asi rypnem aj ja - pokial clovek bude regulovat stavy zvery v lesoch, dovtedy rovnovaha nebude, pokial clovek bude barbarsky rubat lesy , ta regulovana zver nema kde najst utocisko, umelo zvysujeme stavy lovnej zveriny aby bolo do coho strelit, likvidujeme ich povodnych predatorov, koli fotke a kozusine a mozno nejakemu, dnes podla mna choremu pocitu pravekeho lovca,
co sa tyka hospodarenia v lesoch treba sa ist pozriet len sem kusok za hranice do AT, kde kazdy kusok lesa ma svojho majitela, kde kazdy kusok lesa obhospodaruju rodiny uz starocia, na rozdiel nasich statnych lesovkde nikomu na nicom nezalezi, len kazdeho strnasteho aby vyplatna paska bola a sem tam nejake prilepsenie ked sa nik nediva, ved do dochodku to tu nejak vydrzim a potom potopa po mne. A prirodzena selekcia nam uz nic nehovori, aj preto strelime s velkou pasiou po vlcici, ktora mohla byt nositelom genofondu dalsich prirodzenych predatorov moze byt. ziadne statistiky nehovoria o uhyne mladych slabych macov pocas zimy, len stale mame pocit, ze ich je vela a ze nas ohrozuju a pritom za stav aky je, ze idu dole k ludskym pribytkom, mozme si sami. zil som dlhe roky v Turi pri Ziline, ako decka sme sa casto tulali v lesoch kde odjakziva bolo medvedohusto, ale nikdy ziadny utok , max v dialke silueta vzdalujuceho sa maca.
ked po deiatkach rokoch idem hore dolinou je mi tazko, vsade same rubaniska, to je palnovane? celu dolinu naraz vytat?
tak potom d o pi ci s takymi lesohospodarmi
este k zvieratkam, kamarat nadsenec presiel v lete krizom krazom britsku kolumbiu, stovky zaberov zvery aj macov zo vzdialebnosti 5-6 m, vzdy sa otocil prvy maco a odisiel
jedenoducho ich tak nezvykli si spajat cloveka ako zdroj potravy,
turisti respektuju pravidla na taboriskach o ulozeni potr zasob a nie su konflikty
ale tu sme ani v rakusku ani v kanade ale na sk a tu si stanovujeme kazdy svoje pravidla
bohuzial