Ja by som to az tak pesimisticky nevidel... jedno decko uz ma, tak snad vie do coho ide

A koniec-koncov, co su v plynuti Vsehomira 2-3 roky...
Aby moj post mal aj informacnu hodnotu - tusim uz vyse dva tyzdne jazdim s pevnou vidlou. Najprv s mojou 26-tkou kolesom, poslednych 10 dni vdaka
ddemo s 28ckou kolesom vpredu. A teda, treba povedat, ze to stoji za to.
Sam za seba (je to moj osobny problem, ktory nikomu nevnucujem) mam pocit, ze hranica zabavy pre jazdenie po meste konci pri 50 mm svetlej vysky. V intervale 40-50 mm sa to da prezit, ale uz to pre mna prestava byt zabava. Pod 40 mm si to radsej ani nepredstavujem. Ak sa chcem rychlo a zabavne prepravit z bodu A do B ( kedze kolobezka a radost, tak idem cez C a D ), naozaj ma otravuje skrtanie tam kde nemusim ( napriklad asi 1/2 bezbarierovych najazdov v Ruzinove), zastavovanie pred obrubnikmi a podobne. Jasne ze nemusim zastavit a mozem si nahodit kolobezku hore nohou, bohuzial moj chrbat celkom intenzivne po tomto protestuje.
Vacsie je lepsie ! Toto plati nielen pri autach, motoroch a zenach, ale aj prednych kolesach. (opat, je to moj nazor, verim ze niekoho uspokoji aj Octavia III 1.0 TSI). Na 26tke s mojim 1,5 palcovym Onza plastom som sa celkom intenzivne blizil k tym 40mm a po meste som trpel. Na hradzi samozrejme super, ale pre mna to na denno-denne cestovanie nie je. Zmena predneho
kolesa na 28 palcov priniesla spat svetlu vysku, subjektivne vacsi klud do rozdrncanej prednej
vidlice a vyssiu priemerku. To vsetko s trekkingovym plastom 42-622. Ten klud je jasny, vacsi objem viac odpruzi, ale ta rychlost... Po vymene za 1,3 palcoveho Kojaka dopredu aj dozadu nie je co riesit. Stal sa z toho tichy** zabijak cyklistov.
S Kojakmi som zatial dal asi 65km, vratane klasickej trasy Kopcany-Kitsee-Berg. Svetla vyska je s nimi rozumne vysoko-nizka, ale pravdepobne to nebude pre mna ta spravna kombinacia. Postupne narastajuce bolesti chrbatu, ktore mozu byt zapricinene prave tym krasnym tvrdym plastom vzadu ma asi prinutia dat naspat moju Onzu (1,75) alebo najst nieco hladke, ale tucnejsie. Mozno Marathon Racer ako stredna volba. Tej Onze dam este sancu, najprv prehodim zadok a v predu este necham Kojaka, ale mam pocit, ze prave ona ma brzdi na hladkom asfalte.
Vo vysledku mozno prekvapujuci zaver - najlepsia Vendeta s pevnou vidlou asi bude Sportka. (Monzu neratam, to uz je ina liga)
** zasrata zadna
brzda po kure
vazelinou vydrzala cca 2 tyzdne a uz zase mlati jak besna, takze jej dni su pomaly spocitane. Skusim prehodit prednu so zadnou, ale vela ocakavani tomu nedavam. Reklamacii tiez nie. Shimano 416 čo teraz mam v predu na pevnej vidlici je fajn, ale je tazka a trci strasne do priestoru, takze dozadu sa nehodi vobec. Ak ma niekto typ na dobru / lahku / zaplatitelnu hydrauliku sem s nim ( ponuky na predaj kludne tiez )