MSI 970A-G45
Fortron/BlackPower FSP zdroj 550W, APFC, 85+
AMD, Phenom II X4 975 Black Edition
Kingston 3x2GB DDR3 pamäť 1600MHz CL9 Hyper X XMP
LG Blu-ray BH10LS30 LS
Sapphire HD 7870 Oc
Chladic Coolermster V8
2 krat Hdd
Ku grafike pisali, ze ma byt zdroj minimalne 500W. Mam 550W s vysokou ucinostou no moze byt uz vyzity? Kupovany august 2011.
posledný komentár: 10. 12. 2025 o 21:27
posledný komentár: 7. 12. 2025 o 11:00
Moze byt, vsetko od i3 a Ryzen 3 hore je pouzitelne. Pamat je dnes uz standardom 8GB, ale aj 4GB modely su stale pouzitelne a SSD mas uz v kazdom.
V Drvivej vacsine su nvme, ale keby slo aj o sata model nevadi, pretoze roezdiel medzi nimi si user nevsimne.
Grafika staci kludne integrovana, matny displej je zaklad, leskle su zlo.
PC maju usporu cez 50% z ceny noveho pri podobnom vykone.
A riesis reklamacie vsetkych predanych novych NB alebo len tych ktore ti zakaznici donesu do predajne. Kopu ludi si to posle priamo do servisu a o tom ani len netusis.ze bol v oprave 😉
Toto bohuzial na mojich zakaznikov neplati, takze cisla su realne a neskreslene.
Ja mam stabllneho dodavatela uz vyse 10 rokov, takze jeho triedeniu verim. Ako vravim u PC su vymenene plechy istotne, pretoze pc su na nerozoznaneie od novych, u nb sa toto bohuzial nerobi (z pochopitelnych pricin), takze znamky pouzivania na nich boli aj ked boli v najvyssej triede.
K repasovanym nb som proste skepticky.
Uspora na mnou predavanych modeloch (v case nejaky Celeron) bola na urovni 20-25%, takze za skoro totoznu cenu (slo o cenove relacie na urovni 300 eur) som mohol mat novy o generaciu novsi nb s 2 rocnou zarukou.
Na nb je vidiet, ze bol pouzivany, vonkajsie sasi sa nemeni a tak z neho kupujci nema pocit noveho vyrobku ako ma u refurbirshed PC.
K repasu dostanes pouzitu baterku a aj ked ma najvyssiu triedu novej sa nevyrovna, takze ak ho pouizvas na bateriu caka ta skoci, ci neskor investcia.
Kedze nevies v akom prostredi nb sluzil mas zvysene riziko, ze ti odide na nb napajanie, grafika a pod...cize porucha s pravou v cenovej urovni ceny repasu.
ak mas vyriešeny chladič a airflow tak to može bežať 24/7 a nič sa nepodtaktuje, pri ntboch pustis hru na 30-40min a už to začína. Navyše su tie cpučka v rovnakej kategorii už tak obmedzené na 45W oproti desktopu 105W tj ak ten vykon nepotrebuješ tak v prípade PC možeš ist o kategoriu nižšie a stale budes na tom lepšie s chladením/vykonom aj financiami
24/7 to moze bezat ale na co ked to netreba? Nepotrebujem aby mi cpu odoberalo max TDP ked staci tretina vykonu. Nemam akcie v elektrarnach.
nie je to normálne, je to bežné.
Nepotrebujem aby mi cpu odoberalo max TDP ked staci tretina vykonu Nemam akcie v elektrarnach.
Nechytaj ma za slovíčka spotreba závisí od aktuálneho výkonu..
Uspora na mnou predavanych modeloch (v case nejaky Celeron) bola na urovni 20-25%, takze za skoro totoznu cenu (slo o cenove relacie na urovni 300 eur) som mohol mat novy o generaciu novsi nb s 2 rocnou zarukou.
Na nb je vidiet, ze bol pouzivany, vonkajsie sasi sa nemeni a tak z neho kupujci nema pocit noveho vyrobku ako ma u refurbirshed PC.
K repasu dostanes pouzitu baterku a aj ked ma najvyssiu triedu novej sa nevyrovna, takze ak ho pouizvas na bateriu caka ta skoci, ci neskor investcia.
Kedze nevies v akom prostredi nb sluzil mas zvysene riziko, ze ti odide na nb napajanie, grafika a pod...cize porucha s pravou v cenovej urovni ceny repasu.
akoze ja neviem, ale ked si otvorim 1. vysledok v googli, tak ozaj mi je tazko uverit, ze 300e repas ntb budu mat take problemy, kedze napr. tuna su to thinkpady, probooky, elitebooky, lifebooky. A pri nich by som ozaj bol skepticky voci 10% "komplet" odideniu.
Pokial si teda nepredaval nejake najnizsie ne-business rady.
No a konkretne pri tychto, za 300e tam boli konfigy myslimze vykonovo min. rovnake, skorej velmi vyrazne lepsie ako az na 1 z 550->365€ zlavneny model na alze a mozno 1-2 dalsie modely. Kvalita prevedenia tych lacnych novych je ale ovsem to otazna, realisticky velmi vyrazne horsia oproti danym repasom.
Ale mozno je ten eshop s refurb nejak odzub, a treba pozerat/kupovat pouzite dane modely na bazaroch.
Repasom sa venujem cez 10-12 rokov, urcite tiez stovky kusov a som velky fanda repasov....PC.
Nie som fanda repasov nb, dovody som uviedol, su to moje cisla, moje skusenosti, Z mojho pohladu sa to neoplati. vacsina zakaznikov chce aj tak 15,6 kvoli numerickej klavesnici.
Zoberme si najlacnejsiu ponuku od najvacsieho predajcu repasov na SK.
https://www.refurbished.sk/hp-elitebook-850-g3-core-i5-6300u-24ghz8gb-ram256gb-m2-ssdbatterycare-233771
Za cenu 427 mam nb z najvyssej rady od HP so stale dostatocnym vykonom, co znie super, ale....
Za 400-500 eur mas novy nb s i5 11th generacie (oproti 6th pri repase) s novsou ram a solidnejsim ssd, pretoze do repasov sa davaju lacne kusky s malou cache....ok pri beznom pouzivani to nemusi byt citit, ale skuste kopirovat prenasat/zapisovat nieco vacsie na rozne SSD a zistite, kde je rozdiel medzi lacnymi a drahsimi.
Baterka v repase je najvyssej triedy, ale podme si odcitovat od predajcu.
Notebooky s týmto označením majú novú alebo použitú batériu s viac ako 80% pôvodnej kapacity. 2 roky záruka na elektroniku a 1 rok záruka udržanie kapacity batérie nad 33% jej pôvodnej kapacity.
Cize predajca tvrdi, ze bateria ma 80% povodnej kapacity (moc tomu neverim) a hlavne zarucuje, ze pocas jedneho roka nespadne pod 33%. Cize za rok ak spadne na 40% je to ok a ta baterka velmi pravdepodobne do roka kapacitne zvadne, pretoze nove baterie aj pri setrnom zaobchadzani nevydrzia viac ako 2-5 rokov (5 su rekordy) a stracaju skokovo kapacitu.
Takze predajca vela garancii nedava a je takmer iste, ze baterku budeme do roka musiet menit, co su dalsie naklady navyse. Btw aj znackove baterie stracaju kapacitu skor ako tie "tovarenske", co je je taka zvlastnost znama napriklad z aut, kde tovarenske gumy, ci baterky vydrzia vyrazne viac ako neskor kupovane (aj ked rovnakej znacky a typu).
A to nehovorim o stave elektroniky na doske (napajenie, kondiky...), plus stav podsvietenia displeja, ci invertora (relativne casta porucha)
Ano novy nb bude plastak, ziadna zliatina ako pri elite, novy nb bude ma vyssiu radu BT, ci novu ac wifi (pripadne acx), bude mat dlhsiu podporu ovladacov zo strany vyrobcu, kde pri repasoch uz bude niekde po EOL (problemy s nahradnymi dielmi), ci na hranici EOS (problemy s ovladacmi).
Nechcem tu vypisovat litanie, ale je na kazdeho zvazeni, ci chce za rovnake peniaze byvaly spickovy nb so vsetkymi vyhodami a nevyhodami, ale pojde do noveho, kde je z mojho pohladu viac vyhod ako nevyhod.
Moja rada mojim zakaznikom je vyhnut sa repasovanym nb, pretoze sa vacsinou neoplatia.
Ak ma niekto iny nazor neberiem mu ho, ale ja som sa dopracoval k tomu poznaniu a je mi ho tazko vyhovorit
P.S. Ano fajnsmekri mozu siahnut po starych IBM/Lenovach, ked cinski sudruhovia este chvilu drzali povestnu kvalitu (dnes je u mna Lenovo synonymum odflaknutych nb), pripadne siahnut po nejakom Elite, ci X360, kde sa ceny novych zacinaju skoro na 1000e a repasy kludne na polovic, ale to su skor vynimky ako pravidla.
P.P.S. A ano aj v dnesnej dobe dokaze znackovy vyrobca dokur... celu radu, aj mnou oblubeny Dell mal problemy pri istych radach, kde odchadzali pravidelne grafiky a dosky, takze ani kupa noveho nb nezarucuje, ze budem na 100% spokojny. Ale zase Dell je NBD, takze..