Lokalizácia
Formulár sa odosiela
ftu2 Dan sa pocita zo zakladu dane, co je rozdiel medzi zdanitelnymi prijmami a vydavkami na dosiahnutie prijmov.
Zobraziť komentár 27.02.2018 - 22:08:02
02
Presne tak, na normalnej vyplate ti tiez nezdanuju hrubu mzdu ale zdanitelny zaklad ktory je hruba mzda - nezdanitelna polozka - odvody a az z toho ide dan
Zobraziť komentár 27.02.2018 - 22:51:08
01
pa3km takze ako som napisal, je to dan zo zisku a nie ako je tam napisane, ze z prijmu.
a su tie vydavky na dosiahnutie prijmu nejako obmedzene a kontrolovane, pripadne aj po nejakom case?
Zobraziť komentár 27.02.2018 - 23:27:06
00
Pri prípadnej kontrole musíš presvedčiť kontrolóra, že Tvoje výdavky súvisia s Tvojim podnikaním. Bolo 5 rokov predpísaných na archiváciu účtovných dokladov. Neviem či to platí. Mzdové a DPH doklady asi viac.
Zobraziť komentár 27.02.2018 - 23:35:27
01
mam na mysli take vydavky ako napr. Miso-fotograf. ked nakupi kazdy druhy mesiac fotak, alebo notebook (alebo si zozenie len blocek), ci musi nejako zdokladovat, ze predchadzajuci napriklad rozbil/predal.
Zobraziť komentár 27.02.2018 - 23:41:19
00
Zalezi od ceny, do urcitej ceny sa odpisuje jednorazovo komplet do spotreby. Od istej hranice tusim 1700eur uz treba odpisovat viac rokov, podla charakteru tovaru. Ked ten Fotak za liter rozbije na druhy den a hned kupi dalsi tak moze ak ma peniaze :)
Zobraziť komentár 27.02.2018 - 23:53:12
00
scarinko nechapes co sa pytam. tak takto v cislach (spravne ake maju byt si dopln, ja len pre priklad.)

Miso bude mat menej roboty, za rok 5K, zozenie blocky na fotaky a noteboky dokopy za 5K, povie ze rozbil, tak musel kupit dalsi, a nemusi dat nic na daniach.
ked sa bude ohanat viac a bude mat za rok robotu za 20K a zozenie tiez blocky (a pritom nemusi ani nic kupit a rozbit) za 20K, tak tiez nebude platit ziadne dane.

to potom realne znamena, ze usetril na daniach 3K, ktore by mal zaplatit a nezaplati a tie si moze pouzit na dalsie svoje aktivity. (ale znamena to aj ze odr.... stat na daniach, ako cele sk a potom to tu tak vypada, ze na nic neni, ale to je o inom).
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 00:12:18
00
Teoreticky ano ale nie som uplne fundovany v tomto takze neviem ci tam nie su urcite limity alrbo nejake ine veci ktore tomu brania. Preco myslis ze si podnikatelia zhanaju cokolvek co mozu aby si dali do nakladov? Aby mali mensi zaklad z ktoreho sa pocita dan :)

Ono s tymi blockami to nie je uplne easy. Bud musi mat fakturu s udajmi vratane ICO DIC atd alebo klasicky blok ako da napr Tesco ale na toto uz malokde funguje predaj elektroniky a IT.
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 00:17:12
00
arrow_leftftu2 napísal:
scarinko nechapes co sa pytam. tak takto v cislach (spravne ake maju byt si dopln, ja len pre priklad.)

Miso bude mat menej roboty, za rok 5K, zozenie blocky na fotaky a noteboky dokopy za 5K, povie ze rozbil, tak musel kupit dalsi, a nemusi dat nic na daniach.
ked sa bude ohanat viac a bude mat za rok robotu za 20K a zozenie tiez blocky (a pritom nemusi ani nic kupit a rozbit) za 20K, tak tiez nebude platit ziadne dane.

to potom realne znamena, ze usetril na daniach 3K, ktore by mal zaplatit a nezaplati a tie si moze pouzit na dalsie svoje aktivity. (ale znamena to aj ze odr.... stat na daniach, ako cele sk a potom to tu tak vypada, ze na nic neni, ale to je o inom).

Tak zase kľud... kupovať rok čo rok techniku v hodnote 20k to neprejde hádam nikomu :lol:

nehovoriac o tom že ak by mi čisto fotenie robilo 20k ročne tak nerobím nič iné len fotím...a teda za tie peniaze z fotenia kupujem aj iné veci nie len veci odpísatelné do nákladov...

btw. celý tento tvoj výplod fantázie ako ***** štát o peniaze na dani je zbytočne zložitý... ak by som chcel ***** tak jednoduchšie je zopár vecí nevyfaktúrovať a zobrať keš....a nie zložito zháňať bločky atď nemyslíš? :lol:
a neviem odkial si zobral že plánujem niekoho odrbávať....veci ktoré si dám donákladov reálne kúpim...neplánujem si do nákladov hádzať nejaké získané bločky.....

scarinko ohladne faktúra / bloček do 1000€ sa môže predávať len na blok... nad 1000€ je potrebné vystaviť faktúru.... takže lacnejšie veci kludne kúpiš len na bločik (telefón, tlačiareň, ak nekupuješ jablko tak aj notebook,....)
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 01:29:16
00
Miso, ja som dal len priklady cisiel. kludne to moze byt menej. len ty si pisal, ze ta to nebude stat nic = 0. ale dan z prijmu, resp zisku, platis aj ked neprekrocis 5K, ale dajme tomu mas len 3K. ty si pisal, ze mas ako a aj vytvoris take naklady aby si nemal zisk a nezaplatil dan.

a ja sa len pytam, ako je to s dokladovanim a kontrolovanim vyfakturovanych nakladov (fotak, notebook...) ci ich mozes davat za tie dajme tomu 3K kazdy rok do nakladov, aby si neplatil nic. (fotak lahko rozbijes aj v skutocnosti, nie len fiktivne. ale chcel som teda vediet, ci sa to kontroluje, ci je v skutocnosti rozbity a zlikvidovany a musel sa kupit novy).

alebo ta to teda bude nieco stat, ta zivnost a nie, ako si tvrdil, ze nic.
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 02:10:12
00
fotograf má bežne dva foťáky... hlavné a záložné telo :) takže kúpiť 2 telá jeden rok jedno druhý rok druhé nieje žiadny problém...btw foťák je namenšia položka...

prenájom ateliéru, statívy, softboxy, záblesky, odpalovače... je toho naozaj plno :) spraviť náklady v hodnote dajme tomu 3K za rok naozaj nieje problém.....
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 02:47:45
02
arrow_leftHosť napísal:
+ ešte jeden detail.....ak vytvoríš dostatočne vysoká náklady ktoré budú rovné alebo vyššie ako tvoja tržba za živnosť tak máš vlastne nulový zisk.... daň sa platí zo zisku.....tj. neplatíš ani daň lebo nieje z čoho...

arrow_leftHosť napísal:
ty si začal s vetou "tak načo podnikáš, keď ani zisk nemáš" tak ti hovorím že ja len zámerne nechcem vytvárať zisk aby som nemusel platiť daň....a vzhľadom na to že mám ako vytvoriť dostatočne velké náklady tak sa mi to aj v pohode podarí :)

len povyprávaj ešte po internete čo a ako máš v pláne odžubávať :) a aby si potom raz naozaj nebol prekvapený od daňovákov :lol:
síce to robia všetci, ale aspoň držia hubu :^)
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 06:39:58
04
ja mám v pláne odžubávať? ak proste nakúpim veci za viac ako zinkasujem zárobok to je odžubávanie? podla mňa nie....

odžubávanie by to bolo ak by som tie veci reálne nekúpil ale len si napríklad zohnal bločky ako sa riešilo na predošlej strane.....
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 07:01:35
00
ak nemáš paušálne výdavky ale uplatňuješ si reálne, tak musíš mať účtovníctvo a musíš doklady v súlade s účtovníctvom archivovať. S archivovaním platia potom ešte ďalšie pravidlá, ktoré musíš dodržiavať
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 11:12:42
00
a ako chceš nakupovať keď nemáš na to príjem? ako inak by si to nazval?
z ničoho nakúpiš si veci za 3k, zarobíš 1k, nakúpiš ďalšie veci za 2k :lol:
Zobraziť komentár 28.02.2018 - 12:05:30
00
keyboard_arrow_up