Inox je prakticky a odolny no menej drzi ostrie. Carbon nema rad vodu idealne je ho po pouziti utriet do servitky (ovocie a zelenina obsahuje kyseliny, mastnota by sa zaniesla do drazky po zatvoreni) a doma umyt jarou ako riad ale nie namocit do vody len cepel handrickou a utriet do sucha. Po case sa na uhlikovej cepeli vytvori taka patina mierne do hneda a trochu flakata. Cim je
noz starsi a pouzivanejsi tym je krajsi. Patinu nelestit je to taka ochranna vrstva proti korozii z poveternostnej vlhkosti.
Ak sa dlhsie nepoziva staci pretriet handrickou s par kvapkami jedleho oleja a odlozit.
K tantu mi dodali sadu na cistenie s klincekovym olejom, ten nemaju radi cervotoce len neviem ci je klincekovy
olej vhodny na noz co kraja potraviny.
Opinel je velmi prakticky nozik a az na tu 13 je aj cenovo dostupny aj ked zatvaraci nozik s dlzkou cepele 22cm ma tiez svoje prednosti.
