MSI 970A-G45
Fortron/BlackPower FSP zdroj 550W, APFC, 85+
AMD, Phenom II X4 975 Black Edition
Kingston 3x2GB DDR3 pamäť 1600MHz CL9 Hyper X XMP
LG Blu-ray BH10LS30 LS
Sapphire HD 7870 Oc
Chladic Coolermster V8
2 krat Hdd
Ku grafike pisali, ze ma byt zdroj minimalne 500W. Mam 550W s vysokou ucinostou no moze byt uz vyzity? Kupovany august 2011.
posledný komentár: 7. 12. 2025 o 11:00
Došla mi ponuka od firmy o ktorej som myslel,že práce zabezpeci,ale so sumou 1800 eur bez DPH som nerátal.
Bohuzial dnes su ceny take.
Hlavne by som sa vyhol suplikantom, co ti to spracia na WP alebo Joomla sablonach, pretoze tych je neurekom.
A nezabudaj, ze naklady este budes mat za udrzbu, opravy, doplnky a podobne veci, cize 1800 nemusi byt zdaleka konecna cena.
Mam kopec zakaznikovi co zaplakali prave na tychto dodatocnych poplatkoch.
Podľa dobre informovaných zdrojov úradu chýbajú komplexné zálohy dát, ktoré by boli použiteľné na rýchlu obnovu. Žiadne časté, automatické zálohy uložených údajov sa totiž vraj nerobili.
Tie zálohy, ktoré úrad má, sú údajne v stave, ktorý neumožňuje rýchlu obnovu. Naopak, odhaduje sa, že obnova dát potrvá týždne až mesiace.
Jeden zo zdrojov navyše uvádza, že štát zrejme nemá kompletné dáta a niektoré môžu byť v digitálnej podobe nenávratne stratené. Znamenalo by to, že štát by musel siahnuť po obnove z vytlačených dokumentov alebo z elektronických verzií v iných systémoch. Je ale pravdepodobné, že časť dát v inej než digitálnej podobe na serveroch ÚGKK ani neexistuje – teda že kataster ich má ako jediný.
https://zive.aktuality.sk/clanok/b5zVECn/co-nove-vieme-o-hacknuti-katastra-7-ciferne-vykupne-chabe-zalohy-dat-hroziaci-chaos/
Stavim sa, ze uz sa chysta objednavka na nakup dalsich zaloznych diskovych poli a paskovych kniznic.
Edit:
https://www.crz.gov.sk/data/att/5424536.pdf
....
Bezpečnosť:
• High Availability Active-Active (kontroler) host konetivita
• bezvýpadkový Upgrade a Update systému
• možnosť autonómnej ochrany proti Ransomware
napr. listy vlastnictva sa vzdy viedli aj papierovo - bol v nich zaznameny kazdy pohyb nehnutelnosti. lenze uz nejaky ten cas sa vedu len elektronicky. fakt nechcem vediet aku mali zalohu tychto dokumentov. ale je mozne ze rozhodnutie z katastra co vam prislo po kupe nehnutelnesti je momentalne vas jedniny doklad o tom co vlastnite. tak si nan davajte pozor. ak toto nemali aktualne zalohovane tak by prebiehala asi jedine tak ze by vratili stav ktory maju naposledy a museli by sa pracne zapracovat nasledne zmeny ktore sa z nehnutelnostou mohli udiat. k tomu mas katastralnu mapu ktora je stym previazana a musia sa v nej tie zmeny prejavit. ak toto nema jednotnu zalohu ako to chces dat dokopy a skontrolovat? to je skor na mesiace , nie tyzdne.
momentalne:
geodeti (suktromna sfera) su odstaveny uplne - neda sa merat lebo skpos neposkytuje korekcie pre gps. uz rozpracovanu robotu kataster nevie overit, neprideli nove udaje, nieje pristup k popisnym ani geodetickym udajom,
realitny trh (sukromna sfera) je taktiez uplne zastaveny,
nedostanes hypoteku, ani nevybavis dotaciu na tepelne cerpadlo, nevybavis stavebne povolenie, neprededis, zastavilo sa vybavovanie velkych projektov a dotacii - tam vsade su datumy a lehoty.
som zvedavy co na to banky a ich zalozne prava na nehnutelnosti
tieto data ak chces obnovit a poskytovat musia byt 100% a su zavazne. to sa neda obnovit z casti a pustit to do sveta.
Došla mi ponuka od firmy o ktorej som myslel,že práce zabezpeci,ale so sumou 1800 eur bez DPH som nerátal.
1800 znamena 4-5 dni roboty jednym clovekom. Cize ak sa nejedna o nejaky uz pripraveny, lahko personalizovatelny tepmplate, tak si treba predstavit, co sa asi da spravit za tento cas.