blackman Netipujem. Je to overený fakt. (napríklad tu
https://www.cyclingabout.com/speed-difference-testing-gearbox-systems/). Už od výkonu 200W, čo je
výkon lepšieho hobby bajkera, je rozdiel 13W oproti single speed reťazovému prevodu. A čím vyšší výkon si schopný točiť tak tým sú straty prevodoviek oproti prehadzovačkám väčšie. Preto sa tento systém nepresadil zatiaľ u pretekárov, pretože tí sú schopní točiť aj cez 400W. K tomu je potrebné si pripočítať straty spôsobené vyššou hmotnosťou.
"Typical best-case efficiency of a drivetrain in the 200 – 300 watt range is 96-97.5%. Above 300 watts typical best-case efficiency is 97-98%."Pinion: 90.5% efficient on average across 18 gears".
Zaujímavé čítanie aj tu
http://www.bikeradar.com/road/gear/article/friction-facts-free-speed-from-proper-shifting-44016/Nie je to však úplne jednoduché pretože je potrebné počítať aj s krížením reťaze. Rozdiely v krížení
reťaze a priamou linkou nie sú na druhej strane až také veľké. Cca 1w. Navyše čím väčšie prevodníky a pastorky sú zaradené tým je efektivita vyššia. Napríklad zaradený prevod 53-15z vyžaduje o 1,5W menšiu silu ako napríklad prevod 39-11z ""A 53-15t combination, for example, yields almost the exact same gear ratio as a 39-11t but the latter requires an extra 1.5w to maintain the same speed".
Pinion bude samozrejme tvrdiť svoje, ale ani v tom tvojom texte od Pinion neuviedli žiadne konkrétne fakty. Jazdila som na Rohloff aj na Pinion. Počas polhodinovej testovacej jazdy veľký rozdiel v účinnosti Pionon vs
prehadzovačka nepoznáš. Skôr vnímaš rozdiely v tom ako sa systém chová pri radení a že Pinion má tú otočnú rukovať nastavenú tak, že sa mi veľa krát podarilo nechtiac preradiť pri jazde alebo brzdení, alebo pri preraďovaní som prehodila o dva stupne namiesto o jeden. Ale asi by si šlo časom zvyknúť. Avšak myslím, že práve na FR/AM bajkoch to bude trochu problém pretože tam radíš v rýchlosti keď celý bajk skáče v rozbitom teréne. Rozdiely v účinnosti sa prejavia pri vyššej wattáži a dlhších výjazdoch. Čo ale pri jazdení v parkoch a na lanovkách zase nevadí.
Účinnosť štandardnej prehadzovačky a reťaze sa najviac stráca pri zlej údržbe reťaze a prevodov. Suchá a nenamazaná
reťaz môže znížiť efektivitu aj o 5 - 6W.