Už som to tu písal....všetko je niečo za niečo....
To že na skúter netreba moto soferak, má určité obmedzenia....
Napr že to musí mať automat a výkonnostné a rýchlostné obmedzenia...
To isté ebajky, nechcete mať STK ŠPZ a vodicaky, nuž tak sú tam veľmi konkrétne obmedzenia
Ak si to čipneš, tým pádom už to nie je bicykel.....
Čo konkrétne je na tomto tazko pochopiteľné?

Zákony platia pre všetkých rovnako, či zase má niekto potrebu odrbavat?
A potom že spoločnosti vládnu morálne prehnite indivíduá. Politika je len zrkadlom spoločnosti....
12.06.2025 - 10:31:28
14
Včera nás na hrádzi medzi Viedenskou a Bergom obiehala moto-kolobežka, taká tá výkonná čo ide aj 50 km/h s tučnými kolesami. Všimol som si, že pri zadom kolese mala takú žltú tabuľku EVČ.
To sú už tie registrácie výkonnejších kolobežiek a električiek s povinnou zákonnou poistkou?
Samozrejme, že je tam na začiatku hrádze značka zákazu všetkým motorovým vozidlám, toho exota to nezaujímalo a pri našej rýchlosti cca 35 km/h musel na to podstatne viac dupnúť aby nás obehol.
12.06.2025 - 11:20:22
00
Chlapci, aj keď ma ukameňujete, ja si budem stáť za svojim. ZÁKON PORUŠUJE TEN, KTO UPRAVENÝ BIKE PREVÁDZKUJE. NIE TEN, KTO HO ČIPUJE alebo inak NA ZÁKAZKU upravuje. Ale OK, som morálne pokrivený a kvôli mne je táto krajina (a aj celý svet) prehnitá. Som totiž proti nezmyselným obmedzeniam a zákazom. Spomeňte si na svoje slová, až príde rad na vás a začnú obmedzovať a zakazovať vám. Prečo na normálnom bicykli môžeš ísť koľko chceš a na električke by si mal len 25km/h? Aký je reálny rozdiel medzi žiletkárom, ktorý valí 45km/h a niekom na električke idúcej 35km/h? Viete aký? Že na žiletke vám zatiaľ nikto nezakázal ísť rýchlejšie ako 25km/h a ani vám neprikazuje mať na ňom EVČ a platiť PZP.

Ja osobne síce žiadne odblokovania nerobím a ani nebudem (táto technika ako aj celé električky mi je úplne ukradnutá), ale proste nevidím dôvod odsudzovať niekoho, kto to urobiť vie. Nie som boľševik, aby som mal potrebu niečo niekomu zakazovať a niekoho obmedzovať.
Howgh
12.06.2025 - 14:13:42
00
tak ono ani na ebajku nikto nemá zakázané ísť 45 kmh, ale motor sa musí vypnúť pri 25 kmh. neviem kam sa očipovaní ponáhľajú, u nás v partii, čo sa pomaly, ale isto rozrastáme a je nás 7-9 podľa toho komu sa ako dá, nemáme čipnutý bajk nikto. na úplne prvom ebajku so Shimano E8000 sa dala hranica vypnutia motora pomocou aplikácie tretej strany upraviť na 32 kmh, ako je to v USA a skúsil som, lenže žralo to rýchlejšie baterku. momentálne som skôr proti tomu, aspoň na niečom sa tu s niektorými zhodneme :D
12.06.2025 - 14:28:36
02
tl_unicorn Nechystam sa ta ukamenovat ale velki hajzli vsetci zacinali ako mali hajzli. Ty si pripisujes k dobru, ze spolupracujes len s tymi malymi. Opakujem, nechystam sa ta ukamenovat ale s nadsenim nam to oznamovat by si nemal. Sed si v kute, zhrabni kapesne a netlac sa na podium.
12.06.2025 - 15:23:45
11
arrow_lefttl_unicorn napísal:
Chlapci, aj keď ma ukameňujete, ja si budem stáť za svojim. ZÁKON PORUŠUJE TEN, KTO UPRAVENÝ BIKE PREVÁDZKUJE. NIE TEN, KTO HO ČIPUJE alebo inak NA ZÁKAZKU upravuje. Ale OK, som morálne pokrivený a kvôli mne je táto krajina (a aj celý svet) prehnitá. ....

Dalo by sa polemizovať, či nelegálny zásah do softvéru výrobcu s cieľom obohatiť sa je alebo nie je porušovanie zákona.
12.06.2025 - 15:33:28
03
Zásah do softvéru výrobcu je v prvom rade porušenie zmluvných podmienok v rámci záruky.
pista: Ty si zas prosím Ťa kde vzal, že ja s niekým spolupracujem??? Vieš ty vôbec, čo ja robím a čím sa živím? Takže drž láskavo klapačku a nikoho neobviňuj.

Inak dalo by sa polemizovať, či výroba elektroakustických zariadení umožňujúcich pirátske kopírovanie diel spadajúcich pod ochranu autorských práv nie je náhodou ťažký zločin...nie nadarmo bolo vlastníctvo magnetofónu v ČSSR do polovice 50-tych rokov zakázané...povážte...
12.06.2025 - 15:45:01
00
Prečo na normálnom bicykli môžeš ísť koľko chceš a na električke by si mal len 25km/h?
Aký je reálny rozdiel medzi žiletkárom, ktorý valí 45km/h a niekom na električke idúcej 35km/h? Viete aký?
Že na žiletke vám zatiaľ nikto nezakázal ísť rýchlejšie ako 25km/h a ani vám neprikazuje mať na ňom EVČ a platiť PZP.

Toto su take myslienkove pochody ze az. :facepalm:
Na uvod by bolo fajn si nastudovat paragrafy.
„§ 31 Bicykel s pomocným motorčekom
(1)
Bicykel s pomocným motorčekom musí spĺňať technické požiadavky podľa § 30 a technické požiadavky na konštrukciu bicyklov na elektrický pohon podľa technickej normy49) alebo inej obdobnej technickej špecifikácie s porovnateľnými alebo prísnejšími požiadavkami.
Kopírovať
(2)
Montáž pohonného systému, ako sú najmä motor alebo akumulátor, nesmie vyžadovať zásah do nosných konštrukcií bicykla.
(3)
Najväčší menovitý výkon pomocného motorčeka nesmie presiahnuť 0,25 kW, jeho výkon sa progresívne musí znižovať a nakoniec prerušiť vtedy, keď bicykel s pomocným motorčekom dosiahne rýchlosť 25 km · h-1 alebo aj skôr, ak cyklista prestane šliapať do pedálov.
(4)
Za bicykel s pomocným motorčekom sa nepovažuje vozidlo, ktoré je možné zaradiť do kategórie L.

Je jasne ako facka ze cipovanim uz to nesplna zakonne poziadavky, cize tym padom je to motorka...
A z toho vam vsetkym vyplyvaju povinnosti.
https://www.mfsr.sk/files/archiv/2/usmernenie.pdf
12.06.2025 - 16:45:05
01
už to je divné, že mnohí predajcovia ponúkajú čipy, alebo iný systém odblokovania rýchlosti ako úplne bežný produkt, pretože okrem vecí spomenutých vyššie, predajca je prvý kto má vedieť, že HW, alebo SW manipuláciou s motorom padá záruka. modelová situácia, príde pán dôchodca kúpiť ebajk, predajca ho nahvorí na čip, ujo budete rýchlejší, lepšie vám to pôjde, neskôr sa mu pokazí motor keď aj z úplne iného dôvodu, výrobca reklamáciu neuzná a čo potom povie predajca pánovi, nemali ste sa nechať nahovoriť?
12.06.2025 - 20:01:40
03
pista: Ty si zas prosím Ťa kde vzal, že ja s niekým spolupracujem??? Vieš ty vôbec, čo ja robím a čím sa živím? Takže drž láskavo klapačku a nikoho neobviňuj.

Zabudol som, ze debata na slovensku musi obsahovat aj utok. Takze nez laskavo zacnem drzat klapacku by som ti odporucil precitat tvoje postoje. Pri pohlade zvonka vyzerali akoby si bol zainteresovany. BTW Dychanie zhlboka a pravidelne prachadzky vraj maju blahodarny vplyv na nervozitu.
13.06.2025 - 08:20:17
18
Inak dalo by sa polemizovať, či výroba elektroakustických zariadení umožňujúcich pirátske kopírovanie diel spadajúcich pod ochranu autorských práv nie je náhodou ťažký zločin...nie nadarmo bolo vlastníctvo magnetofónu v ČSSR do polovice 50-tych rokov zakázané...povážte...

Odbočím v tejto prekrásnej hejterskej téme a trochu sa povenujem ďalšiemu absurdnému ačohentizmu. Lebo hľadať spojitosti medzi neodblokovanými elektrobicyklami v 20-tych rokoch 21. storočia a magnetofónmi v 50-tych rokoch 20. storočia si skrátka zasluhuje našu maličkú pozornosť.

Takže.

Úprimne ma takéto absurdity minulosti zaujímajú, a tak som trochu pogooglil. Na stránkach Virtuálního musea historické radiotechniky som našiel toto:
"Československá radiotechnika se po válce věnovala jiným úkolům, než komerčním magnetofonům. Meopta Přerov začala v roce 1949 vyrábět magnetofon "Paratus" se záznamem na tenký ocelový drát, avšak pouze pro průmyslové účely. Až cca do roku 1954 byl na magnetofonovém poli klid. Teprve když se podařilo rok předtím zahájit vysílání Československé televize, což byl prvořadý úkol, bylo 7. května 1954 usnesením ÚV KSČ rozhodnuto o výrobě magnetofonů pro veřejnost."

Z iného zdroja (https://www.zones.sk/materialy/fyzika/historia-magnetofonu-21057.pdf) som vyčítal:
" V Československu sa začali vyrábať magnetofónové pásky v Československý film – filmové laboratórium Barandov, odštepný závod Gotvaldov pod značkou Emgeton v roku 1951. Tieto pásky sa svojou kvalitou nevyrovnali páskam zahraničných výrobcov, akými boli BASF, AGFA a Scotch. V roku 1954 v máji bolo rozhodnuté o výrobe magnetofónov pre verejnosť.
V Československu bola problémom skutočnosť, že na zakúpenie ste museli mať doklad z veliteľstva SNB (Štátnej Národnej Bezpečnosti), či ste spoľahlivý na to, aby ste mohli vlastniť magnetofón. Nastala i éra amatérskych konštrukcii a individuálneho dovozu magnetofónov z okolitých štátov najmä z NDR."

Ono to teda bolo celé trochu inak, ale to nevadí. Nebolo to do polovice 50-tych rokov, ale od polovice. A neboli zakázané, ale musel si mať špeciálne povolenie (absurdné, ale taká bola doba komunizmu).

Na záver skúsim parafrázovať citáciu z úvodu príspevku do dnešných časov: bežným ľudom štát zakazuje šoférovať autá! Lebo jazdenky sú síce megadostupné, ale problémom je, že na ich vedenie musíte mať špeciálny doklad z Ministerstva.

Ospravedlňujem sa tunajšiemu obecenstvu za dlhší OT. Hor´ sa do hejtenia električiek! :-D
13.06.2025 - 15:57:21
04
https://www.instagram.com/reel/DI1uMh-Tn_l/?igsh=ZnlwNnVncTN4YTR1
13.06.2025 - 17:39:10
02
pista a aj ostatní: Vôbec nie som zainteresovaný. Mne sú celé električky v zásade úplne ukradnuté. Mňa by bez vás popravde vôbec nenapadlo premýšľať o tom, kto má, kto nemá a či je legálne mať odblokovanú maximálku na električke. Ja vlastne doteraz vôbec nerozumiem, čo vám na tom tak vadí a ako konkrétne sa vás to dotýka. A dôvod, prečo je SR taká aká je nie je preto, že tu existujú nejakí ľudia, čo vedia a za nejaké drobné odblokujú elektrobajk. Ale preto, že Slováci sú jeden zlovolný a závistlivý národ. A vy sa tu poniektorí musíte ale že strašne nudiť a mať strašne veľa voľného času, keď riešite s prepáčením úplné p......y. Niečo iné je žartovať o dojazdovej úzkosti, nohách do "O", jazdení od bufetu k bufetu, biobajkoch a podobne. Ale robiť tu z nejakého "električkového čiptuzera" kriminálny živel pomaly na úrovni sicílskej mafie, označovať niekoho za hajzlíka (ten útok začal tu pán pista) a odkazovať na smiešne paragrafy je fakt úbohé a hodné tak ŠTB. Hrdinovia za PC a mobilom...
Týmto som tu skončil a viac sa v tejto téme vyjadrovať nebudem.
13.06.2025 - 18:51:59
01
arrow_lefttotti7210 napísal:

hlavne ze "sportuje" :lol: vypomoc taka ze az motor hori
13.06.2025 - 20:19:39
01
Len dodám k tomu nelegálnemu odblokovaniu, Slovač je hlavne taká, že keď vstúpi do platnosti nejaký predpis / zákon, tak prvá myšlienka nie je rešpektovať ho, ale ako by sme s tým vydrbali...
A samozrejme je legálna možnosť odblokovaného bajku, a to s techničákom a ŠPZ, ale to už nikomu nevonia....
13.06.2025 - 20:29:17
05
keyboard_arrow_up