Dnes som mal chuť na cestu. Tak som si dal 62 km. Nepotrebujem sa trepať do mesta Vittel na predraženú minerálku, stačí mi k tomu Moštenická kyslá zadara . 95% asgfalt 5% som potlačil bike k prírodnej pamiatke moštenické travertíny.
Prírodná pamiatka Moštenické travertíny sa nachádza na území s rozlohou 1,71 hektára (vyhlásená v roku 1981). Patrí do katastrálneho územia Moštenice, od ktorej sa nachádza severozápadne. Patrí do ochranného pásma národného parku Nízke Tatry. Predmetom ochrany je mohutná ešte stále činná travertínová terasa s početnými vývermi vody. V okolí sa vyskytujú horniny žuly, kremenca a pestré bridlice. Celý travertínový komplex sa nachádza v nadmorskej výške 650 – 800 metrov nad morom a predstavuje šesťstupňovú kaskádu v dĺžke asi pol kilometra. Z cenných druhov flóry sa vyskytuje kortúza Matthioliova, volské oko vrbolisté, či ľalia cibuľkonosná. Územie je rekreačne využívané.
Tak dnes opäť Vršatec.Tentokrát naozaj po zelenej.Aj mapu som pre istotu pozrel.Nie ako minule,keď som si myslel kadiaľ vedie cesta a blúdil som Bikerov zopár,1 motorkár,1 kus hoväda na 4-kolke.Následne dole k hotelu,kde tých turistov bolo veru dosť a po červenej do Sidónie.A pre pokazenú vzduchovú vidlu som musel dočasne nahodiť starú pružinovú a veru parádne ma vytriaslo Už som si odvykol.
dnes som bol trosku potrenovat psychiku
z BN cez Ostry do Dolnych Vestenic - vyskusat obist hlavny tah ( podarilo sa) - Skacany. Dalej Chalmova, Kamenec pod Vtacnikom - som rad ze som sa takmer dokazal vyhnut hlavnym cestam. A vyslap na Vtacnik - najprv po lesnej asfaltke, potom po modrej TZ. Ten uz poznam z minuleho roka a celkom to ide. Je trosku opar, takze vyhlady nic moc. Ale zacinaju dozrievat cucoriedky. No a podme dalej - sutrovisko, tazba .... Az na par peknych usekov ma hreben tymto smerom moc nezaujal. Niekto na sutri rozreze plast, mne sa podarilo pri tlaceni narezat tretru. Zastavka na Bielom kameni - asi najzaujimavejsie miesto dna. Dalej sutrovymi zvaznivami na Velky Gric. Zjazd do Handlovej - znacka sa miestami straca - teda na stromoch je ale na zemy nieje nic len les. Mapy.cz - obchadzka zvaznicou - sutrovou. Ked skoncia sutre, nasleduje panelka Vypluje ma to v Handlovej v romskej stvrti - cesta uzavreta, dokonca ohradena. Tak rychlo hladam obchadzku - no trosku som tam pobludil, ale pokracujem na dvoch kolesach dalej. Prichadza asi najkrajsie jazdenie z celeho dna - Handlova - Remata po modrom C. Z Rematy dalej po modrom C do Nedozery-Brezany - roztrasena stara rozbita asfaltka - ale uz ma vazne bolia ruky. Konecne ale vyleziem na pekny asfalt - ok fuka protivietor, aby sa nepovedalo, ze teraz to pojde lahko. Kanianka, Sutovske sedlo, Rudnianska lehota - posledny vyslap do S.p.Ciernym vrchom, Ksinna - uz si necitim ruky - Dubnicka a domov.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
52,6km/3h40/1315vm
Prírodná pamiatka Moštenické travertíny sa nachádza na území s rozlohou 1,71 hektára (vyhlásená v roku 1981). Patrí do katastrálneho územia Moštenice, od ktorej sa nachádza severozápadne. Patrí do ochranného pásma národného parku Nízke Tatry. Predmetom ochrany je mohutná ešte stále činná travertínová terasa s početnými vývermi vody. V okolí sa vyskytujú horniny žuly, kremenca a pestré bridlice. Celý travertínový komplex sa nachádza v nadmorskej výške 650 – 800 metrov nad morom a predstavuje šesťstupňovú kaskádu v dĺžke asi pol kilometra. Z cenných druhov flóry sa vyskytuje kortúza Matthioliova, volské oko vrbolisté, či ľalia cibuľkonosná. Územie je rekreačne využívané.
a skromné video tohto prírodného monumentu:
Moštenické TravertínyOtvoriť v novom okne thumb_up5thumb_down
z BN cez Ostry do Dolnych Vestenic - vyskusat obist hlavny tah ( podarilo sa) - Skacany. Dalej Chalmova, Kamenec pod Vtacnikom - som rad ze som sa takmer dokazal vyhnut hlavnym cestam. A vyslap na Vtacnik - najprv po lesnej asfaltke, potom po modrej TZ. Ten uz poznam z minuleho roka a celkom to ide. Je trosku opar, takze vyhlady nic moc. Ale zacinaju dozrievat cucoriedky. No a podme dalej - sutrovisko, tazba .... Az na par peknych usekov ma hreben tymto smerom moc nezaujal. Niekto na sutri rozreze plast, mne sa podarilo pri tlaceni narezat tretru. Zastavka na Bielom kameni - asi najzaujimavejsie miesto dna. Dalej sutrovymi zvaznivami na Velky Gric. Zjazd do Handlovej - znacka sa miestami straca - teda na stromoch je ale na zemy nieje nic len les. Mapy.cz - obchadzka zvaznicou - sutrovou. Ked skoncia sutre, nasleduje panelka
... Chesus Jezus no poď , pridaj si ho 🙂
OT: na 1. foto radsej nic ako nepodareny blur