Mam otazku ak by tu bol nejaky pravnik. Ak by som isiel hed po maturite pracovat na plny uväzok a potom v septembry by som isiel na vysoku skolu ako je to s tymi vseliakymi odvodmi?
Pokial nie si zivnostnik alebo podnikatel, o odvody nemusis mat starost. Za zamestnancov ich odvadza zamestnavatel, za studentov stat.
Ty sa musis starat aby si vsetko mal chronologicky zdokumentovane. Priklad a postup:
1. Zmaturujes 15. 6., zmluvu na plny uvazok mas od 1. 7.
2. S maturitnym vysvedcenim a so zmluvou ides na urad prace, aby si mal obdobie, kym nenastupis na VS alebo do prace vykryte, resp aby si bol v evidencii.
3. Nastupis do prace a po skonceni si vypytas zapoctovy list a vykaz prijmov na ucel rocneho zuctovania dani. Mozes mat kumulovany zapoctovy list, alebo od kazdeho zamestnavatela individualny.
4. Po skonceni prace nastupis na VS. Tam musis mat maturitne vysvedcenie a pre istotu aj vykaz prijmov alebo vykaz o evidencii z uradu prace.
5. Ked uspesne dostudujes, studijne oddelenie ti vyda: diplom, vysvedcenie o statnej skuske a uzavrety, opeciatkovany index (vykaz o studiu).
6. Akonahle obdrzis diplom, opat urad prace.
7. Po urade prace s diplomom prepedalujes na miestny urad, evidencia obyvatelstva. Tam zaeviduju titul a vydaju novy obciansky preukaz s vykonanymi zmenami.
Ak sa dobre pamätám, tak do 6 týždňov po maturitnej skúške musí mať maturant buď zamestnanie (môže aj začať podnikať), mať papier o prijatí na vysokú školu alebo sa prihlásiť na úrad práce. Tých 6 týždňov je poistencom štátu, pokiaľ pokračuje v štúdiu, je poistencom štátu celé prázdniny, rovnako ako počas štúdia.
Len už neviem, či pokračovanie v ďalšom vzdelávaní musí do tých 6 týždňov dokladovať na poisťovniach, alebo nie.
A k veci - pre teba aj zamestnávateľa bude výhodnejšie, aby si sa zamestnal počas prázdnin na dohodu, aj keď to terajšia vláda hodne pokazila. Každoprípadne personalistka tvojho potencionálneho krátkodobého zamestnávateľa by ti mala poskytnúť relevantné informácie.
Zdravíčko chystáme sa na chatu do krpáčova a chcel by som ísť na dumbier chcel by som sa opýtať ak stretnem ochranara alebo niekoho podobného môže mať nejaké výhrady voči mojej expedícii ?
jj podla endomonda bikuje v australii, a aj pisal komentare k tym clankom takze pohoda, ale tak na jeho mieste by mi kus lepilo kedze sa chysta tiez do nepalu ochvilu
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
edit: aha až teraz som si všimol že to je pesnička a nie skupina
To mi pripomenulo toto:
Ty sa musis starat aby si vsetko mal chronologicky zdokumentovane. Priklad a postup:
1. Zmaturujes 15. 6., zmluvu na plny uvazok mas od 1. 7.
2. S maturitnym vysvedcenim a so zmluvou ides na urad prace, aby si mal obdobie, kym nenastupis na VS alebo do prace vykryte, resp aby si bol v evidencii.
3. Nastupis do prace a po skonceni si vypytas zapoctovy list a vykaz prijmov na ucel rocneho zuctovania dani. Mozes mat kumulovany zapoctovy list, alebo od kazdeho zamestnavatela individualny.
4. Po skonceni prace nastupis na VS. Tam musis mat maturitne vysvedcenie a pre istotu aj vykaz prijmov alebo vykaz o evidencii z uradu prace.
5. Ked uspesne dostudujes, studijne oddelenie ti vyda: diplom, vysvedcenie o statnej skuske a uzavrety, opeciatkovany index (vykaz o studiu).
6. Akonahle obdrzis diplom, opat urad prace.
7. Po urade prace s diplomom prepedalujes na miestny urad, evidencia obyvatelstva. Tam zaeviduju titul a vydaju novy obciansky preukaz s vykonanymi zmenami.
Dalsie otazky?
Len už neviem, či pokračovanie v ďalšom vzdelávaní musí do tých 6 týždňov dokladovať na poisťovniach, alebo nie.
A k veci - pre teba aj zamestnávateľa bude výhodnejšie, aby si sa zamestnal počas prázdnin na dohodu, aj keď to terajšia vláda hodne pokazila. Každoprípadne personalistka tvojho potencionálneho krátkodobého zamestnávateľa by ti mala poskytnúť relevantné informácie.
A si si istý, že zmaturuješ? Aspoň zo slovenčiny to máš už teraz riadne nahnuté...
Ak by mal niekto zaujem dajte mi vediet, poslem koda