Kategórie
Bike-tech---
http://mtbs.cz/clanek/syncros-meni-majitele-stava-se-jim-scott/kategorie/tech-news
posledný komentár: Včera o 21:27
Výpredaj -26% Raymon HardRay E 4.0 29 elektrobicykel, armor/black/mustard matt
2 149 €
-26%
MOC 2 899 €
Novinka GHOST E-Teru Pro 29 elektrobicykel, storm grey/chilly white
3 999 €
MOC 4 699 €
Novinka -16% Kellys Tayen R10 AIR 27.5 dámsky elektrobicykel, azure, poškodený lak
2 269 €
-16%
MOC 2 699 €
Akcia -37% Rock Machine Torrent INT e30-29 elektrobicykel, strieborná/čierna
1 679 €
-37%
MOC 2 649 €
Výpredaj -16% Haibike AllTrack 6 27.5 elektrobicykel, papaya/titan gloss
2 099 €
-16%
MOC 3 599 €
-13% CTM RUBY 27.5 dámsky elektrobicykel, biela perleť/purpurová
1 399 €
-13%
MOC 2 299 €
Výpredaj -28% GHOST E-Teru Essential Ladies 27.5 EQ dámsky elektrobicykel, dark grey/light grey gloss
2 149 €
-28%
MOC 2 999 €
Novinka -17% Haibike Alltrack 11 ABS 29 elektrobicykel, blue/titan/yellow glossy
3 999 €
-17%
MOC 4 799 €
Akcia -18% Kellys Servisný kit pre Tygon Tayen chránič motora E8000
18,89 €
-18%
MOC 22,99 €
lto, ani “v prvom rade“, ani “alfa a omega“ a dokonca ani vyhradne o $$$ vsetko nie je. Spravidla je to KOMBINACIA faktorov. Tym padom su tvoje kategoricke hlasky zakonite nepresne. Na priklade GF jasne vidino, ze v prvom rade alfou omegou je DOBRE, resp. LEPSIE RIESENIE. Uznavam, je to niekedy relativny pojem, ale casto aj nie. Ubezpecujem ta, ze kazdy, kto dnes sedla 29”, ma sakra jasno v tom, ci by si prial navrat k 26” alebo nie.
Ano, GF by to sam a bez dostupnosti komponentov nepresadil. Lenze ti unika, ze na sklonku minulej dekady uz davno nebol sam, ale bolo tam mrte malych firiem, ktore jednoducho prestali stavat na 26”. Pod tymto tlakom velke “S” zacalo velmi pozvolna pridavat 29” do svojej ponuky. Je uplne pochopitelne, ze v istej kritickej chvili do toho dali aj vsetku marketingovu silu (vid tvoja oblubena anekdota z eurobike). Ale tzv. “brutalna zmena“ v skutocnosti (pod povrchom) nebola az taka brutalna, ako prezentujes.
Ale nakoniec, prave aj VDAKA tomu okydavanemu marketingu a rozhybavaniu trhu mal aj nezorientovany nasinec zrazu po ruke to lepsie riesenie v lokalnej predajni ovela skor, nez by to bolo bez toho, nie? Daky vazny problem s tymto treba mat?
Iny priklad: Co je dnes podla teba 1x11? Fakt si trufnes hlasku, ze je to v prvom rade o masirovani hlav a rozhybavani predaja? Ozaj? No sotva. Je to evidentne najma prirodzena reakcia na dobyt a pachtenie sa po jednoduchosti - elegantna, funkcna technologicka skratka, ak chces. Marketing je len SPRIEVODNY jav, urychlovac.
Verim, ze tvoje porovnanie 2.1" Rocket Ron vs. 2.4" Rubber Queen sedi, akurat neviem ci je az tak relevantne. Vsetko bude znova zavisiet od toho co porovnas s cim, pre koho to bude, a naco to bude. Mne ako rekreantovi, ne-maratoncovi, sampionovi slimacieho tempa a nepriatelovi adrenalinu sa dnes zije v MK ovela lepsie a pohodlnejsie na 2.4" Ardentoch, ako na 1.9“ Kendach volakedy pred 15 rokmi. Kde je napisane, ze patricne odlahcene, nizko-dezenove 3.0“ pneu tretej-stvrtej generacie nebudu ten sweet spot pre najsirsiu MTB populaciu? Ty uz dopredu poznas vlastnosti tych pneu? Lebo ”siroke makke gumy” je velmi siroky pojem. A co je, alebo nie je vhodne na MK tereny je sakra relativne - k ucelu, k schopnostiam, k ochote tolerovat nepohodlie, ocakavaniam, navykom, atd.
Ani ty, ani ja nevieme, co za tym je
Kto chcel 1x9 alebo 1x10 mohol to mat davno. Jednoprevodnikove riesenia tu existuju min. 15 rokov, akurat tomu chybal trosku vacsi rozsah. A ked si pozries diskusie za posledne 2 roky , tak neverim, ze si nevsimnes, ako zrazu ludia hromadne prechadzali z 3x9 alebo 2x10 na 1x9 (pripadne 1x10) a ako sim zazracne narastla sila v nohach (inak samozrejme pri tazsich prevodoch naozaj narasta, ale stracas potom vytrvalost na dlhe trate, proste to neutiahnes). Pritom to mohli urobit davno predtym, nez sa SRAM vytasil so svojou 1x11. Jasne, ze je to masirovanie hlav
Suhlasim, ze ak si rekreacny bajker, potulujuci sa od bufetu k bufetu, za cely den 15km singlaca, tak to moze mat vyznam. Hlavne s rozmachom elektrobajkov urcite. Ale co sa tyka vlastnosti a odlahcovanie .. nuz, poviem ti tak. Za asi 13 rokov intenzivnej horskej cyklistiky sa v plastoch nezmenilo nic
A este jeden priklad. Dopyt po teleskopickej sedlovke je tu minimalne 10 rokov .. kolko trvalo, nez sa trh rozhybal ? Pritom to bolo 1000x dolezitejsie nez nejaka 1x11 .. trh sa bude rozvijat viac a viac, akonahle marketing zisti, cim vsetkym dokaze ludi rozmaznat, aby kupovali a citili sa pohodlne. Ale MTB nie je o pohodlnom potulovani sa po singlaci. Je to drina a makacka, rovnako ako aj uzke pneumatiky a nizke zdvihy. Nastastie, tento burlivy technicky rozvoj prinasa aj pozitivum pre tych, ktori potrebuju aj nieco ine
Z 3x10 s najlahsimi prevodmi 0.67, 0.75 a 0.86 som presiel na 1x11 s najlahsimi prevodmi 0.71, 0.83 a 0.94.
Medzi 0.67 a 0.71 je tak minimalny rozdiel, ze ked si napustim o 1dcl menej vody do rezervoaru, tak to je asi vyrovnane
A zjavne nejak zazracne narastla sila v nohach aj mne, lebo z obavy pre zivotnost hlinikoveho 42z pastorka ho takmer nepouzivam. Pritom najlahsie prevody na 3x10 som pouzival bezne. A nezda sa mi ze by som stracal vytrvalost - co som zatial bol parkrat na vyjazdoch okolo 60km (so stupanim cca 1600 vyskovych m), tak som sa necitil viac vycerpany ako na podobnych vyjazdoch na HT s 3x10.
MTB má mnohé fazety, nie je možné to takto zaškatuľkovať, aj keď si môžeme byť istí, že najmä veľké firmy a ich marketingové oddelenia majú urobené domáce úlohy a vedia koľko ľudí sa čomu venuje, čo k tomu chcú a potrebujú.
Mimochodom, chcieť a potrebovať môže byť "disjunktná množina".
Rád by som poopravil naivné predstavy o tom, že marketing samotný dokáže masírovať hlavy. Masívne prijatie nejakej myšlienky sa dá očakávať až vtedy, keď sa k nej priklonia uznávané vzory, tomu sa hovorí sila názorového vodcu. Od nich preberú názory a správanie lokálni názoroví vodcovia a oni sú určujúci pre svoje okolie. Bez tohoto vplyvu sa môže marketing aj postaviť na hlavu, ale nebude účinný a ani najsilnejšie rozpočty bez metód PR nedokážu zvíťaziť. Darmo sa bude nejaký kandidát na starostu vyškierať z každého bilboardu, ak lokálni mienktovorci hovoria ľudu, že to je chrapúň a odroň. Pozrite, kto je starostom Trnavy a koľko marketingu (ne-)použil...
Ale v športe zasiahne aj fyzika, lebo pri pretekaní budú športovci hľadať to, čo im umožní vyhrávať a až vtedy bude nejaké vybavenie skutočne "in" pre verejnosť, je jedno, že väčšina sa vrcholovému športu nevenuje. Je vcelku zábavné sledovať, ako sú ľudia poobliekaní podľa svojich vzorov.
Až keď marketing nasadne na "vlnu", ktorú rozpútajú mienkotvorní ľudia (to sa dá robiť úplne cielene), až vtedy môže dosiahnuť úspech. A v športe existuje dôležitá poistka - nie je možné vychvaľovať niečo, čo vôbec nefunguje. Tvrdenie, že poprední jazdci nejazdia na 26" kolesách len preto, lebo im to nariadili ich sponzori, aby výrobcovia mohli donútiť konzumentov k úplnej výmene vozového parku, mám zaradené medzi veľmi pochybné konšpiračné teórie.
Medzi 0.67 a 0.71 je tak minimalny rozdiel, ze ked si napustim o 1dcl menej vody do rezervoaru, tak to je asi vyrovnane
A zjavne nejak zazracne narastla sila v nohach aj mne, lebo z obavy pre zivotnost hlinikoveho 42z pastorka ho takmer nepouzivam. Pritom najlahsie prevody na 3x10 som pouzival bezne. A nezda sa mi ze by som stracal vytrvalost - co som zatial bol parkrat na vyjazdoch okolo 60km (so stupanim cca 1600 vyskovych m), tak som sa necitil viac vycerpany ako na podobnych vyjazdoch na HT s 3x10.
no ja som práve zistil, že 24/36 najľahší prevod na 29ine je stále veľa a preto prechádzam na 22/36
Až budem mať zadné koleso pod 800g, alebo sa vykašlem na závody, tak pouvažujem aj o tom 1x11
https://www.bike-components.de/de/Shimano/XT-Scheibenbremse-BR-M8000-mit-G02A-Resinbelag-Modell-2016-p44091/
http://www.bikesport.cz/cz/brzdy+prislusenstvi-mtb-brzdy/shimano-xt-brzda-disc-br-m8000-set-mod.-2016_5154
Odporúčam kuknúť na kazetu SLX CS-M7000 11-42
http://www.bikesport.cz/cz/brzdy+prislusenstvi-mtb-brzdy/shimano-xt-brzda-disc-br-m8000-set-mod.-2016_5154
Odporúčam kuknúť na kazetu SLX CS-M7000 11-42
že od augusta