som si isty ze tu takato tema uz je ale mam taku otazku minule sa mi podarilo pekne zajspinit bike a hlavne zadnu prehadzovacku z ktorej som musel odmontovat vodiace kladky a kompletne ich vycistit a teraz k tej otazke :cim je vyhodnejsie mazat obycajnym olejom alebo tym sprejovym
podla toho ze co...... ked das obycajny ten je vacsinou tazsi, teda hustejsi, teda sa nan viacej chyti spiny, aspon si myslim, ja pouzivam na retaz a prehadzovacku vyhradne len sprejovy, konkretne WD-40, nesetrim nim vobec, a som s nim spokojny, ani spina sa velmi nechyta, sice chodim po cestach, ale prachu mam na nej malo, a aj dobre maze.... super vlastnosti.....
btw, niekto moze povedat ze malo vydrzi, ale ja mam dobre skusenosti
napr. zubnou kefkou a technickym benzinom....ale je to dost zlozite.....lepsie je ked das dole retaz do nejakej flasky s nejakou cistiacou latkou a pretrepes.....alebo este existuju tzv pracky na retaz...
Na cistenie retaze som si casom vypracoval vlastny sposob, jednoduchy a pomerne ekologicky:
V umyvadle rozmiesam bezny saponat s horucou vodou, odhadom cca. 0.5-1l. Do nej ponorim retaz a vycistim zubnou kefkou clanok po clanku po celej dlzke a postupne zo vsetkych stran. Potom retaz oplachnem, az kym nova voda nepeni. Retaz po vybrati z vody treba hned osusit. Nahrubo "svihanim" vo vzduchu, potom:
- kto maze retaz WD40kou, staci retaz polozit na noviny a zastriekat, nechat posobit a pomom ju mozno vytriet (podla chuti). Osobne taketo mazanie nedoporucujem;
- lepsie je retaz "vysusit" vo flasi s denaturovanym liehom (lieh rozpusta vodu, resp. naopak). Pri tom sa este uvolnia posledne jemne zvysky necistot, ale skutocne len trochu - lieh je dlhodobo pouzitelne. Po vybrati z liehu ju teba opat "vysvihat" a nechat volne uschnut na novinach. Potom ju mozno odlozit alebo nahodit na bike a namazat pouzivanym mazadlom.
Striedam teraz 2 retaze (kedysi az 4), ked budu "vytahane", pridam asi dalsiu. Mazem velmi riedkymi mazadlami typu ProGold Prolink, Rock'n'Roll Extreme po kazdej jazde (nutne). Retaz je sucha a nechyta spinu, staci ju medzi jazdami otriet handrou a domazat. Lahko sa aj cisti (vid hore). Dobre mazadlo je aj sprej Valvoline "High Presure Lubricant+PTFE", extremne odolny vode ale trochu lepivy, kvoli jednoduchsej udrzbe preto radsej tie vyssie uvedene.
ja to cistim len na biku, pretoze nikdy nie je az tak spinava, ze by som ju musel cistit v liehoch, vodach, a podobne. Len sporadicky ju cistim kefkou, ale ked uz tak poriadne. Stara dobra voda + nejaky ten saponat a potom vysusit a namzat. Vzdy mazem na noc, aby sa to stihlo vstrebat
no ja by som len miesto tej zubnej kefky doporucil tu specialnu kefku na cistenie retaze a kazety.. stoji to asi 100 a je to o dost lepsie.. hlavne tvrdsie a dlhsie stetinky..
inak moj postup:
cyclostar do litrovej flase s vodou (taka od mlieka so sirokym hrdlom) zatrepat poriadne, preplachnut.. ak je moc zaspinena zopakovat este raz.. tym je hlavny bordel prec, potom pekne vykefkujem, vyutieram poriadne a hned namazem.. mazem na novinach, hustejsimi olejmi praveze. necham tak 3 hodky zaschnut a zatiect, potom vyutierat do sucha a ideme jazdit
pokial vsak nemate retaz so spojkou tak pracka je asi najlepsie riesenie..
inak na biku by som moc nemazal lebo sa olej dostava aj na prevodniky a kazetu a tak.. a potom su viac zasrate ako inokedy..
ja to cistim len na biku, pretoze nikdy nie je az tak spinava, ze by som ju musel cistit v liehoch, vodach, a podobne. Len sporadicky ju cistim kefkou, ale ked uz tak poriadne. Stara dobra voda + nejaky ten saponat a potom vysusit a namzat. Vzdy mazem na noc, aby sa to stihlo vstrebat
No mozno by stalo za to, skusit ju aspon raz poriadne vycistit... asi by si bol dost prekvapeny, kolko spiny sa z nej este dostane po tom tvojom vycisteni...
ja pouzivam na retaz a prehadzovacku vyhradne len sprejovy, konkretne WD-40, nesetrim nim vobec
hm... az na to, ze wd40 nie je pripravok na mazanie. aby to "mazalo", tak ho prave musis davat vela. si poriadne precitaj na tom spreji, na co sa to pouziva.
Ked mam spinavu retaz hodim ju do nafty a za noc skoro vsetko opada ,potom este kefkou docistim a hadicou vystriekam vsetko co nezislo ,poutieram a namazem bud WD-40 alebo takym sprejom,vola sa to tusim ozivovac platov do auta ale je to velmi smyklave a nelepi sa na to spina, je v tom tusim aj teflon.
No mozno by stalo za to, skusit ju aspon raz poriadne vycistit... asi by si bol dost prekvapeny, kolko spiny sa z nej este dostane po tom tvojom vycisteni...
... a namazem bud WD-40 alebo takym sprejom,vola sa to tusim ozivovac platov do auta...
Prekvapuje ma, ze pomaly nikto nepouziva vyrobky urcene specialne na mazanie retaze. Preco? Pritom mazanie retazi je samostatne odvetvie priemyselnej vyroby maziv. Asi vedia, preco (aj ked uznavam, ze tlakove a rychlostne pomery priemyselnych retazi su ine, ako u bikov).
Ja osobne výbere maziva na reťaz neprikladám veľký význam. Napr. taká rozvodová reťaz v motore má plánovanú životnosť o niekoľko rádov vyššiu než reťaz na bicykli a je mazaná motorovým olejom.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
btw, niekto moze povedat ze malo vydrzi, ale ja mam dobre skusenosti
tu sa nieco take riesilo......
Používame pračku na reťaz
Používame pračku na reťaz
ale ja zase nepotrebujem retaz cistit az tak casto aby som si ktomu musel kupovat pracku inac kolko taka vec stoji
http://www.author.sk/verbal/502/
konkretne tato 515,- Sk.
btw, skusenosti s tym nemam, mozno sa to oplati
podla toho aka znacka a aka kvalita
http://www.author.sk/verbal/502/
konkretne tato 515,- Sk.
btw, skusenosti s tym nemam, mozno sa to oplati
no myslim ze ta zubna kefka ma vijde lacnejsie
V umyvadle rozmiesam bezny saponat s horucou vodou, odhadom cca. 0.5-1l. Do nej ponorim retaz a vycistim zubnou kefkou clanok po clanku po celej dlzke a postupne zo vsetkych stran. Potom retaz oplachnem, az kym nova voda nepeni. Retaz po vybrati z vody treba hned osusit. Nahrubo "svihanim" vo vzduchu, potom:
- kto maze retaz WD40kou, staci retaz polozit na noviny a zastriekat, nechat posobit a pomom ju mozno vytriet (podla chuti). Osobne taketo mazanie nedoporucujem;
- lepsie je retaz "vysusit" vo flasi s denaturovanym liehom (lieh rozpusta vodu, resp. naopak). Pri tom sa este uvolnia posledne jemne zvysky necistot, ale skutocne len trochu - lieh je dlhodobo pouzitelne. Po vybrati z liehu ju teba opat "vysvihat" a nechat volne uschnut na novinach. Potom ju mozno odlozit alebo nahodit na bike a namazat pouzivanym mazadlom.
Striedam teraz 2 retaze (kedysi az 4), ked budu "vytahane", pridam asi dalsiu. Mazem velmi riedkymi mazadlami typu ProGold Prolink, Rock'n'Roll Extreme po kazdej jazde (nutne). Retaz je sucha a nechyta spinu, staci ju medzi jazdami otriet handrou a domazat. Lahko sa aj cisti (vid hore). Dobre mazadlo je aj sprej Valvoline "High Presure Lubricant+PTFE", extremne odolny vode ale trochu lepivy, kvoli jednoduchsej udrzbe preto radsej tie vyssie uvedene.
inak moj postup:
cyclostar do litrovej flase s vodou (taka od mlieka so sirokym hrdlom) zatrepat poriadne, preplachnut.. ak je moc zaspinena zopakovat este raz.. tym je hlavny bordel prec, potom pekne vykefkujem, vyutieram poriadne a hned namazem.. mazem na novinach, hustejsimi olejmi praveze. necham tak 3 hodky zaschnut a zatiect, potom vyutierat do sucha a ideme jazdit
pokial vsak nemate retaz so spojkou tak pracka je asi najlepsie riesenie..
inak na biku by som moc nemazal lebo sa olej dostava aj na prevodniky a kazetu a tak.. a potom su viac zasrate ako inokedy..
hm... az na to, ze wd40 nie je pripravok na mazanie. aby to "mazalo", tak ho prave musis davat vela. si poriadne precitaj na tom spreji, na co sa to pouziva.
Maximalne suhlasim, treba to skusit (s kefkou).
Prekvapuje ma, ze pomaly nikto nepouziva vyrobky urcene specialne na mazanie retaze. Preco? Pritom mazanie retazi je samostatne odvetvie priemyselnej vyroby maziv. Asi vedia, preco (aj ked uznavam, ze tlakove a rychlostne pomery priemyselnych retazi su ine, ako u bikov).