Lokalizácia
Formulár sa odosiela
ja nepamätám, kedy som naposledy použil niečo iné ako RAW, ak foťák umožňoval fotiť do RAW... ale fakt je, že bežný konzument... je niečo iné
Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:04:27
00
od stredy mám panasanoic lumix lx2. zatiaľ som ho nemal možnosť odskúšať mimo bytu, keďže som ochorel ... takže zatiaľ s ním len pobehujem po byte a fotim skrine, kvety, andulku, ... zatiaľ som s fotkami spokojný =)

neviem ako iné foťaky, ale tento ukladá naraz jpeg aj raw verziu fotky čo je dokopy cca 25mb. taktiež robí videa v HD kvalite čo je tiež riadny hltač pamäte. čiže ja mám v pláne kupiť 16gb kartu nech pri viacdňovej dovolenke nemusím premazávať fotky
Fotit do RAW aj JPEG naraz nema zmysel, po 1. zabera to hafo miesta po 2. z RAW po uprave ulozis do JPEG po 3. ak fotis konzum na RAW zabudni je ti zbytocne, bezne osetrenie fotiek urobis v pc v akomkolvek programe. Po 4. balim Nikona+cely vercajg a palim do Svitu budu blatofotky :-)

Naposledy upravil drotar dňa 09.08.2008 - 07:18:37, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:16:35
00
presne ako si to povedal :) ...bezny konzument je nieco ine...teraz je na jeho zvazeni ci je bezny konzument alebo nie :)
Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:17:52
00
To samozrejme len predpokladam kedze pouziva Lumix :wink:
Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:19:55
00
vsak si to uz musi zvazit sam ale aj tak 16GB je hrooozne vela
Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:23:55
00
vsak si to uz musi zvazit sam ale aj tak 16GB je hrooozne vela

Ak toci videa tak ju vyuzije sice s diskutabilnym vyslednym efektom a kvalitou. A my co pouzivame zrkadla tanto problem nemame :-)
Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:36:48
00
ja zrkadlo nemam a aj tak netocim...blbost podla mna :P fotak je na fotenie a nie na tocenie videa :)
Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:39:46
00
a kompakt je na kompaktenie :)
na fotenie je naozaj SLR...
a k tomu RAWu, u kompaktov vďaka ich prťavým zašumeným chipom by sa síce dalo z RAWu celkom profitovať (sofistikovanejší denoise), ale bežní sérioví kompaktisti hlavne nechcú o ničom nič vedieť, ale zato to robiť - proste konzumná "logika", určite je RAW dosť mimo ich záujmu... na druhej strane, nie všade mám odvahu zobrať zrkadlo, a vtedy taký military grade kompakt ako je ten Ricoh spomenutý mnou vyššie situáciu rieši, plus mám možnosť RAWu a teda dokonalejšieho denoisingu... a pár ďalších vecí...
zatiaľ však Ricoh nie je on stock a akcie s rizikom rozmlátenia materiálu riešim Olympusom Camedia C-310 (bez RAWu... zato samozrejme s posterizáciou pri spracovaní, čo k foteniu do JPEGu - a zvlášť kompaktom - imanentne patrí :evil: )
samozrejme, keď vezme kompakt ten, kdo umí, tak sa aj na to dá pozerať... ako hovorím, ak máte to videnie, tak nezáleží na tom, čo máte v ruke za techniku...
Zobraziť komentár 09.08.2008 - 07:54:17
00
este poslednu vecicku by som sa chcel spytat pred objednanim toho fotaku, tu EXTREME kartu tam mam kupit SD alebo SDHC, ? nechapem aky je rozdiel medzi nimi...
Zobraziť komentár 12.08.2008 - 17:33:38
00
HC je norma pre High Capacity a používa trošku iný radič (a tuším aj iné napätia), aj označenie rýchlosti je iné
ale do kompaktu je to naozaj jedno (ak zvláda oboje! čo staršie foťáky nemusia)
Zobraziť komentár 12.08.2008 - 19:53:56
00
Tulenik napisal: ... k tomu RAWu, u kompaktov vďaka ich prťavým zašumeným chipom by sa síce dalo z RAWu celkom profitovať (sofistikovanejší denoise), ale bežní sérioví kompaktisti hlavne nechcú o ničom nič vedieť, ale zato to robiť - proste konzumná "logika", určite je RAW dosť mimo ich záujmu... "

ja k tomu len tolko - tiez nefotim den ani rok - osobne som za LX2, je to fotak, ktory zvladne kvalitativne robotu aj za niektore zrkadla. Problem je, ze nema a hlavne neda sa robit s prislusenstvom /PD, filtre a pod./
Kôli tomu mam objednanu LX3, ktora v testoch vychadza porovnatelne so zdrkadlami a je este aj spratna. ma dostatocne velky cip 16:9 origo neorezany /ako LX2/, a aj kopu inych vylepseni...

http://www.fotoaparat.cz/blog/fotoblog. ... &tb=1&pb=1
Zobraziť komentár 13.08.2008 - 11:29:31
00
osobne som za LX2, je to fotak, ktory zvladne kvalitativne robotu aj za niektore zrkadla.

ktore mas na mysli? : )
Zobraziť komentár 13.08.2008 - 11:45:15
00
Konkretne mam na mysli:
Canon 3500vku - foti na nu "komplic" vo firme
Sony A200 - mal som
Fuji S5000 - 8000 - tyzden k dispozicii na test

:roll:
Zobraziť komentár 13.08.2008 - 12:00:55
00
filtre sa dajú riešiť (napr. Cokin systém s magnetickým držiakom alebo uchytením do statívového šróbu), ale nijaký kompakt nikdy nedosiahne na parametre ani najmizernejšej súčasne dostupnej zrkadlovky...
na druhej strane, ak hrozí rozbidržka, zrkadlovku nevozím...
Zobraziť komentár 13.08.2008 - 12:04:39
00
ale nijaký kompakt nikdy nedosiahne na parametre ani najmizernejšej súčasne dostupnej zrkadlovky...

parametre su dane !!! a to ci dosiahne, alebo nedosiahne je subjektivny pocit. Objektivne - sum, ostrost, vyrez, fareb. aberacia su vlastnosti, ktore sa daju porovnat v pohode a preto som to tam napisal. nie som jediny, kto to tvrdi - naopak porovnavali sme viaceri na zaklade odbornych clankov /niektore nam pomahal kamos prekladat z talianciny/.

Ale nehadam sa, ako som pisal - ak sa niekomu zda, ze nedosiahne, tak nech pokojne foti na zrcatko... :)
Zobraziť komentár 13.08.2008 - 12:13:07
00
keyboard_arrow_up