menia-na-rubanisko-ako-dalej.html
http://michalzeman.blog.sme.sk/c/406839/planovana-tazba-dreva-v-ivanke-pri-dunaji.html
http://igorhrasko.blog.sme.sk/c/405652/statne-lesy-a-ich-necitlivy-pristup-k-lesom.html
vsade o tom istom ... :/
Zobraziť komentár 12.04.2016 - 11:49:54
00
http://www.etrend.sk/ekonomika/staronovemu-ministrovi-zigovi-sype-jeho-biznis-s-drevom-stale-viac.html
Zobraziť komentár 12.04.2016 - 11:53:03
00
Tak aj v Polsku uz zacina ten hajzel lykozrut vystrkovat rozky http://svet.sme.sk/c/20136755/polski-aktivisti-protestovali-proti-tazbe-dreva-v-poslednom-pralese-v-europe.html
Zobraziť komentár 12.04.2016 - 14:29:21
01
Poľskú verejnosť okrem toho šokoval, keď sa v rozhovore pre týždenník Do Rzeczy vyjadril, že stromy vyťažené v pralese treba racionálne zužitkovať: buď ako kurivo, alebo na výrobu nábytku. "Na to sú tam tie lesy, aby slúžili človeku," vyhlásil.

Keby toto povedal minister hospodárstva, tak by som to pochopil. Ale na kerú onú je tamten mamľas minister životného prostredia???
Zobraziť komentár 12.04.2016 - 17:51:14
00
Nova ministerka podohospodarstva odvolala sefa Lesov SR p. Moronga.
.
Zobraziť komentár 15.04.2016 - 12:44:26
00
Super. A tusime co sa deje dalej? Alebo aspon preco isiel prec?
Zobraziť komentár 15.04.2016 - 13:35:29
00
http://www.aktuality.sk/clanok/330349/ministerka-podohospodarstva-zacala-upratovat-vymenila-dvoch-sefov/ Myslim ze bezna vymena riaditelov, ale minimalne to aspon vyvynie nejaky tlak aj na lokalnych sefov odstepnych zavodov... a dava to trochu aj nadej ze sa veci zmenia (otazka je ci k lepsiemu alebo horsiemu)
Zobraziť komentár 15.04.2016 - 13:57:29
00
Určite ste si už urobili výjazd a nedalo sa jazdiť lebo lesníci a ich ťažba znehodnotili celú lesnú cestu. Je to nehoráznosť, nevraviac o tom koľko sa toho o týchto veciach narozpráva v TV , rádiu. Pripájam fotky z Prešova oblasť nad Borkutom .

Prílohy:

este ze lesnici sa staraju 02.JPG
este ze lesnici sa staraju 02.JPG 612.89 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

este ze lesnici sa staraju.JPG
este ze lesnici sa staraju.JPG 1.06 MiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 18.04.2016 - 00:46:43
00
keyboard_arrow_up