Neuveritelne veci sa tu deju. Keby prepiti pytliaci (rozumej polovnici), ale zda sa, ze uz ani ochranari nepouzivaju rozum...

https://www.zilinak.sk/clanky/33863/pri-turistickom-chodniku-na-kysuciach-lezia-pasce-v-trave-ich-nevidiet-prebieha-odchyt-vlkov
13.04.2025 - 11:06:43
01
Su ochranari a ochranari, tak ako polovnici a polovnici, lesnici a lesnici, politici a politici... Ale cele zle, ci uz obojky samotne alebo tie pasce.
K tomu obojkovaniu je vyborny blog - https://blog.sme.sk/jurajlukac/nezaradene/kofola
13.04.2025 - 11:26:18
00
V aktuálnej dobe sa dostali do vedenia správ Národných Parkov poľovníci, takže to aj tak teraz vyzerá.......
16.04.2025 - 05:50:41
00
-Pa3k-, čo je zle na GPS obojkoch?
16.04.2025 - 07:56:42
00
Jaroh napr. pri medvedoch(mozno aj vlkoch) je tam nezanedbatelne riziko uskrtenia (stalo sa viackrat). Sledovane zvierata potom mozes lahko chodit neustale otravovat, lebo vies kde sa nachadzaju (zase medvede, posuvas info kde su a ludia chodia fotit ...). Dalsia otazka je, co ti to sledovanie prinesie? A ked ti to nieco prinesie, tak naco ti to bude, ked existujuce vedomosti sa vobec neaplikuju?

Ja viem, zoberu sa eurofondy/dotacie, niekto zarobi, ano je tam nejaky vedecky benefit (netrufam si odhadovat aky), ale celkovo mi ta cinnost pride skor negativna. Treba precitat ten blog vyssie co pisal Juro.
16.04.2025 - 09:54:22
01
Bol som na niekoľkých prednáškach u Kalaša a tam som pochopil, že vďaka GPS obojkom sa podarilo vyvrátiť hlboko zažraté povery o správaní medveďov, napr. legendy o tom, ako "staré kusy vytláčajú mladé" a pod. Obojky zásadne zmenili náš pohľad na správanie medveďov, umožňujú aj vystopovať typické migračné koridory, aby sa prípadne mohli doplniť ekodukty cez frekventované cestné a železničné trasy. Vďaka GPS sledovaniu sa podarilo objasniť aj to, že za jednu sezónu môže medveď prejsť doslova cez desiatky poľovných revírov a zanechať tam pobytové znaky, čo zas vedie k presvedčeniu poľovníkov, že ich je násobne viac, ako ukazujú vedecké metódy.

Inak tie obojky sú urobené tak, že po stanovenom čase odpadnú.
16.04.2025 - 10:08:40
28
ako tu ma jeden pan kolega napisane v podpise "Vdaka GPS moze bludit ovela presnejsie" tak aj ten medved podobne :-D
16.04.2025 - 11:05:35
03
Je pravdepodobne ze tie obojky uz zmenili, ale urcite boli pripade ze nasli uskrtenych medvedov. Ja som nepovedal ze obojkami sme sa nic nedozvedeli. Otazne je, co nove nas naucia, a k comu je to dobre ze nas nieco naucia, ked aj tak to kompletne ignorujeme a polovnici dalej trepu sprostosti...
Mimochodom to sledovanie je aj tak len jedna cast skumania. Napr. niekto kedysi tvrdil, ze polomy su pre zver hrozne lebo medved na zaklade gps sledovania nevysiel X mesiacov z polomu. Akurat ze medvedovi tam bolo dobre a preto tam ostal, nie preto ze by nevedel prejst polomom ...

A mam pocit ze to objkovanie chcu robit skor kadejake polo-polovnicke organizacie, nie vedci. (Nemajte naivne predstavy o SOPke, ludia tam mozu skakat len tak ako im vrchnost dovoli. Nie je to tak davno co nemali ziadne problemy s lovom chrannych zvierat, vyrubmi v narodnych parkoch, striekanim brutalnej chemie kade tade...)
16.04.2025 - 11:18:37
00
-Pa3k-, fakt priateľsky ti píšem: ani nepokračuj, nemáš ani šajnu o tom, o čom hovoríš.
16.04.2025 - 11:24:06
00
Jaroh Vidim ze si ma argumentacne rozobral :) Ale uznavam, ze s tymi obojkami sa to uz asi zmenilo k lepsiemu. Podstata viacmenej ostala, nemyslim ze sledovanie medvedov/vlkom ludmi ako Taraba niecomu pomoze ...
16.04.2025 - 11:47:44
00
Nemusime riesit ktora strana ma pravdu, aj tak mi to nepride OK...
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/961948-my-sme-les-zverejnil-znepokojive-video-odchytoveho-zariadenia-pre-medvede-vsade-bola-krv
16.04.2025 - 11:57:44
00
Pali65 napr. legendy o tom, ako "staré kusy vytláčajú mladé"

casto toto pocuvam, ako to teda tuto legendu vysvetloval?
16.04.2025 - 12:18:13
00
mirec16 V podstate sa zistilo, že to nie je pravda. Ľudia si to pletú s infanticídou, kedy samec zabije mláďatá samice, s ktorou sa nepáril, aby u nej vyvolal ruju, tie teda môžu byť vytláčané v pokuse ochrániť mladé. Konflikt môže nastať práve kvôli samiciam a nad konkrétnym kusom zdochliny, ale určite to nefunguje tak, že by veľký medveď hnal dvojročného mladíka von z hory.

Naopak, ukázalo sa, že v lese majú miesta, ktoré by sme u ľudí prirovnali ku kaviarni, alebo četovacej skupine. Existujú legendy, že tzv. medvedí strom by mal byť varovaním pre malé medvede, aby boli "ohromené výškou záhryzu a pakovali sa do preč", no a pozorovaním cez fotopascu sa zistilo, že najvyšší záhryz pochádzal od mladého medveďa, ktorý tam vyliezol (najväčšie kusy už príliš na stromy nelezú). Na takých miestach sa ukázalo, že tam družne nažíva bok po boku aj tucet medveďov. Dôvody migrácie preč z lesa môžu byť skôr v nedostatočných potravinových zdrojoch, zvedavosť, či dokonca túlavá povaha konkrétneho medveďa, rozlezú sa teda podľa štatistického rozdelenia, nie kvôli neznášanlivosti veľkých samcov. Schopnosť spolunažívať sa preukázala aj vtedy, keď v jednom kukuričnom poli napočítali 30 medveďov.

Ešte pikoška k vodiacim medvediciam – keďže medveď nenapadne mláďatá samice, s ktorou sa páril, niektoré medvedice tomu prispôsobili svoju stratégiu a pária sa s čo najväčším počtom samcov, takmer by sme mohli povedať, že sa úplne *****. ;)
16.04.2025 - 12:33:33
110
Pali65 nieje to tak, ze ked sa medved raz paril s medvedicou tak jej mlade nenapada? Dokonca aj ked niesu jeho. Take cosi sa mi zda, lebo presne ako hovoris, medvedice striedaju vo velkom :)
16.04.2025 - 13:35:44
00
Áno, veď to píšem. Asi to neplatí na 100%, ale medvedí samec inštinktívne pracuje na tom, aby sa šírili jeho gény, nie nejakého konkurenta. Preto zabije cudzie mláďatá a to vyvolá u samice ruju. Môže sa s ňou následne spáriť a tak zabezpečiť SVOJE potomstvo, to už potom nezabíja. Nemilosrdné zákony prírody.
16.04.2025 - 14:07:40
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up