Lokalizácia
Formulár sa odosiela
..ved som to napisal nehladaj racionalitu v neriadenom naboji.

V Detve to bol iny pripad.............zial. Na oblohe nebolo ani mráčika.

citujem článok: Blesk zabíjal na jarmoku remesiel

"Tragédii v Detve, kde v nedeľu o 17:00 zabil blesk matku s dieťaťom, nezabránila ani skutočnosť, že sa tak stalo na možno najnižšom mieste z okolia, na malom priestranstve medzi stánkami remeselníkov. Blesk udrel chvíľu po tom, čo začalo mierne popŕchať, takmer z jasného neba a zabil 25-ročnú Silviu M. z Bajerova (okr. Prešov), ktorá niesla v náruči trojročného syna. Jej matku, resp. starú mamu, 45-ročnú Máriu J. oživili návštevníci 36.
Ako sa vyjadrili požiarnici, blesk sa bežne rozvetvuje a aj keď ho vysoké predmety priťahujú, môže niektorá z prúdových vetví udrieť v záverečnej fáze aj do nižších predmetov."

http://mesto.sk/prispevky_velke/detva/b ... 1688.phtml
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 12:57:29
00
no ja som zažil hadam najväčšiu burku pred 6 rokmi, som sa vracal z túry z donovalov, ked som už vyšiel z lesa na asfaltku, začala obrovská neplecha, fúkalo tak strašne že som nevedel udržať stopu a hadzalo mna z prava do ľava, tak sa zatiahla obloha že bola tma,
už som myslel že do mna niečo trafí, blesky všade okolo mna, ja neviem som iba videl ako okolo všetko sa blíska a hrmí, potom mi z očí odfúklo okuliare na cestu 8) :shock: , to som zastal, ale nevedel som ich nájsť kvôli tme, tak som radšej bicykel dal na kraj cesty a išiel som od neho preč /aby do mna niečo trafilo/, pri tom som videl ako po ceste prechadza auto, a na ceste boli moje okuliare, tak som sa vykašlal a utekal sa volade skryť..... po pár minútach ked to prešlo, som tam naštastie našiel aj svoj bicykel aj moje okuliare /našťastie celé :-D/ od vtedy ked vidím čierne mraky, utekám o sto šesť
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 13:13:36
00
minule som nieco pocul aj o zvyseni sance prezit zasah blesku, bolo to tusim nieco s tym ako mas stáť(?spojene nohy alebo od seba?)...chcelo by to urobit nejake vedecke pokusy :P

edit: upravene slovo stat->stáť ...aby sa toho nejaki jedinci nechytali (toho - vo vyzname slovickarenie) :P
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 13:21:57
00
no ale ved voda vodic a moc je skoro ako voda :D by ta trofil bleck a stanie by ho odviedlo do zeme :D:D:D neviem ale co by dotycnemu ostalo z pipika :D:D:D
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 13:28:51
00
no ale ved voda vodic a moc je skoro ako voda :D by ta trofil bleck a stanie by ho odviedlo do zeme :D:D:D neviem ale co by dotycnemu ostalo z pipika :D:D:D

hmm a co ti to pomoze :-D
Aj keby si sa nejak uzemnil

Blesk prejde cez teba a potom blesk skonci v zemy...
Ked blesk udrie v oruhu 10m je vodive vsetko aj vzduch a o zemy ani nehovorim.

A toho udierania do najvysieho bodu v okoli to nemusi byt az tak pravda lebo bol som svedkom ako u babky pocas burky vpalil bles do zelezneho stlpika co tvoril ohradu a okolo bola kopa domov, stromov a pod. Blesk je nevypocitatelny a je veeelmy mala pravdepodobnost ze by ta nieco trafilo lebo 80% bleskov zanika este na oblohe a ta plocha na ktorej je burka je dost velka a ze si prave niekde v lese najde ten blesk teba je dost smola...

Raz som pozeral nejaku realciu na Discovery a tam ukazovali fotky nejakych dovolenkarov co sa fotili pocas burky a stali im vlasy (bol tam velky el. staticky naboj) a potom ich nasli mrtvych zasah bleskom neviem co je na tom pravdy ale bolo to dost zaujimave.
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 13:44:07
00
bolo to tusim nieco s tym ako mas stáť(?spojene nohy alebo od seba?)

Pri sebe, to je to krokové napätie. Môže byť také veľké, že stačí už aj pár centimetrový krok, aby medzi nohami vznikol dostatočný potenciál na ublíženie. Vtedy odporúčajú plaziť sa :-) . Ináč, to je podobné, ako prečo nezabije vrabca, čo sedí na drôtoch (krátka rozteč nôh, kladie malý odpor).
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 14:21:50
00

Pri sebe, to je to krokové napätie. Môže byť také veľké, že stačí už aj pár centimetrový krok, aby medzi nohami vznikol dostatočný potenciál na ublíženie. Vtedy odporúčajú plaziť sa :-) . Ináč, to je podobné, ako prečo nezabije vrabca, čo sedí na drôtoch (krátka rozteč nôh, kladie malý odpor).

len by ma zaujímalo, kto to už takto spravil a prežil :D
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 14:32:58
00
Ináč, to je podobné, ako prečo nezabije vrabca, čo sedí na drôtoch (krátka rozteč nôh, kladie malý odpor).

Hej? Ja som myslel, ze preto, ze nie je okruh.
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 16:05:29
00
No vidíš.
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 16:21:11
00
kratka roztec noh kladie maly odpor?
tym skor by to malo cez neho ficat nie?
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 16:23:00
00
Možno som sa sekol a je to naopak, teda že kladie veľký odpor :oops: Ale bolo to už dávno, čo som riešil takéto hovadiny, človek zabúda. Vytas vzorec kde je dľžka vodiča. Ak je v menovateli, tak máš recht, ak v čitateli, tak kladie malý odpor. 8)
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 16:27:14
00
mozno trepem debilinu, ale nezabije vrabca nahodou preco, ze nieje uzemneny? teda nedotyka sa zeme. pocul som ze aj clovek by vedel na takychto dratoch vysiet keby sa ich drzal dvoma rukami a bol vo vzduchu...
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 17:21:28
00
Možno som sa sekol a je to naopak, teda že kladie veľký odpor :oops: Ale bolo to už dávno, čo som riešil takéto hovadiny, človek zabúda. Vytas vzorec kde je dľžka vodiča. Ak je v menovateli, tak máš recht, ak v čitateli, tak kladie malý odpor. 8)

R = φ*l/S [Ω]

Nieco taketo ;-)

- a vrabca to neusmazi lebo nie je spojeny zo zemou a ani el. vedenie nie je spojene zo zemou ak by bolo tak by to vyhadzovalo poisky
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 17:23:43
00
vrabca to nezabije preto ze ma vacsi odpor ako kabel co je dosledok toho ze nieje uzemneny
nezabitie vsak nie je priamy dosledok neuzemnenia
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 17:27:45
00
takze predsa som mal pravdu, teda je mozne ze za urcitych okolnosti by clovek mohol vysiet na vedeni vysokeho napatia bez ujmy na zdravi :)
Zobraziť komentár 19.07.2007 - 17:31:46
00
keyboard_arrow_up