Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Zalezi od pouzita. Vojenske noze su vhodne na bodanie, stiepanie, sekanie ale menej az nevhodne na rezanie napr, chleba a slaninky.
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 10:17:31
00
s tym by som celkom nesuhlasil. aj armadne noze sa vyrabaju na rozne pouzitia. ja som mal na vojne prideley uton vz 75 a slaninka sa s nim krajala vyborne. aj prechovky otvoril bez problemu :)

Prílohy:

uton.jpg
uton.jpg 153.81 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 06.06.2014 - 10:26:27
00
Mal som taky myslim, ze to vyrabal Mikov je pravda, konzervu otvoril ale uz moc potom nechcel rezat a chleba rezal najhorsie. Do rucky sa vkladal pilnik a pilka akurat bolo treba dat pozor na cepel. To uz potom bola lepsia rada loveckych nozov + otvarak na konzervy mali sirsie cepele a trochu tensie.
Ale Glock ma noze skor ako bodaky a dyky co je uplne ine ako Mikov.
Ziadny noz nieje dokonaly, ja mam na opekackach oblubeny Opinel 12 carbon, kraja perfektne vsetko zeleninu, chleba, slaninu, da sa nim lahko natierat pomazanka a super drzi ostrie. Mam este Opinel inox 8 a 13 ale najradcej mam tu 12 v carbone.
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 10:44:54
01
ja by som sa tiez odporucal opinel ..cez ruky mi preslo vela nozov (nie cinskych )ale najradsej nosim opinel lahky sikovny s dobrou poistkou lacny a hlavne neskutocne rezivy(carbon )
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 18:14:49
00
len to cernanie cepele je strach
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 18:44:06
00
Ako je to s háklivosťou tej uhlíkovej ocele na koróziu v praxi? Do čoho to utierate po umytí? Zakaždým olejujete?
Inšpirovali ste ma, ale neviem či nezvoliť radšej nerez.
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 19:20:01
00
Inox je prakticky a odolny no menej drzi ostrie. Carbon nema rad vodu idealne je ho po pouziti utriet do servitky (ovocie a zelenina obsahuje kyseliny, mastnota by sa zaniesla do drazky po zatvoreni) a doma umyt jarou ako riad ale nie namocit do vody len cepel handrickou a utriet do sucha. Po case sa na uhlikovej cepeli vytvori taka patina mierne do hneda a trochu flakata. Cim je noz starsi a pouzivanejsi tym je krajsi. Patinu nelestit je to taka ochranna vrstva proti korozii z poveternostnej vlhkosti.
Ak sa dlhsie nepoziva staci pretriet handrickou s par kvapkami jedleho oleja a odlozit.
K tantu mi dodali sadu na cistenie s klincekovym olejom, ten nemaju radi cervotoce len neviem ci je klincekovy olej vhodny na noz co kraja potraviny.
Opinel je velmi prakticky nozik a az na tu 13 je aj cenovo dostupny aj ked zatvaraci nozik s dlzkou cepele 22cm ma tiez svoje prednosti. ;)
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 20:15:29
01
Asi by mi vyhovovala ta 12-ka. Chcem nožík na turistiku: odkrojit chlebík, zeleninu, natriet maslo...
Mám vždy vo vrecku malý Wenger. Praktický pomocník, ale chlieb sa ním krája zle. Ten Opinel by bodol. Teda videl som krajšie nože, ale za cenu, ktorú nechcem na tento účel investovať.
Len asi si ma nepresvedčil na carbon. Zda sa mi, že na turistike sa ľahko stane, že sa oň zle postarám a priveľmi zhrdzavie...
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 20:32:29
01
Preto robia inox aj carbon, pozri si toto ak si to este necital je to dobra inspiracia.http://www.knife-life.sk/viewtopic.php?t=123&f=6
Inak na huby si bravam 8 inox tu 12 mam na jedlo, palicky na opekanie nestruham mam skladacie nerezove razne a malu stolicku trojnozku. Zboznujem tie pohlady ked sa rozbalim sadnem na stolicku a opekam 4 spekacky naraz na razni.
Zobraziť komentár 06.06.2014 - 21:25:11
00
Lubor vďaka za perfektný link. Asi si získal ďalšieho priaznivca Opinelu. Ešte sa musím uistiť, či 12 je tá správna veľkosť. Proste si ho potrebujem chytiť do ruky. No a či uhlíková oceľ a či inox, to ešte neviem. Láka ma uhlík, len sa bojím, aby mi tá starostlivosť nebola na obtiaž. Možno to skúsim a ak budem nespokojný, kúpim ďalší inox. Aj to je výhoda tej príjemnej ceny.
Zobraziť komentár 07.06.2014 - 08:20:33
00
ja som sa tiež rozhodol pre Opinel, toto stači na brúsenie? http://www.thor.sk/thor/eshop/9-1-Noze/13-2-Opinel/5/886-OPINEL-brusny-kamen
Zobraziť komentár 07.06.2014 - 14:41:11
00
Ak na tom vies brusit tak staci ;-) Najdlezitejsie je udrzat spravny uhol medzi cepelou a bruskou - a to som sa naucil po par rokoch pokusov o brusenie. Odporucam keramicke tycky, kde by nemal byt problem s dodrzanim uhla a su tiez skladnejsie na prenasanie. Ja teraz pouzivam tieto:
http://lansky.com/index.php/products/4-rod-turn-box/
alebo tieto:
http://lansky.com/index.php/products/fold-a-vee-sharpener/

Edit: mam vsak pocit ze ten fold-a-vee sa uz nevyraba, je to skoda.
Zobraziť komentár 07.06.2014 - 15:35:02
00
Alebo Lanskeho sadu na ostrenie nozov kde su vsetky potrebne uhly http://www.kvalitninoze.cz/brousky-lansky/brusna-sada-deluxe-5ks-lansky
Toho carbonu sa netreba bat nieje to az take haklive, aj umyt vo vode to mozes len to treba potom utriet do sucha. Inox aj ked nechas spinavy umyjes ked si spomenies, niekedy staci aj olyznut a nechat tak(teda podla toho co sa nim rezalo) carbon aj po olyznuti treba este utriet do sucha.
Rozdiel vo vykone je cca dvoj az troj nasobna vydrz ostria pre carbon a carbon sa da lahko natiahnut na ocielke (nie diamantovej ale klasickej co pouzivaju masiari) co setri cepel a predlzuje zivotnost. Na tej ocielke sa da natiahnut aj inox ale da to viac prace.
Mam ocielku Viktorinox a kuchynske noze na nej obtahujem uz stvrty rok a z cepeli prakticky neubuda, ak budete brusit z cepele stale ubuda.
Pozor diamantova ocielka vlastne ani nieje ocielka ale jemny diamantovy pilnik a ten odbrusuje ale je dobra na zanedbane noze kde ocelova ocielka uz nestaci.
Zobraziť komentár 07.06.2014 - 20:36:50
00
Po dlhom čase zase prírastok. Tentokrát z Fínska.

Prílohy:

hr00.JPG
hr00.JPG 586.29 KiB 1 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 27.06.2014 - 21:53:26
010
krasa, a puzdro ?
Zobraziť komentár 30.06.2014 - 10:05:15
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Outdoor / Športové príslušenstvo a vybavenie / Nože, brúsky a multifunkčné náradie / Nože a brúsky)
keyboard_arrow_up