Ja mám rád v podstate všetky autá...poteší ma aj keď mi niekto požičia starý Yaris...ale ak to má človek už jazdiť denne a rýchlo sa zaradiť do kolóny napríklad na modernom aute pomaly bez šance..Ten Tiguan musí najskôr dosiahnuť plniaci tlak a potom vystrelí, spodok úplne nič....GLK sa len stlačil pedál, počkalo sa okamih na prevodovku a od spodku auto na stovku doslova preskočilo ako elektromobil. Jazda v ľahkom teréne špička, automat si šiel krokom akýkoľvek kopec....Na tiguane mám manuál a prekvapilo ma, že pri cúvaní do kopca, ktorý mal asi 50m dĺžku a sklon tak 25% som spálil spojku - nepoužiteľné v teréne. Po nespevnenej ceste podvozok je ako rebriňák...GLK aj vo vyššej rýchlosti filtrovalo všetko....Servis na MB bol v podstate len prehnitá zadná nápravnica - vymenená v rámci nejakej divnej záruky po 14 rokoch. Ale aj tak je ten Tiguaník milý....Len čakal som od rádovo novšieho auta menší rozdiel v celkovom spracovaní....Ostatné aj nové autá sú už na dotyk ďaleko horšie ako Tiguan alebo všeobecne koncern...Aj super auto Corolla pôsobí veľmi podivne, keď sa do toho sadne. Dokonca nová stojí menej ako starší Tiguan.
Ono zacal by som tym, ze porovnavas auta rozdielnych segmentov.
Tiguan je segment zodpovedajuci u premii Audi Q3, BMW X1, MB GLA.
MB GLK je vyssi segment, zodpovedajuci BMW X3, Audi Q5 - v tomto segmente VW nemal a nema ziaden model.
Co sa tyka veci typu odhlucnenie a pod, vacsinou (u kvalitnych europskych aut) ma segment vacsi vplyv ako vek, ak sa bavime u aut do 10-15 rokov. Takisto velkost/razvor ma vplyv na prejav.
Opacne ked by som zobral novy Mercedes A vs 10rocny Passat, tak ten Passat bude tichsi, kultivovanejsi aj napriek veku.
Inak pokles v spracovani a detailov je snad u vsetkych automobiliek az na vynimky, v rodine mame 2 najnovsie MB C a maju vyrazne horsie interiery ako Passat B8aj B9, strasne setrenie. Aj oproti starsim C, to je zial trend, velke displeje ale potom v aute za vyse 60 tis nie je polstrovanie v odkladacom priestore vo dverach a vsetko tam rezonuje napr.
Inak do vaznejsieho terenu (alebo aj menej vazneho ak ma ist o dlhsie useky) treba bud manual s redukciou alebo automat idealne s HDM, inak si to odnesu spojky.
A co sa tyka odozvy na plyn, tam maju velky vplyv konkretne rocniky, napr VW mal asi 2-3 rocniky dost zle, potom s dalsom emisnou normou sa to opat zlepsilo a pod- medzi rokmi 2013-2019 snad kazdy 2 rok bola nova emisna norma. Ale vo vseobecnosti nove auta maju cielene mierne spomalene reakcie kvoli emisiam/spotrebe, aspon v standardnom rezime.