wawrik. Nie, tak to nie je. Pozri dá čo som napísal a reaguj presne na to, ináč sa zamotané ako s predchádzajúcimi. Napísal som presne toto: …obmena spalovakov za EV v EU zlepší ekológiu a prispeje k zastaveniu otepľovania. Nikde som nespomenul zlepšenie ovzdušia v mestách. S tým čo si spomenul samozrejme súhlasím, EV väčšinu tých problémov v mestách vyrieši, nemám dôvod o tom pochybovať.
Ale ja som to myslel globálne, ak obmeníš spalovaky v EU za EV, tak kvalita vzduchu sa určite v EU mestách zlepší, ale tie EV sa musia vyrobiť a ich výroba nesie tiež CO2 stopu a ich
batérie znamenajú obrovskú environmentálnu záťaž ( toto je podľa mňa najväčšia slabina EV- samotný koncept je určite k prírode šetrnejší ako fosil, ale nosič energie a jej distribúcia sú problém). Technológia sa nejak skokovo nemení už roky, stále je to kobalte a lítiu, určite si videl čo znamená ich ťažba v Afrike.
Keďže normálne reaguješ, tak skúsim dať svoj pohľad: začal by som infraštruktúrou- obmedzil by som napríklad vjazd dieslov do centier (obmedzil, nie zakázal, rozvoz tovaru ešte nezvláda byt čisto EV). Moderne spalovaky s euro6 sú naozaj čisté, tie by som nesankcionoval skrze CO2 pokuty. Začal by som riešiť výfuky EV, ktoré sú síce mimo miest, ale pokiaľ je energia do nich z uhlia, tak to problém nerieši globálne. Siel by som severskou cestou, keď sú EV dotované, nech sú ľudia motivovaní ekonomicky k prechodu na EV. Investoval by som do MHD, nech ľudia v meste cestujú ňou. Najprv treba ponúknuť aspoň nejakú alternatívu, ale konkurencie schopnú, ľudia nie sú ochotní ísť s komfortom dole. Vid príspevok vyššie, ide sa kupovať jazdené ICE. Pýtam sa prečo? No lebo aj keď je EV šetrnejší k prírode, tak ekonómia nepustí.