Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftJaroh napísal:
juju_pepe, niektoré veci sú fakt jasné už z kontextu a človek, ktorý chodí do medvedích biotopov, ich pozná: pri pohybe mimo turistického chodníka a voľne pusteným psom je fakt stretko s medveďom oveľa vyššie.
Ale pán s tým asi aj počítal, inak by nemal so sebou sprej.
V každom prípade z toho videa vyzerá, že reagoval dobre, ja by som sa asi posral a odovzdal sa do rúk osudu a medvedice :-) :-)
Ja som reagoval len na nezmysel, že je to bububu. Chápem, že strach zatemnuje mozog, ale aj tak. 🖖

Žiadne vnadisko tam nie je, ten chlap je aspirant na polovnika, sekeru má na čistenie chodnikov. Ohľadom psa, medveď na psa neútočil, ale môže byť.

Reagoval skvelo, keby sa spoliehal len na sprej, tak ho nestačí vytiahnuť.

Samozrejme, medvedice mi prislo ľúto, ale s tým nikto nič neurobí. Možnosti boli také, že buď skončí dochramany on alebo to skončí takto.

Blbé je, že medveď ťa nenápadne len mimo turisistickeho chodník, ale kľudne aj na ňom, ak sa tam náhodou stretnete a jemu sa zazda, že si pre mladé hrozba. Blbé je, že väčšinou sekeru pri sebe nemas

Ak si človek myslí, že sa to môže stať len mimo chodnika/cyklotrasy, tak si to len nahovára.
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 13:34:13
01
Neviem si úplne predstaviť čistenie chodníka sekerou, asi si zajtra miesto pilky a noznic jednu vezmem a vyskúšam to ...
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 13:37:12
00
arrow_leftjuju_pepe napísal:
Ohľadom psa, medveď na psa neútočil, ale môže byť.

Blbé je, že medveď ťa nenápadne len mimo turisistickeho chodník, ale kľudne aj na ňom, ak sa tam náhodou stretnete a jemu sa zazda, že si pre mladé hrozba. Blbé je, že väčšinou sekeru pri sebe nemas
Ak si človek myslí, že sa to môže stať len mimo chodnika/cyklotrasy, tak si to len nahovára.

Problémom psa na voľno nie je, že by medveď naňho útočil, ale že pes medveďa vyruší a dovedie ho potom k pánovi, kam pred ním zdrhne.

Jasné, že ťa medveď môže napadnúť aj na turistickom chodníku, ak o tebe nevie. Ale oni sa turistickým chodníkom vyhýbajú a tak sa útoky na turistickom chodníku stávajú oveľa, ale že naozaj oveľa menej ako mimo neho. Veľká väčšina toho, o čom čítame v médiách, je mimo turistického chodníka. Ale samozrejme, že občas sa to stane.
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 13:44:17
01
Chlapik sa schova za strom presne oproti fotopasci ? No, nahoda jak sfina :)
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 14:08:29
00
každý dôsledok má svoju príčinu alebo ako staré čínske príslovie hovorí: "Keď ťa večer svrbí riť, ráno ti budú smrdieť prsty."
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 14:09:16
05
Ito najskôr si over fakty. juju_pepe ti to jasne vysvetlí :-)
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 14:10:47
00
juju_pepe

„Ja ich mám na mobil pofotených dosť, každú chvíľu sa objavujú okolo dediny. Čoskoro začne medvedia ruja, tak to ich bude dvakrát toľko,“ dodal napadnutý muž.

Zdroj: https://www.zilinak.sk/clanky/33458/video-muz-pri-belej-sa-medvedici-ubranil-sekerou-zatal-jej-do-hlavy-zachytila-to-fotopasca

Pozri, ja nie som žiadny medveďomil, čo nevytrčil z mesta nohy. Jazdím po tých lesoch v Strážovských vrchoch, pohorí ŽIar, Vtáčnik...a tu je ich veľa tiež. No ak sa pozriem na všetky incidenty v okolí, všetky mali podobný scenár, ako tento pánko. Človek mimo chodník, či cestu, či už za účelom hubárčenia (stalo sa u nás v minulý rok na jeseň) alebo ako tento pán, za účelom kontroly fotopasce. Fotopasce sa dávajú tam kde chodí zver. Tam, kde si myslím, nemáš čo robiť a tam kde nemáš mať na voľno psa.
Aj tu u nás je kopec ľudí, čo majú fotopasce kade-tade po lesoch....aby sa človek bál, že keď ho chytí sr@nie a stiahne gate, skončií na youtube. Aj keď lešpie ako pod labou medveďa.
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 15:03:30
03
Ale popis a video k sebe absolútne nesedia
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 15:18:41
01
Zdroj:Redakcia

Noviny si predsa nebudú vymýšľať
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 15:34:41
00
Clovek si moze dat kde chce fotopascu?
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 15:42:45
00
Človek úplne nie, ale poľovník, aj keď v zábehu, zjavne áno...
Zobraziť komentár 24.03.2025 - 15:45:35
01
No z mojich 8 stretnutí bolo každé na lesnej ceste alebo turistickom chodníku. Aj včera som si bol zabehať na traily a 1,5 km od dediny čerstvo prejdené od macka. V každom prípade mackov je veru dosť a aj tento rok bude na SK veľa kritických stretnutí...
Zobraziť komentár 25.03.2025 - 08:55:49
01
Koľkokrát sa do teba zahryzol?
Keď je to v prehľadnom teréne a medveď o tebe vie, tak sa ti vyhne.
Ale ak je to na mieste kde sa vyskytuje ľahko dostupné žrádlo, nemusí byť už taký plachý.

Preto aj ochranári doporučovali v oblastiach výskytu medveďa, aby si obyvatelia zabezpečili odpad.
Dobre vieme ako to teraz vyzerá......

Napríklad v Tatrách
https://www.facebook.com/share/v/1594KMXyZS/
Zobraziť komentár 25.03.2025 - 13:07:14
00
arrow_leftJaroh napísal:
juju_pepe, niektoré veci sú fakt jasné už z kontextu a človek, ktorý chodí do medvedích biotopov, ich pozná: pri pohybe mimo turistického chodníka a voľne pusteným psom je fakt stretko s medveďom oveľa vyššie.
Ale pán s tým asi aj počítal, inak by nemal so sebou sprej.
V každom prípade z toho videa vyzerá, že reagoval dobre, ja by som sa asi posral a odovzdal sa do rúk osudu a medvedice :-) :-)

Zaujala ma ta veta "Ale pán s tým asi aj počítal, inak by nemal so sebou sprej." To je podla mna celkom mylne zmyslanie. Tie medvede v lese mame a kde su, clovek by mal prevziat osobnu zodpovednost a ten sprej si so sebou brat. Aj ked ide po chodnikoch, znacenych ci neznacenych. Hra na pravdepodobnosti sa podla mna nevyplaca. Stoji to par desiatok eur, vedia si to ludia kludne poziciavat v nejakej svojej bubline atd. A hlavne byt pripraveny ho pouzit.
Len taka moja story. V r.2022 som isiel na Podpolanie na cyklo/turistika dovolenku. Vtedy sa to strasne riesilo, ako su tam medvede premnozene. Kupil som sprej, nebolo treba. Rok na to som bol na Martinkach, sice mi lesnici vraveli, ze "povyse" videli maca, ja som stret nemal. Sprej som poctivo nosil. Minuly rok som bol na Muranskej planine. Isiel som na hrad Muran, sprej som zabudol na ubytku. Nevadi, je to lesna dialnica, kopec ludi, strngaju rolnickami. Pozrel som hrad a odnechcelo sa mi ist rovnakou cestou. Tak som isiel po zltej(inak naherny turisticky chodnik, divocina) a potom som to stocil na neoznacenu nie prilis vyuzivanu lesnu cestu smerom na Syslovisko. No a tam som sa asi na 20m vzdialenost stretol s asi rocnym macom. Obaja sme zavelili na ustup, maco este nedaleko brucal, ja som tlieskal, rozpraval, lomozil a on sa potom vzdialil. So sprejom v ruke by som sa citili naozaj ze ovela bezpecnejsie, keby si to rozmyslel a chcel by na mna vystartovat. Nehovoriac o tom, ze som musel prejst tym miestom, kde predtym stal. Bolo to asi tak 1.5km od tej syslej luky. Za mna teda, ked idem do lesa, kde sa medvede vyskytuju, sprej je nutna vybava.
Zobraziť komentár 25.03.2025 - 13:12:26
04
aJoN
A koľko krát si medveďa stretol ty že ma ideš poučovať? Nikde kde som ho stretol nebolo žiadne vnadisko ani odpad. Dosť krát to bolo celkom na blízko a mal som aj šťastie. Dokonca na medvedicu z dvoma mladými som narazil na lesnej ceste o 12 naobed blízko mesta a z jednej aj druhej strany cesty 500 m od nej pílili na ceste drevo. Doslova som do nich vletel lebo boli za zatackou. Malé sa našťastie zľakli a bežali preč, mamka sa postavila na zadné ale nakoniec chvalabohu zbehlo za nimi.
Ja osobne z medveďmi nejaký problém nemám, ale je fakt že ich je veľa a sú vytlačené k bližšie k ľudským obydliam. Prakticky celý svoj život sa pohybujem v lese, ale takmer všetky strety sú za posledných možno 8 rokov. Dovtedy som medveďa nevidel ak nerátam nočné návštevy našej jablone.
Zobraziť komentár 25.03.2025 - 19:11:43
06

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up