Určite ste už niektorý zažili v lese že vás zastihla poriadna búrka aj s bleskami, povedal by som že to je dosť nepríjemní pocit, sú nejaké pravidlá ako sa správať v lese keď vo vašom okolí udierajú blesky? Samozrejme okrem toho že treba vypnúť mobil a pod. viem že to bolo niekde písane tieto zásady ale nemôžem to doma nájsť, rád by som si to pripomenul.
pravdepodobnost zasahu bleskom hocikde je miziva, v lese je este x krat mizivejsia, pricom x = pocet stromov (nebrat doslova) ...pokial tomu rozumiem dobre, tak blesky vyhladavaju najkratsiu a najvodivejsiu cestu k zemi a kedze vzduch je mizerny vodic (stromy, ludia a cokolvek su lepsie), tak cokolvek, co je vyssie ako ty ma vacsiu sancu dostat zasah....nejaky ten mobil alebo medena pracka na opasku tvoje sance akurat nepatrne zvysuju...
Keď veľa teba švacne 100MV, s prúdom 10kA, asi bude dosť jedno, či to šľahlo do stromu, ktorý je meter ďaleko. Okrem toho, by bolo dobré si uvedomiť, že vypnutý mobil je síce v poriadku, ale aj bike má veľmi veľa, veľmi vodivých komponentov, čiže, dosť ďaleko od biku, by som doporučoval...
no ak ta to chyti v lese tak jasne,ze treba vypnut mobil a pokial sa da tak sa schovat tak aby si bol pod urovnou terenu.Nejaky zlab a podobne.Ak sa nemas kde schovat do budovy alebo podobne.plati pravidlo,ze treba byt nizsi ako najvyssi bod v okoli.To samozrejme neznamena,ze blesk nemoze trafit aj teba.Ja som to zazil a nie je to sranda ani armstrog by sa v casovke nechytal.
pravdepodobnost zasahu bleskom hocikde je miziva, v lese je este x krat mizivejsia, pricom x = pocet stromov (nebrat doslova) ...pokial tomu rozumiem dobre, tak blesky vyhladavaju najkratsiu a najvodivejsiu cestu k zemi a kedze vzduch je mizerny vodic (stromy, ludia a cokolvek su lepsie), tak cokolvek, co je vyssie ako ty ma vacsiu sancu dostat zasah....nejaky ten mobil alebo medena pracka na opasku tvoje sance akurat nepatrne zvysuju...
no, pokial by blesk trafil nejaky objekt relativne blizko teba, tak nie je to neobvykle, aby ta (alebo nieco ine v okoli) trafila vetva...
njn...ved ja sa nehadam, mozne to je...len vravim, ze to bude skor vetva nejakeho stromu ....inak vedla kamosa raz takto zalahol strom od blesku, sme ho polhodinu preberali zo soku, inak bol v pohode...
Určite ste už niektorý zažili v lese že vás zastihla poriadna búrka aj s bleskami, povedal by som že to je dosť nepríjemní pocit, sú nejaké pravidlá ako sa správať v lese keď vo vašom okolí udierajú blesky? Samozrejme okrem toho že treba vypnúť mobil a pod. viem že to bolo niekde písane tieto zásady ale nemôžem to doma nájsť, rád by som si to pripomenul.
..ved som to napisal nehladaj racionalitu v neriadenom naboji.
V Detve to bol iny pripad.............zial. Na oblohe nebolo ani mráčika.
citujem článok: Blesk zabíjal na jarmoku remesiel
"Tragédii v Detve, kde v nedeľu o 17:00 zabil blesk matku s dieťaťom, nezabránila ani skutočnosť, že sa tak stalo na možno najnižšom mieste z okolia, na malom priestranstve medzi stánkami remeselníkov. Blesk udrel chvíľu po tom, čo začalo mierne popŕchať, takmer z jasného neba a zabil 25-ročnú Silviu M. z Bajerova (okr. Prešov), ktorá niesla v náruči trojročného syna. Jej matku, resp. starú mamu, 45-ročnú Máriu J. oživili návštevníci 36.
Ako sa vyjadrili požiarnici, blesk sa bežne rozvetvuje a aj keď ho vysoké predmety priťahujú, môže niektorá z prúdových vetví udrieť v záverečnej fáze aj do nižších predmetov." http://mesto.sk/prispevky_velke/detva/b ... 1688.phtml
no ja som zažil hadam najväčšiu burku pred 6 rokmi, som sa vracal z túry z donovalov, ked som už vyšiel z lesa na asfaltku, začala obrovská neplecha, fúkalo tak strašne že som nevedel udržať stopu a hadzalo mna z prava do ľava, tak sa zatiahla obloha že bola tma,
už som myslel že do mna niečo trafí, blesky všade okolo mna, ja neviem som iba videl ako okolo všetko sa blíska a hrmí, potom mi z očí odfúklo okuliare na cestu , to som zastal, ale nevedel som ich nájsť kvôli tme, tak som radšej bicykel dal na kraj cesty a išiel som od neho preč /aby do mna niečo trafilo/, pri tom som videl ako po ceste prechadza auto, a na ceste boli moje okuliare, tak som sa vykašlal a utekal sa volade skryť..... po pár minútach ked to prešlo, som tam naštastie našiel aj svoj bicykel aj moje okuliare /našťastie celé / od vtedy ked vidím čierne mraky, utekám o sto šesť
minule som nieco pocul aj o zvyseni sance prezit zasah blesku, bolo to tusim nieco s tym ako mas stáť(?spojene nohy alebo od seba?)...chcelo by to urobit nejake vedecke pokusy
edit: upravene slovo stat->stáť ...aby sa toho nejaki jedinci nechytali (toho - vo vyzname slovickarenie)
no ale ved voda vodic a moc je skoro ako voda by ta trofil bleck a stanie by ho odviedlo do zeme :D:D neviem ale co by dotycnemu ostalo z pipika :D:D
hmm a co ti to pomoze
Aj keby si sa nejak uzemnil
Blesk prejde cez teba a potom blesk skonci v zemy...
Ked blesk udrie v oruhu 10m je vodive vsetko aj vzduch a o zemy ani nehovorim.
A toho udierania do najvysieho bodu v okoli to nemusi byt az tak pravda lebo bol som svedkom ako u babky pocas burky vpalil bles do zelezneho stlpika co tvoril ohradu a okolo bola kopa domov, stromov a pod. Blesk je nevypocitatelny a je veeelmy mala pravdepodobnost ze by ta nieco trafilo lebo 80% bleskov zanika este na oblohe a ta plocha na ktorej je burka je dost velka a ze si prave niekde v lese najde ten blesk teba je dost smola...
Raz som pozeral nejaku realciu na Discovery a tam ukazovali fotky nejakych dovolenkarov co sa fotili pocas burky a stali im vlasy (bol tam velky el. staticky naboj) a potom ich nasli mrtvych zasah bleskom neviem co je na tom pravdy ale bolo to dost zaujimave.
bolo to tusim nieco s tym ako mas stáť(?spojene nohy alebo od seba?)
Pri sebe, to je to krokové napätie. Môže byť také veľké, že stačí už aj pár centimetrový krok, aby medzi nohami vznikol dostatočný potenciál na ublíženie. Vtedy odporúčajú plaziť sa . Ináč, to je podobné, ako prečo nezabije vrabca, čo sedí na drôtoch (krátka rozteč nôh, kladie malý odpor).
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ukážková odpoveď
pravdepodobnost zasahu bleskom hocikde je miziva, v lese je este x krat mizivejsia, pricom x = pocet stromov
pravdepodobnost zasahu bleskom hocikde je miziva, v lese je este x krat mizivejsia, pricom x = pocet stromov
http://www.kstst.sk/pages/vht/meteo/blesk.htm
http://www.zachranari.sk/Default.aspx?CatID=46
http://www.bourky.com/smrtici_blesk.php
Par rokov spet na nejakej slavnosti v Detve udrel blesk z jasneho neba. Zabil nejakych ludi.
V Detve to bol iny pripad.............zial. Na oblohe nebolo ani mráčika.
citujem článok: Blesk zabíjal na jarmoku remesiel
"Tragédii v Detve, kde v nedeľu o 17:00 zabil blesk matku s dieťaťom, nezabránila ani skutočnosť, že sa tak stalo na možno najnižšom mieste z okolia, na malom priestranstve medzi stánkami remeselníkov. Blesk udrel chvíľu po tom, čo začalo mierne popŕchať, takmer z jasného neba a zabil 25-ročnú Silviu M. z Bajerova (okr. Prešov), ktorá niesla v náruči trojročného syna. Jej matku, resp. starú mamu, 45-ročnú Máriu J. oživili návštevníci 36.
Ako sa vyjadrili požiarnici, blesk sa bežne rozvetvuje a aj keď ho vysoké predmety priťahujú, môže niektorá z prúdových vetví udrieť v záverečnej fáze aj do nižších predmetov."
http://mesto.sk/prispevky_velke/detva/b ... 1688.phtml
už som myslel že do mna niečo trafí, blesky všade okolo mna, ja neviem som iba videl ako okolo všetko sa blíska a hrmí, potom mi z očí odfúklo okuliare na cestu
edit: upravene slovo stat->stáť ...aby sa toho nejaki jedinci nechytali (toho - vo vyzname slovickarenie)
hmm a co ti to pomoze
Aj keby si sa nejak uzemnil
Blesk prejde cez teba a potom blesk skonci v zemy...
Ked blesk udrie v oruhu 10m je vodive vsetko aj vzduch a o zemy ani nehovorim.
A toho udierania do najvysieho bodu v okoli to nemusi byt az tak pravda lebo bol som svedkom ako u babky pocas burky vpalil bles do zelezneho stlpika co tvoril ohradu a okolo bola kopa domov, stromov a pod. Blesk je nevypocitatelny a je veeelmy mala pravdepodobnost ze by ta nieco trafilo lebo 80% bleskov zanika este na oblohe a ta plocha na ktorej je burka je dost velka a ze si prave niekde v lese najde ten blesk teba je dost smola...
Raz som pozeral nejaku realciu na Discovery a tam ukazovali fotky nejakych dovolenkarov co sa fotili pocas burky a stali im vlasy (bol tam velky el. staticky naboj) a potom ich nasli mrtvych zasah bleskom neviem co je na tom pravdy ale bolo to dost zaujimave.
Pri sebe, to je to krokové napätie. Môže byť také veľké, že stačí už aj pár centimetrový krok, aby medzi nohami vznikol dostatočný potenciál na ublíženie. Vtedy odporúčajú plaziť sa