Širte prosím ďalej, do 31. marca musíme nazbierať 500 podpisov, ale čím viac, tým lepšie!
Hromadnú pripomienku môžete podporiť na:
http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=527440
posledný komentár: 23. 3. 2011 o 23:22
posledný komentár: 23. 3. 2011 o 23:22
Neboj sa, podpíš a rozpošli kamarátom, aby podpísali. Ono totiž zákon o premávke nie je jediný, do ktorého chceme navrhovať zmeny.
Veľmi dôležitá bude novelizácia vyhlášky 9/2009, ktorá okrem iného určuje dopravné značenie.
Ďalej cestný zákon - ten sa zasa okrem iného zaoberá zodpovednosťou za plánovanie, budovanie, údržbu a používanie ciest a chceme, aby sa v ňom určilo, kto bude zodpovedný za cyklistické cesty.
Pre bikerov bude veľmi dôležitá novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá sa chystá - už teraz môžeme zbierať podnety, čo by bolo treba zmeniť.
Tak isto sa bude meniť aj lesný zákon aj s jeho paragrafom o zákaze jazdy mimo značených trás a lesných ciest, aj keď toto sa bude meniť asi až v 2013.
A prípadné ďalšie zákony, ktoré sa týkajú bicyklovania či už po ceste alebo v prírode. No ale aby sa darilo nejaké zmeny presadiť, tak treba, aby úradníci a politici cítilu masu ľudí, aby cítili, že bikeri a cyklisti chcú svoje práva a práve preto je potrebný každý podpis pod každou tou zmenou.
Nie som taký optimista, aby som si myslel, že prostredie pre bicyklovanie sa na Slovensku zlepší hneď a zaraz. Potrvá to ešte dlho, ale pomôcť môžeš už dnes - svojim podpisom.
Napríklad preto, že keď ide za sebou 20 cyklistov, tak sú natiahnutí na dĺžku cca 40-50 metrov. Hocijaký pejo si takúto skupinu dovolí predbiehať bez rozmýšľania, aj keď ide niečo oproti - však cestný pruh je široký 3,5 metra a zmestí sa tam aj auto, aj bicykel. Ak pôjde rovnaká skupina vo dvojičkách, tak dĺžka skupiny bude 20-25 metrov a dá sa rýchlejšie predbehnúť. A na druhej strane, dvojička zaberie cca 1,5-2 metre zo šírky vozovky a tak skupinu dvojičiek si dovolí vodič predbehnúť len vtedy, keď má rozhľad a nič nejde oproti, lebo on musí vybočiť do protismeru.
Upozorňujem, že píšem o cyklistoch a vzťahuje sa to na cyklistov - nie na cykloturistov, batôžkárov a pod. V Rakúsku môžu po ceste jazdiť, aj keď je súbežný cyklochodník, len jazdci na bicykloch, ktorých maximálna váha je 12 kg a ich bicykel má ráfiky o maximálnej šírke 23 mm.
a kvalita ciest je ďalšia vec, pár krát sa mi už stalo že skoro jediná možná stopa bez prizabitia bola stredová čiara
Inak toto je super priklad, ako sa stieraju rozdiely medzi roznymi formami cyklistiky pri spravnom uhle pohladu.
ale hneď prvá pripomienka sa mi zdá zbytočná..... nikdy pri prejazde križovatkou v meste ani mimo mesta som nemal pocit žeby som bol ohrozený ostatnými účastníkmi....
s ostatnými bodmi súhlasím....
je to pristupom, nie zakonmi. na sk bohuzial clovek, ktory slape na obycajnom bajku do/z prace je pre vodicov prekazka, ktora tam nema co robit, pripadne chamrad, ktorej nebude skoda. temer kazdy den sa s niecim takym stretnem a to polovicu cesty idem po cyklochodniku. preto uvitam akekolvek zlepsenie situacie aspon v zakone. vyzera to tak, ze bohuzial len cez zakon sa da tlacit na ignorantov.
s pesiakmi na cyklochodniku by tiez nieco mohli robit - nejako som pobadal, ze plno pesich ludi ma potrebu chodit po ciare alebo sa nej aspon "drzat"
jooj a tolko zbytocneho vytrubovania ked ide iba za mnou oproti ani prd a veselo si truby asi aby som vedel ze niekto ide
Ak by totiž trénujúci cyklisti dodržiavali ustanovenie terajšieho a aj predchádzajúcich cestných zákonov o jazde po jednom, tak by sme tu nemali Jurča, Velitsovcov či Sagana. Vodiči tiež toto ustanovenie poznajú - a na trénujúcich cyklistoch si ho veľmi často vynucujú, dokonca ich ohrozovaním.
Na druhej strane, keď zákon bude viac chrániť trénujúcich cyklistov, tak aj tí ostatní cyklisti (bicyklisti), presúvajúci sa z bodu A do bodu B, budú viac chránení... Cítim to v Rakúsku, kde si rakúski vodiči už zvykli na jazdu v skupine, avšak slovenským ešte dosť vadí.
Druhy pripad : presuval som sa po cyklochodniku, ktory ma sirku cca 1 m a je subezny s chodnikom pre pesich. Chodnik je vyznaceny vodorovnym a aj zvislym znacenim. Samozrejme po cyklo v protismere isiel dedo, tak aby som nerobil stres slusne som ho minul po pravej strane. Rozpazil ruky a krical za mno : Toto je chodnik, cesta je vedla. Tak som ho v duchu poslal do pečka.
Takze zmena zakon ano, ale jeho implementovanie do praxe bude zlozita, pretoze vzdy to bude o ludoch a ich tolerancii k druhym.