Lokalizácia
Formulár sa odosiela
peter120
Neviem, kto tu píše demagogické komentáre od veci o papierových slamkách.

Výnos zo spotrebnej dane je na Slovensku 1,3 mld. € z toho ide na opravy ciest 1/3. Úlohou spotrebnej dane je obmedzovať negatívne javy a nie plniť štátny rozpočet.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 05:46:59
01
arrow_leftlapaloma napísal:
Mi tak napadlo. Cim sa bude kosit a pilit drevo v lese, ked zrusia benzin? Aku nie je riesenie pre vacsie mnozstvo prace

kde si cital, ze idu zrusit benzin? Na to staci mat jednu mozgovu bunku, aby si vedel, ze je to nezmysel. To vazne ludia veria takymto blbostiam?
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 06:52:52
02
trionqta dan, to je teoria. V praxi je primarnou ulohou dane naplnit statnu kasu.

Rozumiem tvojmu pohladu, ale n3sedia mi vsetky tvoje argumenty. Obcas ich zbytocne pritahujes za vlasy. Napriklad to znizenie nakladov na liecenie plucnych chorob je pseudoargument. Stat dava do zdravotnictva to, co moze a to sa rozdeluje. Prichadzaju nove/drahsie liecebne postupy a znizovanie nakladov v zdravotnictve nebyva. Skor sa vylieci viac chorob.

K vyrovnavaniu krivky spotreby elektriny:
Elektromobily nebudu jedinym "zrutom" novej energie. My potrebujeme minimalizovat spotrebu fosilnych paliv vo vsetkych sferach - vykurovanie budov je dalsia pecka, co pojde na elektrinu. Tam bude zmena tiez obrovska.

Ked sme uz pri daniach - na to vsetko potrebujes vybudovat a prebudovat infrastrukturu. Elektrarne (a nielen obnovirelne ale aj jadro), uloziska energie, distribucne siete + last mile. A zmenit spolocnost. Lebo taky sychravy bezveterny dusickovy vikend, ked budu vsetci kurit a nabijat elektromobily aby sa dostali za rodinami bude extrem, ktory musime zvladnut.

Toto vsetko musi niekto zaplatit. A ten niekto sme my, alebo nase deti. Nikto iny.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 07:10:53
00
arrow_leftlapaloma napísal:
Mi tak napadlo. Cim sa bude kosit a pilit drevo v lese, ked zrusia benzin? Aku nie je riesenie pre vacsie mnozstvo prace

Benzin zatial nezrusia. Ale tvoj postreh je spravny.

Ludia z miest si neuvedomuju, kolko fosilnych paliv sa spotrebuje na poliach a v lese. Aj pri produkcii dreva s "nulovymi emisiami". Cast z toho sa da nahradit - mensie naradia na baterky.
Ale na oranie pola alebo na pracu v lese a napr aj dopravu dreva treba fakt vela energie. Uvidime, kedy a ake riesenia sa objavia tam.

Zatial tam elektrina vo vacsom ekonomicky zmysel nedava. Ak o niecom viete, dajte sem.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 07:22:29
00
arrow_leftskorpion napísal:
kde si cital, ze idu zrusit benzin? Na to staci mat jednu mozgovu bunku, aby si vedel, ze je to nezmysel. To vazne ludia veria takymto blbostiam?

Pozri, ak stat zakaze slamky, ak sa bojuje proti plastovym jednorazovym obalom (ale McDonald bordel robit moze) a ak sa navyse zaviazeme, ze za 27 rokov tu budeme mat uhlikovu neutralitu, tak sa necuduj, ze ludom z toho vychadza zakaz benzinu a nafty.
Ja osobne by som sa vobec necudoval, keby si vyznamna cast aktivistov (a mozno aj uradnikov) aj myslela, ze v 2050 bude Europa bez fosilnych paliv uplne a chcela to dosiahnut.

Ja si napriklad myslim, ze od nich musime ist maximalnou rychlostou, ktoru spolocnost socialne unesie. Ale neverim, ze je to 0 v roku 2050. Lebo vidim, ako je na nich spolocnost zavisla a ake mnozstvo energie nam davaju.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 07:32:58
00
som clovek z mesta a zrejme si to neuvedomujem will. Preto napr. som to ani nenapisal v prispevku 3 strany dozadu
ale tak pre teba: svk uvadza 0.1MToe v polnohospodarstve vs 16-17MToe celkovu spotrebu. Cesko to ma 0.6 vs 40-42MToe, nl to ma 4 vs 72-76

a mozme polemizovat co je ulohou spotrebnej dane. Fakt je ten, ze stat ma na 1 strane nejake vydavky ktore "chce" pokryt a na druhej strane ma nejake prijmy ktorymi to "chce" vykryt.
Pointa celeho (pre niektorych tuna) "eko terorizmu" je primarne v znizovani magnituda klimatickej zmeny ktora (comu mnoho zrejme aj tuna neveri) nastava. Je zjavne, ze ak dochadza ku klimatickej zmene tak ako sa to prezentuje, tak tato zmena a jej dopady, uz dnes maju, a v buducnosti budu mat omnoho vacsi, dopad na vydavkovu stranku ci uz statu tak aj jeho obcanov. Napr. prirodne katastrofy, skratena dlzka zivota (par r. dozadu si pamatam cislo ~70k ludi v eu/europe umiera predcasne rocne na dosledky horuceho pocasia), vydavky na zvladnutie extremneho pocasia (horucavy, zimy). Cize sa snazime znizit aj mnozstvo penazi kt ci uz potrebujeme, alebo budeme potrebovat vynalozit (ak chceme zachovat/zvysovat/udrzat aspon nejaky standard zivota).

Taktiez, ako bolo spomenute, pre teba je to sice pseudoargument, ale myslim ze som to uz aj sem daval linky aj na studie, ze je korelacia/snad aj "utrasena" kauzalita medzi znecistenym ovzdusim a plucnymi chorobami (mna liecba alergie stoji momentalne par sto e rocne len na liekoch), pricom doprava je vyraznym/hlavnym prispievatelom znecistenia vzduchu v mestach. Iste su aj dalsie problemy, ako napr. psych nepohoda/stress kvoli hluku a podobne...
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 07:51:18
01
arrow_leftwill napísal:
Pozri, ak stat zakaze slamky, ak sa bojuje proti plastovym jednorazovym obalom (ale McDonald bordel robit moze) a ak sa navyse zaviazeme, ze za 27 rokov tu budeme mat uhlikovu neutralitu, tak sa necuduj, ze ludom z toho vychadza zakaz benzinu a nafty.
Ja osobne by som sa vobec necudoval, keby si vyznamna cast aktivistov (a mozno aj uradnikov) aj myslela, ze v 2050 bude Europa bez fosilnych paliv uplne a chcela to dosiahnut.

Ja si napriklad myslim, ze od nich musime ist maximalnou rychlostou, ktoru spolocnost socialne unesie. Ale neverim, ze je to 0 v roku 2050. Lebo vidim, ako je na nich spolocnost zavisla a ake mnozstvo energie nam davaju.

Popieras sam seba, nevidis to? Najprv pises ako si niekto mysli ze nastane zakaz paliv, potom napises ze 0 v 2050 je nemozna lebo sme na nich prilis zavisli. Takze: "Uhlíková neutralita znamená dosiahnuť rovnováhu medzi emisiami uhlíka a ich pohlcovaním z atmosféry do takzvaných uhlíkových zachytávačov. Ak chceme dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, tak všetky svetové emisie musíme vyvážiť sekvestráciu uhlíka."

Produkovat CO2/spalovat kadeco, aj fosil sa bude aj nadalej, ide o to aby sa ten vyprodukovany CO2 aj odchytaval, ci uz umelo, alebo napr. zalesnovanim.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Uhl%C3%ADkov%C3%A1_neutralita

A co sa tyka toho strasenia danami za elektrinu. Zatial sa to neplanuje, co sa zhruba planuje je tu

https://www.minzp.sk/iep/publikacie/ekonomicke-analyzy/cisto-zbesilo-jun-2023.html
A neplati, ze musi ist o vypadok. Sami totiz hovorite, ako strasne stupne spotreba elektriny (nijak extremne, ale to je jedno). Tym stupne aj celkovy objem vybranej dane. Ale co je hlavne, elektrina z vetra a slnka je suverenne najlacnejsia, je nasobne lacnejsia, ako plyn, uhlie ci jadro. Cize dane a poplatky sa mozu vnutorne zvysit, pricom ty ako spotrebitel to vobec nepocitis, budes platit rovnako ci dokonca menej. Zarobis ty, zarobi vyrobca, zarobi stat, lebo OZE su nasobne lacnejsie. Tak uz nestrasme, nie sme na dezole mitingu...
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 12:18:15
02
Kde popieram sam seba ? Mozes mi dat tie vety dokopy ? Dalej som napisal som, ze musime znizovat spotrebu fosilnych paliv maximalnou rychlostou "aku spolocnost socialne unesie". Tu hranu musia politici najst.

Dobre viem, co znamena uhlikova neutralita. Tiez som o tom v tejto teme pisal. Nemusis ma poucovat. Zaroven, mozno narozdiel od teba, si uvedomujem, ze CO2 produkujeme nielen na produkciu energie, ale potrebujeme hnojiva na vyrobu potravin (kolko ich dava Holandsko ?), potrebujeme cement na vystavbu. Ideme vyznamne zbrojit aby sme sa ubranili pred Ruskom v buducnosti - tu sa produkcii CO2 nevyhnes. Rovnako aj udrzba existujucej infrastruktury a chemicke procesy generuju CO2, ktoreho sa nevieme zbavit.

Som skepticky, ze do roku 2050 vieme zrazit produkciu z 35 mil ton CO2eq na 7 mil (to je ta nula CO2 pre Slovensko). A my budeme potrebovat produkovat vsetko vyssie uvedene a aj spalovat biomasu na kurenie. A samozrejme aj dovazat produkty (z krajin, kde to nebudu riesit ?).

Ja o tom, ze strasne stupla v minulosti, alebo aj teraz, spotreba elektriny nehovorim - ukaz mi, kde som to napisal. Spotreba elektriny dokonca v Nemecku, UK, aj u nas klesa. To, co som povedal, ze budeme musiet vediet vykryt peak times, ked bude dopyt po elektrine vysoky ale produkcia z OZE nebude - bezveterne, dazdive, chladne dusickove pocasie je taky extrem.

V buducnosti, ak chces nahradit fosilnu energiu elektrinou, tak ti stupne jej spotreba nasobne. Len usporami to nedas a fosil u nas poskytuje kolko ? 70% celkovej energie ? Takze ak ides z 25% na 50-60% (zvysok su uspory) tak sa nebavime o 10-15% naraste spotreby elektrickej energie ale o nasobkoch. 10-15% je narast pri osobnej elektromobilite.

To, ze je elektrina z vetra a slnka najlacnejsia nespochybnujem, takmer nema prevadzkove naklady. To zistenie bol pre mna zlom cca okolo rok 2017, ked som si problematiku zacal viac vsimat. Co vsak pri tejto elektrine potrebujes su zalozne zdroje a zasobniky. Tie ti infrastrukturu predrazuju a vybudovat ju budeme musiet. Takze az tak ovela lacnejsie to nebude - na vybudovanie infrastruktury mame len tych cca 20 rokov. Co pri energetike vela nie je. Najma pri nasich rychlych povolovacich procesoch a vresku aktivistov pri kazdej investicii.

K dani - pokial mas fosilne paliva zatazene danou tak, ze dan tvori mozno 70% z ceny a nahradis ich elektrinou, kde dan tvori cca 20% z ceny, tak ako chces navysit vyber dane ?
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 14:08:42
00
arrow_leftwill napísal:
Dalej som napisal som, ze musime znizovat spotrebu fosilnych paliv maximalnou rychlostou "aku spolocnost socialne unesie".

A kto rozhodne, čo spoločnosť sociálne unesie? Je veľmi veľký rozdiel v tom, čo si myslí spoločnosť že ešte sociálne unesie a v tom, čo naozaj sociálne unesie.

Toto sú priveľmi filozofické úvahy na to, že nám horí pod zadkom (teda sorry, nad hlavami). Máme už iba nekoľko desaťročí, aby sme sa nedostali na bod zlomu a ak ich nevyužijeme (čo považujem za dosť pravdepodobné), tak už bude jedno, čo si kto myslí o spoločenskej únosnosti. Značná časť populácia zahynie kvôli zlým životným podmienkam a značná jej časť sa vystriela v konfliktoch.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 14:45:28
01
pbs.twimg.com
pobavilo
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 16:18:20
01
Nemcom uz hrabe dost dlho. :) Vypnut jadro a nahradit ho kombinaciou obnovitelnych zdrojov, ruskej ropy a plynu a uhlia, to je take "vizionarske". :D Vsak uz sa toto ich rozhodnutie zacina realne prejavovat. Najhorsie je, ze na to doplati nielen nemecky priemysel, ale aj SK export.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 16:52:31
01
Takéto jednoduché popísanie situácie bez kontextu a celkového pohľadu je úplne zbytočné a tvrdiť že je to dokonca rusky plyn je vyslovene zavadzanie. Nemecko otvorilo nove LNG terminaly v rekordnom čase prave preto aby nemuselo nakupovat od Russov
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/liquefied-gas-does-lng-have-place-germanys-energy-future

https://www.statista.com/statistics/1332783/german-gas-imports-from-russia/

V skratke Nemecko chcelo postupne presmerovať financie od ďalších investícií a udržovania jadrových elektrární do OZE a regulovať dopyt plynom ale Rusi im do toho hodili vidle. Kvôli tomu musia krátkodobo zvýšiť podiel elektriny z uhlia, na druhu stranu tempo akým budujú solar a veterne elektrárne je neskutočný a má dalej zrychlovat.
https://www.reuters.com/business/energy/germany-publishes-plans-hit-30-gw-offshore-wind-target-2030-2023-01-20/

"V prvej polovici tohto roka bolo v Nemecku spustených rekordných 8 GW nových solárnych a veterných inštalácií. Najmä solárna energia je na vzostupe, pričom od januára do júna 2023 pribudlo približne 465 000 nových elektrární, ktoré majú kombinovanú kapacitu 6,5 GW To je nárast z 3,75 GW v rovnakom období minulého roka a už blízko k 7,4 GW, ktoré boli nainštalované v celom roku 2022."

Aj ked sa pozrieme na aktuálnu produkciu ani zdaleko to nie je uhlie ako sa snažia tvrdiť proruske media

Prílohy:

dsdsasdsds.png
dsdsasdsds.png 99.15 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil trionq dňa 31.08.2023 - 17:34:45, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 31.08.2023 - 17:27:35
00
Ten kto kontext pozna, tomu ho vysvetlovat nemusim. :) A zavadzanie to nie je - preto som pisal o "vizionarskom" rozhodnuti spred par rokov. Samozrejme, ze teraz sa to snazia zachranovat ako sa da, ale ceny energii maju take, ze velke podniky uz zvazuju presun do zahranicia s lacnejsou energiou.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 17:34:16
00
ceny energií určuje trh pre celu EU a tie scenáre boli aktualne pred rokom
https://ycharts.com/indicators/europe_natural_gas_price
https://eng.kurzy.cz/commodities/electricity-price-development-chart/
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 17:37:35
00
Senzácia sa nekoná. V roku 2010 malo uhlie na výrobe elektriny v Nemecku podiel 42 % a jadro 22 %. V roku 2023 má uhlie 23 % a jadro 0 %.
Zobraziť komentár 31.08.2023 - 18:29:21
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up