Už som to tu v minulosti písal... Za mojich mladých čias sa jazdilo za tzv. ťažkými vodičmi - motorky obsah 500 a viac ccm, štvortakty, jeden prevod, namiesto
reťaze kožený remeň (aby to prudko nezrýchľovalo). Za zadným kolesom rolna o ktorú sa mohol cyklista opierať predným kolesom. Vodiči na motorke v podstate stáli, mali predpísané rozmery oblečenia (koža), aby nebola výhoda lepšieho háku. Jazdili sa aj majstrovstvá sveta. Jazdilo sa buď na hodinu, alebo 60 km. Rýchlosť bývala 60-70 km/hod, maximá cez 90 km/hod. (kuk na pripojené obrázky)
V tom čase sa jazdili aj derny - maloobjemové motorky, v podstate ako terajšie e-biky, motor pomáhal. Na dernách je ťažký prevod, motor ho pomáha roztočiť. Dernu som na živo nevidel, hoci vraj minimálne jedna bola aj v Bratislave. Používala sa na tréningoch. Takže len predpokladám, že vodič sedí nízko, pedáluje pätami a s roztiahnutými kolenami, aby robil lepší hák.
Čo si pamätám z pravidiel, tak predbiehaný jazdec musí jazdiť pod modrou čiarou, predbiehajúci nad modrou. Ako som si všimol, tak sa to dodržuje aj pri dernách. Vodič má na prilbe voľné uši, aby počul pokyny, čo mu jazdec kričí.
6-denné v Londýne sú do nedele, večer po ôsmej na Eurosporte, prenos končí pred polnocou. Každý večer sú aj preteky za dernami na 20 minút. Predpokladám, že v nedeľu budú derny trvať dlhšie a uprostred pretekov sa pretekári za dernou vymenia v rámci dvojice.