chcem otvoriť tému ohľadom medveďov a cyklistiky. Osobne (našťastie) nemám skúsenosť so stretom s medveďom (Teda možno on mňa stretol ale ja som o ňom nevedel). Chcem sa Vás opýtať aké robíte preventívne opatrenia prípadne či nemáte strach sa pustiť cez les na cyklo výlet alebo objavovať nové cestičky v neznámom horskom prostredí keď pomaly nie je deň, kedy by človek nepočul o strete s medveďom. Ja osobne jazdím prevažne sám a prevažne v lese ale vždy tam vstupujem s miernou obavou, že raz si ma „šťastie“ nájde a že budem mať po zábave (alebo ma to motivuje podať výkon hodný majstra sveta pri úteku).
Ako to máte Vy?
Ja poznám plno poľovníkov. Keď som otvoril debatu o poľovníctve kde sme sa bavili o kadečom tak sami povedali, že raticovú zver strieľajú vždy keď sa naskytne možnosť (samozrejme ak spĺňa parametre na odlov) a aj tak podľa posledných informácií je premnožená. To značí, že nestíhajú loviť toľko koľko by bolo potrebné (Tiež je tu problém väčší ako býval v minulosti). Samozrejme došla téma aj na medvede ich názor bol jednoznačný a to, že sú premnožené a že sa vyskytujú v revíroch kde ich pred tým nikdy nemali.
Už som to tu písal, ak sa v správach objavuje čoraz častejšie výskyt medveďa v obytnej zóne, napadnutie ľudí medveďom, upozornenia v obciach kde medvede nikdy neboli, správa ktorú prezentovalo ministerstvo ŽP, názor poľovníkov tak asi na tom niečo bude. Áno môžeme sa odvolávať na odborníkov len mám dojem, že v tejto krajine sú odborníci na všetko a keď sa veci robia podľa nich tak to akosi nikdy nefunguje. (Do teraz si spomínam ako v politickej debate navrhoval poslanec za OĽANO riešenie typu treba im dať všetkým obojky a na mobile si turisti pozrú kde sú medvede). Netvrdím, že on je odborník ale aj takéto s prepáčením hlúpe názory sa objavujú v priestore. Ja sa nepasujem do role odborníka avšak ak žiadna z okolitých krajín takýto problém ohľadom medveďov nemá a my sme jediný, tak asi je niekde naozaj problém. Nakoniec to bude ako pri vlkoch (Vlk bol v EÚ nedotknuteľný kým predsedníčke EK nezabili poníka, od vtedy zrazu nie je). Tým chcem povedať, že až keď medveď napadne nejakého papaláša alebo jeho blízku rodinu vtedy sa tým bude niekto reálne zaoberať.
Ja si myslím, že medveď patrí do lesa nie na ulice dedín a miest a aby sa človek bál ísť na vlastnú záhradu nie je podľa mňa v poriadku. Preto si myslím, že regulácia medveďa na zdravú mieru je prospešná ako pre medvede, tak pre ľudí a tiež aj pre ekonomiku.
Inak sused mi cez víkend na chate v rámci debaty povedal vetu: „A čo myslíš, že poľovníci tie medvede nestrieľajú?“ Ja som odvetil: „Ak majú výnimku tak môžu“. On na to: „Oni ich strieľajú aj na čierno, veď pred týždňom som jedol mäso z medveďa“ ak je toto pravda a napriek tomu je medveď témou tak nech si každý urobí záver sám.
(Aj keď ja si myslím, že aj keď niekto strelí medveďa na čierno tak to je viac výnimka ako pravidlo alebo o tom len nehovoria aby nemali problémy)
Netreba sa tu hádať a urážať. Niekto má proste názor, že medveďa by bolo najlepšie regulovať, niekto, že ho treba úplne vykynožiť (áno aj také som už počul) a niekto zase, že treba robiť osvetu a prevenciu stretu (Toto si zase ja neviem predstaviť ako). Každý má právo na svoj názor ktorý môže slobodne vyjadriť.
Tam kde končí zdravý sedliacky rozum, začína veda.
Zdravý sedliacky rozum hovorí, že les sú stromy.
Veda hovorí, že les je súbor desiatok tisíc druhov organizmov, ktoré navzájom spolupracujú a komunikujú.
80% lesa je pritom pod zemou a stromy sú len jeho výstavnou skriňou.
(prevzate od https://www.facebook.com/juraj.lukac.754/posts/pfbid023CQ9gXu18McV3KbeoT4hs4738J73UjCUJ8Qr9RuXoo67vPSR5tHR8uLRQ68yfL1Hl)
Ja furt hovorim, treba si pozriet komu situacia prospieva.
1. ochranari chcu chraneneho medveda. to dosiahnu len tak, ze nebudu s medvedmi problemy, inak bude verejnost proti tomu
2. polovnici chcu medveda lovit (a zarabat na povolenkach na lov). to dosiahnu len tak ze s medvedmi budu problemy
Takze mam velmi jasnu predstavu komu budem viac verit.
Inak pytliacenie medvedov (aj vlkov) je skor pravidlo, nie vynimka. Akurat sa naucili nezverejnovat fotky lebo VLK na nich daval trestne oznamenia.
nejako sa tato blbost vo verejnosti uchytila a zije si vlastnym zivotom
1. Rumunsko - parlament v 07.2024 schválil zvýšenie ročnej kvóty na odstrel medveďov z pôvodných 220 na približne 481 jedincov, vrátane tzv. preventívneho a intervenčného odstrelového plánu
2. Švédsko - v r.2024 bola povolená jarná sezóna lovu so kvótou až 486 medveďov, čo predstavovalo približne 20 % populácie (2 400 medveďov)
3.Slovinsko - na jar 2025 schválili odstrel 206 medveďov (počet okolo 1100 ks ? )
S nadsázkou prečo sa bránime normálnej regulácií - od malička sme vychovaní v rozprávkach ako sú medvede rozkošné, milé, batoliaci sa nemotorníci. Asi tento spomienkový sentiment pretrvá u niektorých do dospelosti. Potom sem- tam zájdu pozrieť do viedenskej ZOO a postoj si utvrdia.
To slovinsko a svedsko ma tiez taky manazment odpadu ako u nas, ze prikrmuju medvede a lakaju ich k dedinam medzi ludi? Pozri si kanadu "In Canada, feeding bears can result in significant fines, with some cases reaching $60,000".
Mat uctu k vlastnej krajine(aj divokym zvieratam) to nie, ale ked treba maskota na majstrovstva v nejakom sporte tak okamzite pokrytecky vytahujeme medveda a vlka.
A samozrejme nik nepovedal ze ani tie 'civilizovane' krajiny nemozu robit sprostosti ...
na toto stačí zdravý sedliacky rozum, aby niekto konečne pochopil, že medvede sú tu neúnosne premnožené.
demagóg level starosta (vlastne už minister) z okresu Zvolen. Zmieniť rozlohu Álp, ktoré majú 298 128 km² a potom spomenúť medvede v krajine, ktoré Alpská je, ale má len 20 271 km² a počet medveďov takmer ako u nás je fakt super. Škoda, že si nespomenul tento údaj, ale to by už neznelo tak bombasticky, že? A keďže sa spomenul v texte údaj "15 000 km² pohoria a horské oblasti" pre Slovensko, tak ani to Slovinsko nie je 20 271 km² len kopcov a lesov, ale len cca 6000 km². V tomto sme na tom na Slovensku ešte stále dobre. Samozrejme, budem trocha ľudskejší a dám údaj 11 823 km² čo je rozloha zalesného územia, čo je stále menej ako na Slovensku tých 15 000.
Takže, prosím, pre svoje bombastické/fantastické/prelomové porovnania dávaj relevantné dáta, nie rozlohy geomorfologických celkov. Takto môžem dať rozlohu celých Karpát a ignorovať medvede v ostatných krajinách, hlavne Rumunsku.
koľko ľudí (a medzi nimi aj detí) je obeťami automobilových nehôd (zapricinenych rychlostou, alkoholom,...), legalnymi drogami a liecitelnymi/civilizacnymi chorobami, v pomere k umrtiam (ci zraneniam) medveďom... a ako 'sa to' rieši, na čo sa čaká?
skorpion prečo komplikovať jednoduché a funkčné riešenie?
Nevravím že nie, možno naozaj premnožené sú. V tých uliciach miest a obcí sa ale môžu pohybovať aj z úplne iného dôvodu. A dokonca možno tých prípadov medveďov v obciach v skutočnosti ani toľko veľa nie je, no tým že má dnes prakticky každý vo vrecku smartfón s fotoaparátom a internety v mobile, vedia byť tieto "udalosti" do pár minút vo všetkých médiách. A to môže dosť úspešne budiť dojem, že je tých "incidentov" výrazne viac než v minulosti, kedy o nich vedelo max. tak osadenstvo miestneho pohostinstva.
Každopádne, o medveďoch viem "next to nothing," takže tu nechcem mudrovať, no rôzne "instantné a jednoduché riešenia" na základe dojmológie "videl som v dedine medveďa -> v minulosti sa to nestávalo -> nie je to normálne -> medvede sú premnožené -> treba ich strieľať" nemusia byť správne, akokoľvek populárne môžu vyznievať.
zopakujme si po milionty krat:
"Pritom len v časti Starý Smokovec bolo v roku 2020 zaznamenaných 128 hlásení, vlani (2022 )už len štyri." - https://spisgemer.korzar.sme.sk/c/23196815/v-tatrach-ubudlo-kontaktov-cloveka-s-medvedom-kedysi-ich-za-jednu-noc-vyhanali-aj-sest.html
tam museli vystrielat podla tvojej teorie aspon 1000 medvedov ked tak ubudlo problemov ...
V rokoch 1985-1987 bolo na SK poranenych 26 osob po strete s medvedom, t.j. priemerne 8,7 rocne. Tolko bolo aj v roku 2021.
Diviaky sa vo velkom strielaju a pobehuju po sidliskach bez problemov a este su aj skutocne premnozene (ak ich prave nelikviduje mor osipanych, chovatelia prasiat pozdravuju).
Na vedecke studie ta neodkazujem, to je evidentne uplne mimo tvojich schopnosti.
ten tvoj dookola omieľaný Starý Smokovec je v horská obec v nadmorskej výške 1000 mnm, tam treba s medveďmi počítať. ale nie vo Zvolene, v Lieskovci pri Zvolene, vo Vlkanovej, v Ružoberku a neviem kde všade sa ešte medveď pohyboval v uliciach.
1. Zabehni si do tichej a koprovej spocitat kolko je tam medvedov, doliny maju menej ako 100km2. Nabuduce si vygeneruj nahodne cislo, bude presnejsie nez ta volovina.
2. To vysinute cislo 100 jedincov (hlboko pod hranicou minimalnej zdravej populacie) nema velmi zmysel komentovat. Rovno povedz ze ich chces kompletne vystrielat a nehraj sa tu na regulaciu. Este aj sami polovnici tvrdia ze na SK by mohlo/malo byt okolo 700-800 medvedov.
3. Tie mesta dalsia neuveritelna sprostost. To asi akoze predstavujes ze medved zije podla nadmorskej vysky? Cize smokovec ok, ale zvolen, ruzomberok nie ? Vies o tom ze kedysi zil medved pri dunaji na lukach a keby ho nevytlacili ludia tak je tam dodnes ?
Tolko narychlo k tvojim somarinam. Nieco na urovni liecenia savom, 5g cipov a plochej zeme.
Opýtaj sa ich, keď s nimi najbližšie budeš, prečo nezrušia krmelce a neprestanú s kŕmením.
Ďakujem.