Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Už len strasenie migrantami tu chybalo😀
Ak nesplašíme rýchlo dosť leopardov,sa nimi staneme aj my ,a Vova nám predvedie svoju predstavu o elektromobilite cestou dobytčakom do gulagu🤨
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 10:13:01
00
Veru, už som sa čudoval, že ako dlho vydržala táto diskusia bez "migrantov".

A "ekológovia nechávajú prichádzať do EÚ množstvo migrantov", to je tiež skvost. Marabbo, už si sa bol dnes sčítať?
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 10:15:01
01
arrow_leftHosť napísal:
Tak chodte bývať na dedinu kde je 10 spalovákov a hustý les ktorý pohltí tu trošku splodín. Niekto býva v centre mesta, iný pri Vojanoch, alebo Zwentendorfe. Postavili tam atomku za miliardy, ale nespustili ju. Tak vedľa nej postavili uholnú a rad.pozadie z popolčeka stúplo 3x. A ekologovia tlieskali.
Ľudia myslia na svoje osobné zisky a pohodlie a začne niečo riešiť až ked mu začne tiecť do topánok. Ľudí nezaujíma že vo vedlajšom meste bude kvoli ich činnosti niekto trpieť. Že deti za vrecko ryže dolujú zlato, alebo kobalt, že dievčatá takmer zadarmo šijú oblečenie s dieťatom pri nohách a ich muž má zdravotné problémy z toho bielenia rifiel chlórom.
Ľudia myslia dajte pokoj mňa sa to netýka po mňe potopa. Ľudia sa budú búriť a ak sa budú búriť kompetentní tak presadia svoje.
Ekológovia riešia emisie dopravy ktoré sú celkovo 20% a osobné autá sú len časť z nich. Vyrubujú sa lesy, palmy olejné, miznú pralesy, mizne čistá voda, znečistujú sa oceány, ale to ich nezaujíma. A nechavajú prichádzať do eu množstvo migrantov. Každý z nich bude chcieť auto a každý z nich aj vyprodukuje ďalší odpad..

Nie všetko je tak negatívne. Napríklad takto zabalené ovocie prdlžuje jeho životnosť niekoľkorát a tak sa ho menej vyhodí. A tento obalový plast sa dá ľahko zrecyklovať.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 10:20:42
00
Ak sa čokoľvek dá recyklovať,to hádam nie je odpustkom za záťaž spôsobenú výrobou,pripadne recykláciou
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 10:29:58
00
plati to iste co v doprave.. eko cesta nie je recyklacia ale zmensenie spotreby :)
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 10:49:01
01
Vymeniť niektoré potraviny za podobné ovocie by situáciu zlepšilo. Dobré kalórie, menej náročné pestovanie, dobre recyklovateľné balenie.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 10:56:45
00
Na zvyšujúci sa počet obyvateľov som poukazal, že každy z nich bude chcieť auto. Tam v afrike ho nemal. A budú produkovať priemyselný odpad, jednorázové plienky, plasty, každé 2 roky nové elektrospotrebiče...

Čo sa týka toho ovocia, polovica sa nepredá a končí v odpadkoch. Ale to aj iné potraviny. Marketing káže plné regále tovaru aj keď sa polovica vyhodí. Alebo zbytočné plechovky s nápojmi a zálohové automaty. V živote som nekúpil žiadnu plechovku nápoja. Nevyrábať plechovky a pet flaše, nebude treba ani automaty aj tak je z toho odpad.
img.cas.sk
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 10:57:42
00
Emisie viac klesnú znížením konzumného materiálneho spôsobu života, pretože sa na nich oveľa viac podieľajú iným pričinením než len doprava. Polovica Afriky a Azie by chcela do Nemecka a tým by tam pribudlo odpadu a emisií.
V krajinách kde nie je hlad je velké plytvanie všetkym.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 11:21:09
04
Môžeme sa vrátiť ku sklu, ktoré je však niekoľkonásobne energeticky náročnejšie vyrobiť a prevážať. Preto sa prešlo na plast. Je ľahký a dá sa aj dobre recyklovať.
Zálohovanie sa zaviedlo práve kvôli znečisťovaniu. V krajinách, kde funguje už roky, sa recykluje vysoký podiel odpadu a na skládkach končí minimum.
Afrika a Ázia musí zbohatnúť, aby sa tam rozvinulo odpadové hospodárstvo a materiály končili tam, kde majú končiť. Vo vyspelých krajinách sa práveže materiálové toky viac uzatvárajú a hľadí sa na každý odpad, pretože je spoplatnený.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 11:48:24
00
Prečo práve sklo? Radšej nekupovať nič. To je ekologickejšie. Mám jednu flašu dlhé roky. Igelitku som v obchode nikdy nechcel. 16 rokov nosím ten istý batoh. Zaváraniny nekupujeme ale si zavárame sami, keď sme občas niečo kedysi kúpili ostal nám pohár. U nás nič nejde na zmar. Iný kúpi zaváraninu, pohár vyhodí a kúpi ďalší. V obchode by stačil jeden druh potraviny v malom množstve, nie 14 značiek a vyber si ktoré chceš a zvyšok obchod vyhodí.
U nás je bezobalový obchod. Ešte si pamätám keď nám nalievali mlieko do baherky. Teraz sú monopoly a tie rozvážajú potraviny do vela krajín. Kúpim niečo a je z obalov strašne veľa odpadu. Ľudí nenaučíme triediť odpad. Vyhodia za jazdy z auta zálohovanú flašu. Aj v lese som našiel zalohované flaše. Proste to nevyrábať a bez náhrady iného tovaru. A neumrieme keď to nebude.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 12:06:28
01
arrow_leftHosť napísal:
Emisie viac klesnú znížením konzumného materiálneho spôsobu života, pretože sa na nich oveľa viac podieľajú iným pričinením než len doprava. Polovica Afriky a Azie by chcela do Nemecka a tým by tam pribudlo odpadu a emisií.
V krajinách kde nie je hlad je velké plytvanie všetkym.

Presne. Vyspely zapadny svet musi byt vzorom aj pre ten chudobny. Kedze doteraz sme tazili z ich zdrojov. Naviac chudobny svet treba vzdelavat tam by mali ist hlavne investicie. Je to vidiet ked sme ich len materialne podporovali tak ako porodnost rychlo rastla. Dnes je to len otom ze vymenia sa spaľovacie auta za elektricke a planeta sa zachrani. Pritom je tych veci co spravit ovela viac. Hlavny problem je ten ze nam dochadza cas a osobne si myslim ze svet sa bude menit az ked budu kolabovat ekosystemy. Je velmi malo casu aby sa stym nieco spravilo. Uz otazka nieje vyhmut. Sa klimatickej zmene ale prisposobyt sa jej aby sme ju co najviac zmiernili. Dalsie generacie politikov uz nebudu moct byt populisti a ludom slubovat ze sa budu mat lepsie ale skor robit opatrenia aby sa nemali horsie. Toto je jeden z najlepsich prírodovedných dokumentov. Ponuka aj riesenia len je prilis optimisticky podla mojho nazoru. Ak ste ho nevideli treba pozriet.
https://www.csfd.sk/film/812944-david-attenborough-zivot-na-nasi-planete/prehlad/
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 12:29:07
01
arrow_leftbicycletour napísal:
Afrika a Ázia musí zbohatnúť, aby sa tam rozvinulo odpadové hospodárstvo a materiály končili tam, kde majú končiť.
ten odpad do Afriky vozí Európa.
Aké veľké emisie produkuje rodina v Africkom slume, ktorá si uvarí polievku z potoka a nemajú auto, televízor, elektrinu ,sklo ani plasty?
Ak Afrika zbohatne, budú produkovať viac odpadu tak ako India. Indiu som nemal na mysli. Tá je priemyselne rozvinutá a sypú odpad do mora.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 12:30:41
02
arrow_leftdouble napísal:
Dnes je to len otom ze vymenia sa spaľovacie auta za elektricke a planeta sa zachrani.

Vôbec nie, je to práve naopak. Zatiaľ čo dekarbonizácia dopravy je ešte len v plienkach, tak v iných oblastiach či sektoroch sa už na uhlíkovej neutralite pracuje dlhodobo a už sú aj vidieť výsledky. Konieckoncom to, že doprava je dnes už jediné odvetvie, kde emisie stúpajú a je trend ďalšieho nárastu, o tom svedčí.
V oblastiach produkcie, výstavby, poľnohospodárstva sme v príprave na neutralitu oveľa ďalej, ako v mobilite.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 12:35:51
00
Jasne ,ze sa aj v inych oblastiach napreduje ale je to stale pomale ale ako hovorim bez znizenia spotreby to nepojde. Nizsia spotreba menej energie na tazbu surovin, vyrobu ,dopravu a recyklaciu. Uplny zaklad ak sa chceme niekde pohnut. Peniaze oligarchov miesto novych jacht a letov do vesmiru tak urcite radsej do novych technologii.
Tie EV som myslel z pohladu globalneho marketingu. Vela ludi prave toto napada ako boj proti klimatickej zmene.
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 12:50:10
01
OK, iba som reagoval na tú vetu. Vysvetlené :-)

Jachty by som z argumentácie úplne vyhodil, to je také ficovké. Jachty oligarchov nemajú nijaký merateľný dopad na niečo, či ich bude sto alebo tisíc, to je z globálneho hľadiska úplne jedno.
Lety do vesmíru by som nezatracoval, čisto intuitívne si myslím, že vývoj kozmických letov posúva ľudstvo technologicky aj prakticky hodne dopredu. Úplne konkrétne argumenty nemám, ale napríklad čím viac čím rýchlejšieho satelitného internetu, tým menej cestovania bude treba. :-)
Zobraziť komentár 21.01.2023 - 12:55:58
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up