Jj, hlbka ostrosti, alebo naopak tele zoom, to kompakty proste nemaju. Ked je dostatok
svetla a nie je potreba sa pohrat s rozmazanym pozadim, ci velke priblizenie, tak slusny kompakt staci. Akonahla je svetla menej, nastava brutalny prepad .. kedze CCD snimac (bezny v kompaktoch) nema linearne dynamiku v snimacich bodoch. Inak povedane, cim menej svetla tym menej odtienov je schopny odcitat, takze s klesajucim mnozstvom svetla geometrickym radom klesa prave dynamika, resp. kresba toho, co sa foti. Co je obzvlats vidno v neskorych jesennych dnoch za svetla, ci pri foteni dalekych objektov. Aspon tolko som vycital zatial , a skusenosti tiez mam take s kompaktom ( a to mam celkom dobry fotak, FZ18ku). AKonahle klesa mnozstvo svetla, je koniec. A vyssie ISO je este horsie samozrejme. Ale napriklad, ak je
svetlo super, tak aj mobil mi spravi dobru fotku (dokumentacnu) .. len to skompresuje tak, ze sa s tym nic neda spravit
Vsimol som si ale, ze vyrobcovia zacinaju vymyslat kompakty s vymenitelnimi objektivami, ale imho to neni cesta, ale 4/3 by mohla byt, len musi ist cena este dole...