Lokalizácia
Formulár sa odosiela
misopetrovic pozeram, ze mas nastudovany lesny zakon cast hospodarenie a vyrub len to dostuduj a zistis, ze co vyrubes musis zalesnit. Tiez mas spocitanu zver a nastudovane velkosti teritorialneho uzemia daneho druhu. Ja viem len tolko co sa pochvalia v spravach po scitavani kolko nam pribulo mackov, jelenov ci kamzikov a ako sa im dari, co sme ich takmer vykantrili. Len tiez neviem do kedy mozu stale pribudat a byt zakonom chraneny.
Este by som rad vedel z ktorej casti mojho prispevku si pochopil, ze treba v lese zastrelit vsetko chlpate?
Regulaciou som myslel, ze ked mame lesne uzemie co zodpoveda teritoriu pre 50 mackov tak tam nemozeme nechat 250, oni sami sa neznesu a ked nemozeme viac zalesnit musi sa regulovat. Na to mame lesnych hospodarov a polovne zdruzenia co toto sleduju a riesia, no a my ostatny co o tom takmer nic nevieme max. mame nejaku predstavu tak to len kritizujeme. Nikoho sa nechcem dotknut, je mi jedno ci je dakto zeleny, cerveny, cigan ci zid ja preferujem zdravy rozum.
11.11.2012 - 14:20:15
00
prave som docital pdf dokument o pocte a veku zrazenych medvedov v malej fatre....pocet medvedov na slovensku sice od roku 2000 narastol o skoro 250 kusov....ale zrazene su stale mladsie a mladsie medvede...a stupa pocet ich usmrteni....a podla mna je to tak ze sa proste prisposobuju....z roka na rok ich zomrie viac...a ich reakcia je to ze sa mnozia mladsie viac lebo velka cast z nich zomrie.... v tom dokumente bol graf poctu zabiti a kolko mali rokov...najviac usmrtenuch medvedov bolo do 3 rokov ich zivota...nad 10 rokov bol zabity havariou len jeden... proste rodi sa ich viac lebo ich viac zahinie prirodzena reakcia...a dobre polana mozno zarasta....ale pozri sa na ine casti slovenska...take karpaty...este minuly rok som na bajku chodil po krasnych cestickach v lese...teraz je to z polovice same rubanisko....a cesty su rozd*bane od lesnych strojov :-(

ano to co odlesnis musis zalesnit pekna rozpravka... idem lesom a co nevidim same rubanisko...ale ani na jednom nezacinaju vysadzat nove stromy....

tiez netvrdim ze ich mame nechat rozmnozovat sa do nekonecna....ale proste mozme si za to ajj trochu sami lebo vyrubujeme obrovske lesne uzemia a zostavaju po nas rubaniska...a medvede ti nebudu zit na rubanisku....su tam nechranene...ok regulovat zvierata treba ale treba aj zalesnit hektare rubanisk... lebo ak to takto pojde dalej tak sice zvierata regulovat budeme...ale uzemie bude stale mensie a mensie....
11.11.2012 - 14:31:52
00
mna by zaujimalo ako si prisiel na to, ze pocty zveri klesaju, ak mas nejake relevantne info sem s nimi
tu tvoju teoriu o medvedoch radsej nebudem komentovat - nedava mi to zmysel
na to "z polovice same rubanisko" by som sa rad pozrel
ono nieco ine je len tak strielat od pasa a nieco ine je realny stav, ani tazba dreva ani strielanie zveri sa nerobi halabala, pekne to treba naplanovat (aby bolo aj buduci rok co strelit, vyrubat :D )
11.11.2012 - 14:41:58
00
Vidim, ze uz na to prichadzas iba mas trochu zaslepeny nazor. Mlade medved hynu pod kolesami preto, lebo ich stare vytlacaju z uzemia ale oni ine uzemie nemaju. Teda treba stare medvede regulovat aby ostala silna a zdrava populacia.
Co sa toho rubaniska tyka moj otec je tiez spoluvlastnikom lesa a funguje to tak, ze lesny hospodar urci podla veku lesa vyrub a aj zalesnenie, peniaze z tazby su pouzite na nakup novych sadenic a zaplatenie ludi na vysadbu. Co zostane sa deli ako zisk. Lesny hospodar je ale plateny, teda treba nechat peniate na ucte pre jeho plat. To preco niekde ostava rubanisko moze byt otazka pre lesneho hospodara. Napr. ked sa vypusti priehrada pre udrzbu a kontrolu priehradneho muru naplna sa po 2 rokoch je na to daky predpis a to moze byt aj pri vysadbe lesa. No ked nevieme len kritizujeme a mudrujeme.
11.11.2012 - 14:47:54
00
Ked problem nemam ja neznamena to, ze problem nie je. Ale poznam ludi co s tym problem maju a chodia im medvede do zahrady na okraji dediny, chodia sice aj srny a jelen ale to majitelovi az tak nevadi.

to je síce pravda, ale čo to má spoločné s tým pôvodným príspevkom - teda strieľanie zvierat "pre ten pocit"?
11.11.2012 - 14:53:54
00
ok to s tym ubytkom zvery bola blbost to si priznam...
no v karpatoch mi to pride tak ze sa tazi vsade a vsetko.... :-/ a tym padom maju tie zvierata stale menej priestoru...

asfaltka na BK rubanisko
cervena TZT na Homolu rubanisko
cervena na babu rubanisko
cervena na somara rubanisko
modra z limbachu na turecak rubanisko
modra z Baby do pezinku rubanisko
zlta z slnecneho udolia na turecak rubanisko

a dalo by sa pokracovat....toto som spomenul len najblizsie okolie....

este pred 1-2 rokmi bol namiesto niektorych tychto rubanisk les.....
11.11.2012 - 14:54:07
00
este pred 1-2 rokmi bol namiesto niektorych tychto rubanisk les.....

a o par rokov tam bude mlady porast, o par desiatok rokov mlady les... medzitym na inych miestach znova tazba a tak stale dokola
alebo aj takto: lesu trva do dospelosti tak 80rokov, ak sa rocne vytazi drevo na 1% uzemia les stiha dorastat, mas dojem ze sa rube rychlejsie?
ono pekne sa pise o tom ako by bolo keby...., ale realita je taka, ze su vacsinou hospodarske lesy
11.11.2012 - 15:03:20
00
asi rypnem aj ja - pokial clovek bude regulovat stavy zvery v lesoch, dovtedy rovnovaha nebude, pokial clovek bude barbarsky rubat lesy , ta regulovana zver nema kde najst utocisko, umelo zvysujeme stavy lovnej zveriny aby bolo do coho strelit, likvidujeme ich povodnych predatorov, koli fotke a kozusine a mozno nejakemu, dnes podla mna choremu pocitu pravekeho lovca,
co sa tyka hospodarenia v lesoch treba sa ist pozriet len sem kusok za hranice do AT, kde kazdy kusok lesa ma svojho majitela, kde kazdy kusok lesa obhospodaruju rodiny uz starocia, na rozdiel nasich statnych lesovkde nikomu na nicom nezalezi, len kazdeho strnasteho aby vyplatna paska bola a sem tam nejake prilepsenie ked sa nik nediva, ved do dochodku to tu nejak vydrzim a potom potopa po mne. A prirodzena selekcia nam uz nic nehovori, aj preto strelime s velkou pasiou po vlcici, ktora mohla byt nositelom genofondu dalsich prirodzenych predatorov moze byt. ziadne statistiky nehovoria o uhyne mladych slabych macov pocas zimy, len stale mame pocit, ze ich je vela a ze nas ohrozuju a pritom za stav aky je, ze idu dole k ludskym pribytkom, mozme si sami. zil som dlhe roky v Turi pri Ziline, ako decka sme sa casto tulali v lesoch kde odjakziva bolo medvedohusto, ale nikdy ziadny utok , max v dialke silueta vzdalujuceho sa maca.
ked po deiatkach rokoch idem hore dolinou je mi tazko, vsade same rubaniska, to je palnovane? celu dolinu naraz vytat?
tak potom d o pi ci s takymi lesohospodarmi
este k zvieratkam, kamarat nadsenec presiel v lete krizom krazom britsku kolumbiu, stovky zaberov zvery aj macov zo vzdialebnosti 5-6 m, vzdy sa otocil prvy maco a odisiel
jedenoducho ich tak nezvykli si spajat cloveka ako zdroj potravy, turisti respektuju pravidla na taboriskach o ulozeni potr zasob a nie su konflikty
ale tu sme ani v rakusku ani v kanade ale na sk a tu si stanovujeme kazdy svoje pravidla
bohuzial
11.11.2012 - 15:05:04
00
Lubor 1 jasne nastastie funguju urbarske spolocnosti, ktore aj ked nie vsade, snazia sa lesy drzat v poriadku
11.11.2012 - 15:06:15
00
do AT, kde kazdy kusok lesa ma svojho majitela, kde kazdy kusok lesa obhospodaruju rodiny uz starocia
ano v toto je prvorady problem, vacsina pody nema svojho gazdu a realne ani mat nebude. skus si dat nejaku parcelu doporiadku, vlastnis napr. 8/128 celku, zvysok vlastni rodina (v lepsom pripade), po nejakom case sa na to vykasles, nielen pre moznu neochotu co i len jedneho mozneho spoluvlastnika, ale hlavne koli tej byrokracii okolo
11.11.2012 - 15:16:07
00
Bedo to,ze to treba robit. Ludia sa nad tym pohorsuju a vedia o tom velmi malo alebo nic. Ovela viac by som sa obaval ak by pri zabijani nemal ziadny pocit. Je jesne , ze ten kto to robi tak ho to bavi,inak by to nerobil.
Chodim na viacere fora a vsade maju ludia v zuboch polovnikov a prevazne stale tie iste nazory. Zato o pytliakoh sa nik nestara hoc robia riadne zverstva. Nemam rad oblbovanie verejnosti a ked sa niekto chysta kritizovat mal by poznat problematiku a navrhnut lepsie riesenie.
11.11.2012 - 15:18:44
00
andrej 25 : ano myslim si ze sa vyrubuje viac ako 1 % lesa za rok(v MK)....ak lesu trva 80 rukov kym ''dospeje'' tak ak to pojde takymto tempom dalej tak skor ako dospeju stromy na dnesnych rubaniskach tak uz nebude ake dospele stromy tazit....lebo vravim zatial som nevidel vysadeny ani jeden stromcek novy....ale to ako padaju dalsie a dalsie vidim pri kazdej navsteve karpat... :-(

Naposledy upravil misopetrovic dňa 11.11.2012 - 15:23:43, celkovo upravené 1 krát.

11.11.2012 - 15:22:03
00
lubor ved polovica polovnikov su pytliaci a o nich piseme :lol:
11.11.2012 - 15:22:47
00
andrej 25 : ano myslim si ze sa vyrubuje viac ako 1 % lesa za rok(v MK)....ak lesu trva 80 rukov kym ''dospeje'' tak ak to pojde takymto tempom dalej tak skor ako dospeju stromy na dnesnych rubaniskach tak uz nebude ake dospele stromy tazit....lebo vravim zatial som nevidel vysadeny ani jeden stromcek novy....ale to ako padaju dalsie a dalsie vidim pri kazdej navsteve karpat... :-(

tazi sa uz nejake to desatrocie, a tie Karpaty tam furt su
11.11.2012 - 15:28:41
00
Matvej11 to je dost mozne ale polovnik by mal rozoznat zviera v brezosti ci stareho od chovneho.
O lesoch sa vravievalo, ze sa sadi pre vnukov a tak je dodrzany kolobeh.
11.11.2012 - 15:31:10
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up