Lokalizácia
Formulár sa odosiela
http://www.forestportal.sk/ForestPortal/lesne_hospodarstvo/los/bioticke_cinitele/lykozrut_smrekovy/ticha_koprova/ticha_koprova.html

Tak to skúsim rozpytvať.
1.alternatíva: Necháme porast bez zásahu človeka.
Následky: Príroda to spracuje ako to spracovávala vždy , km sa neobjavil človek. Tzn. Lykožrút sa geometrickým radom rozmnoží, vyžerie č sa dá a dosť stromov vydochne. Následne buď zhnijú, alebo ich zlikviduje požiar(v amerike pláovite podpaľujú lesy, aby boli zdravšie a odlnejšie. Kdesi som o tom čítal blog). V oboch prípadoch biomasa ostane na mieste, ako forma hnojiva pre mladý les. Nikoho to nestálo ani ejro. Nikto neprerobil, nikto nezarobil,okrem nákladov na údržbové práce (priechodnos ciest a chdníkov), ktoré tak či tak platí TANAP ako štátna organizácia.

2.aternatíva: Vyťažíme to.
Odstránime popadané stromy a aj stojace mŕtve sucháre. Som presvedčený,že sa zmení lokálna mikroklíma už len z toho dôvodu, že bude na to viac svietiť slnko. A teda v pôde bude menej vlahy. Takisto sa zníži možstvo odumretej biomasy ako budúceho hnojiva.(lebo drevnú hmotu odvezieme) Možno bude o niečo menej lykožrútov a teda odumieranie starého lesa sa spomalí.
TANAP najmä v tendri ťažiarov, ktorý to vyťažia a predajú. Platia TANAPU za surovinu ak sa nemýlim. Drevo je relatívne nekvalitné a teda zisk ťažiarov je aký je. To nás nemusí zaujímať. Ale zisk TANAPU qvôli neqalite dreva je taký nízky, že nepostačí vykryť náklady na nové zalesnenie. Teda zalesnenie teba dotovať. A z čoho? Z daní. Ta fasa. Sme tam kde v alternatíve jedna. Stará hora je mŕtva. Treba aby vyrástol mladý les. Akurát, že v alternatíve 1 to nestálo ani korunu a v alternatíve 2 sa na to poskladáme. Dobrá ekonomika.

Čo vy na to?
Zobraziť komentár 17.04.2010 - 16:12:53
00
aj tak sa niekdo nabali :) .lebo urcite sa nebude tazit len to kalamitne drevo ;)
Zobraziť komentár 17.04.2010 - 16:27:53
00
(v amerike pláovite podpaľujú lesy, aby boli zdravšie a odlnejšie.

Neviem ci to robia planovite, ale svoj vyznam to ma. Les nikdy nehori v spodnych vrstvach, ale len na povrchu zeme, cim nedochadza k nezvratnemu poskodzovaniu semien "zahniezdenych" hlbsie v zemi.
Ak sa vratime do hlbokej minulosti, ked neboli lesnici ani hasici, urcite existovali lesne poziare ako aj roznorode lesozruty. Horelo, zralo a lesy predsa boli. Myslim si, ze dnes lesy miznu vdaka ochranarom ako aj "starostlivym" lesnikom.
Zobraziť komentár 17.04.2010 - 16:50:09
00
iceman: to so severskym som nevedel

TANAP - mam pocit, ze ked je nieco narodny park, mala by tam byt prvorada priroda a zasahovat do vyvoja by sa malo co najmenej, aby bolo vidno vsetky procesy, ich dosledky-nasledky a naslednu regeneraciu, v ktorej hlavne je sila prirody.

Ked do toho budu kecat "lesohospodari" vzdy budu vidiet to, co sa da "obhospodarit", teda drevo a mäso.

Ale mozeme si za to sami, lebo v "civilizovanom" svete ma cenu iba to, co je ziadane.........

Akurat smola, ze pri honbe za tym co je ziadane, nenavratne zanikne to, co ma skutocnu hodnotu.

takto to vnimam.
Zobraziť komentár 17.04.2010 - 19:28:25
00
Tak s týmto sa môžem,len stotožniť :y:
Zobraziť komentár 18.04.2010 - 10:07:05
00
Čo vy na to?

Kus pravdy na tom je. Len aj lesné hospodárstvo musí nejak fungovať. Drevo je myslím dosť potrebná surovina. Ale rozhodne v národných parkoch by som nechal aby sa o všetko postarala príroda.
Zobraziť komentár 18.04.2010 - 23:31:50
00
Ak by mal niekto záujem podporiť: http://www.ekoforum.sk/peticia/stop-destruction-tatra-sk
Zobraziť komentár 19.04.2010 - 20:57:10
00
Len tak na zamyslenie http://www.karpatskefoto.sk/page/images/blog/b04/blog.html
Zobraziť komentár 20.04.2010 - 19:49:50
00
Výborné.
http://kravcik.blog.sme.sk/c/228930/Ako-sa-rodia-povodne.html
Zobraziť komentár 17.05.2010 - 00:03:48
00
pekne to napisal, uz by sme mali nakopat prdel tym tazicom drevnej hmoty v lesoch SR ale co s urbarnikmi a sukromnymi vlastnikmi ked sa rozhodnu robit holoruby aj oni ? co bude potom hmm ?
Zobraziť komentár 17.05.2010 - 18:26:07
00
Lesy SR drevo do nedávna ťažili aj predávali. Teraz sa predávajú nevyťažené drevo za x0% percent z trhovej ceny s tým, že kupujúci si to musí vyťažiť. Na ťažbu dohliada jeden štátny zamestnanec, Ako sú už nastavené limity a koľko peňazí stačí lesníkovi aby niečo prehliadol je druhá vec. Štát sám o sebe nevlastní žiadny ťažobný stroj.
A nebavme sa o minulosti v štýle "kedysi sa to všetko nechalo tak a bolo dobre", to je úplne bezpredmetné.
Zobraziť komentár 18.05.2010 - 07:08:42
00
ako ze nie kedysi neboli taketo zaplavy ako teraz sposobuju skoda za miliardy a mozno to sposobuju nejaky chamtivci co rezu o 106 , takze to treba zarazit a zacat lesy najme vysadzat a to horuckovitym tempom len do toho sa uz nikto nehrnie vsakze ....
Zobraziť komentár 18.05.2010 - 07:38:10
00
najhoršie je že prírode ludia v tomto rozumeli už aj pred 1000 rokmi, len vtedy sa nehralo na peniaze.. terajšieho lesníka, drevorubača to absolútne nezaujíma on v tom dome, tej dedine nebýva..
Zobraziť komentár 18.05.2010 - 09:07:06
00
diskusia v lampe na temu tatry (TMR apod.) http://www.tyzden.sk/lampa/lampa-z-8-4-2010.html
Zobraziť komentár 18.05.2010 - 09:55:21
00
dnes som mal zaujímavú výmenu názorov so susedou... :lol:

umývam si bike pri paneláku, také fajn miestečko tam máme - vysypané okrúhliakmi, kde steká voda zo strechy cez odkvap...pani/mamička si stojí opodiaľ s kočíkom a malým dieťaťom a začne na mňa, že prečo si neumývam ten bicykel niekde inde, že deti sa tam hrávajú a ja to tam špiním blatom...spočiatku som to ignoroval, no potom šla okolo a spýtal som sa jej či to myslí vážne :?:

začala mi dávať kázeň ako olej a vazelina z bicykla ničí prírodu okolo domu a jej deti sa tam budú potom hrať a ja som len nechápavo krútil hlavou :o samozrejme pod balkónmi pár špakov, tak hneď prirovnanie, že to je také isté ignorantstvo a ničenie prírody ako tie odhodené špaky...

ako nezvyknem riešiť susedské vzťahy, predsa len bývame tu všetci krátko, ale takéto sprostosti? :tmi:
Zobraziť komentár 24.05.2010 - 21:07:08
00
keyboard_arrow_up