Lokalizácia
Formulár sa odosiela
kofola or kola?
kofola 91% [ 51 ]
kola 9% [ 5 ]
Celkový počet hlasov : 56
a čo takto žena - vinea, žene - vinee? mne to znie logicky.

mne sa zda, ze som pocul nejaku reklamu na IKEA a tam to slovo nesklonovali...a je dost podobne so slovom VINEA - navyse podla mna, vinea nie je asi povodne slovenske slovo...v septembri sa to vyriesi :P
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 15:35:49
00
tam je to úplne o niečom inom, je to zahraničný názov, oni nechcú aby sa to skloňovalo, podobne aj TESCO, "nakupujte v TESCO". Vinea je rovnako slovenský názov ako Kofola, príp. český aby sa niekto nehral na chytrého, no a nikto z vás sa nepýtal či pijeme KOFOLA? Pochybujem že v reklame názov neskloňujú, to by slováci neprijali. Predsa len je to z Modry tuším. :D
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 15:42:30
00
tam je to úplne o niečom inom, je to zahraničný názov, oni nechcú aby sa to skloňovalo, podobne aj TESCO, "nakupujte v TESCO". Vinea je rovnako slovenský názov ako Kofola, príp. český aby sa niekto nehral na chytrého, no a nikto z vás sa nepýtal či pijeme KOFOLA? Pochybujem že v reklame názov neskloňujú, to by slováci neprijali. Predsa len je to z Modry tuším. :D

ake ine slovenske slovo konci spojenim -EA?

a je jedno ci je z modry alebo z budapestu...
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 15:45:27
00
to nie je o slove, je to samozrejme obchodná značka, ale je slovenská takže na ňu platia naše pravidlá. :D

Dám ešte jeden príklad, síce zahraničný ale rovnaké slovo

NIVEA, keby sa to neskloňovalo, "natri sa NIVEA" znie to logicky? mne teda nie. :D
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 15:48:13
00
to nie je o slove, je to samozrejme obchodná značka, ale je slovenská takže na ňu platia naše pravidlá. :D

Dám ešte jeden príklad, síce zahraničný ale rovnaké slovo

NIVEA, keby sa to neskloňovalo, "natri sa NIVEA" znie to logicky? mne teda nie. :D

logika sa tyka matematiky prip. fyziky a nie slovenciny :P
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 15:49:28
00
Ide len o to ako si to kto presadzuje, dovozca NIVEY sa myslím nesnaží udržať názov vo forme NIVEA.
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 15:52:13
00
co chce vyrobca/dovozca mozem kaslat.. ide o to aby to neznelo jak u debilov a rozumeli sme si..
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 16:12:26
00
Dávam prednosť Kofole, prípadne Vinea, ale keď nieje tak my to nevadí, niekedy som taký smädný, že by som vypil aj teplú vodu z kaluže.

Ako sa skloňuje Vinea ? Dávam prednosť Vinee, Vineje, alebo Vineae :?:

po turčiansky vinei :lol:

No neviem či po turčiansky, tu by mala byť najspisovnejšia slovenčina a toto má od nej pekne ďaleko. :D
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 16:17:32
00
Ono existuje nieco ako sklonovanie zahranicnych slov podla specialnych mien ako napr. kuly atd. Takze katko ma recht, treba trochu dostudovat slovencinu. Uvediem priklad slova (slovenskeho), ktore je momentalne dost frekventovane a konci na EA - KOREA. A teraz som vas dostal, trvalo mi to asi len 30 sekund, kym som si spomenul na take hovadske slovo. Upozornujem, ze nazvy cudzich statov maju slovenske ekvivalenty, korejcania svoju krajinu isto iste nenazyvaju Korea, rovnako ako my nevolame Slovensko Slovakia.
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 20:59:15
00
Spat k teme, ja si tiez dam radsej Kofolu, nerobi mi problem ani kola ani nic podobne, ale skuste najst krcmu, niekde v zapadakove, kde vam bez problemov nacapuju, alebo aspon naleju kolu. A ked uz ju aj mat budu, za aku cenu. No a zas vyhrava Kofola.
A zilincania a okolity, zastavte sa obcas na Kofolu vo Fackove... :lol:
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 21:21:35
00
teraz ma napadlo ze v slovencine existuje aj vzor ORCHYDEA. tak podla toho sa to da sklonovat: orchydea, bez orchydey.... bez viney
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 21:25:22
00
Pekne sa to tu rozbehlo. Slovo Vinea sa samozrejme skloňuje.
vinea - viney - vinee - vineu - vinee - vineou
viney - vineí - vineám - viney - vineach - vineami

To mi vysypala moja 15-ročná dcéra z hlavy. Učí sa obstojne, takže tie i a y asi nasekala správne. A opýtala sa ma, či náhodou nemám kamarátku Andreu.

IKEA ma napadla len tak náhodou, lebo viem, že marketing IKEA požaduje, aby sa ich názov neskloňoval.
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 21:51:23
00
pozadovat moze.. ale len v nejakych oficialnych prejavoch a tak.. ale ja vzdy pojdem do IKEY a nie do IKEA
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 22:47:45
00
he he he-No mame tu fakt problem. :mrgreen:
Zobraziť komentár 17.07.2006 - 23:07:02
00
tak a kazdy, user ktory to precital je teraz o nieco mudrejsi...ale spat k teme :idea:
Zobraziť komentár 18.07.2006 - 09:13:57
00
keyboard_arrow_up