Slafko presne pomenoval stav v slovenskom hokeji,v rozhovore pre kanadského novinára...
Je to všetko zhnité a skorumpované.
Zdieľam status z diskusie na sme.sk...
Ak to čítaš, Juraj, pozdravujem ťa, možno si na mňa ešte spomenieš, pôsobil som ako mentálny kouč pri 18-tke, kde si z času na čas zavítal (pre všetkých, už vtedy hral mimo SK).
Povedal si to naozaj tak, ako to cítia pravdepodobne viacerí. Lenže zmena nepríde, kým tam bude Miro Šatan. Bol to skvelý hokejista. To je všetko, čo k nemu napíšem.
Napríklad to, čo môžem hodnotiť zo svojho profesionálneho hľadiska, je jeho vzťah k modernému poňatiu športu, čiže aj využitiu mentálnych koučov. Vraj ich netreba. Naozaj úsmevné.
Pamätám si na jeden remote call s NCAA chlapíkom, ktorý po mojej otázke (Jožko Stumpel bol vedľa mňa) ako to je s mentálnym koučingom a psycholickou prípravou v USA. Chvíľu bol ticho (asi premýšľal ako to povedať čo najslušnejšie voči nám) a potom povedal, no..., v tomto sme my veľmi veľmi ďaleko...
Práve fakt, ktorý si môžete mnohí všimnúť - mentálny koučing skončil (tú protekčnú partiu diebčat, čo majú pri 18-tke teraz radšej prejdem mlčaním - napatrí sa kritizovať, ony sú dobré, len sa nikdy nepriblížili k športu). A s ním skončila aj možnosť pripravovať chlapcov systematicky od momentu keď vstanú na
tréning až po zápas. Vraj na to nie sú peniaze!
Máme tu na Slovensku množstvo veľmi dobrých mentálnych koučov a športových psychológov. Akurát niekoho ego pravdepodobne nechce povoliť to, čo je vo vyspelých krajinách normou. Prevažuje rodinkárstvo a prospechárstvo.
Posledná veta - v Čechách to Alojz Hadamczik v jednom veľmi dlhom rozhovore pomenoval presne. Potom začal makať a výsledok poznáte. Česi sa stali majstrami sveta a hrali fantastický hokej. A nie (len) vďaka hráčom z NHL, ale hlavne vďaka správnemu výberu hráčov!
U nás sa bude žiť z úspechov zo začiatu tisícročia ešte dlho. Lenže relaita nás dobehne pravdepodobne veľmi bolestivo ak niečo okamžite nezmeníme...