ano nas severny sused bude mat jednu z najsilnejsich europskych armad. ale oni su pre USA stabilny partner, kde je geopoliticky dezorientovanych hadam pod 3%. My mame ruskych spionov v ORSR na velitelskych poziciach, vo vojenskej kontrarozviedke a este donedavna bola ruská babika aj predsedom parlamentu, ktora si len tak mirnix dirnix vystupuje v ruskej dume. Ze putin je skvely chlap si stale mysli 30% tejto pomylenej krajiny.
len tak mimochodom co som dnes rano objavil na
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/635374-za-rovnake-peniaze-menej-muziky-cesi-ziskaju-stihacky-vyhodnejsie-ako-slovaci/strana-2/„Podľa mňa to slovenské rozhodnutie o kúpe F-16 bolo unáhlené. Za ten čas a tie peripetie sme už mohli mať aj najmodernejšie stíhačky F-35, ktoré by boli perspektívnejšie a v podstate cenovo porovnateľné. Keby sme vtedy objednali F-35, už by sme ich mali. Navyše F-35 išli krátko po našej objednávke s cenou dramaticky dole, keď sa dostali až na úroveň 78 miliónov dolárov. Ten rozdiel oproti F-16 tak už nebol taký dramatický, keďže nami objednané stíhačky zostali na úrovni 70 miliónov eur. Nám sa navyše tie F-16 môžu predražiť, pretože je to typ, ktorý možno Američania už nebudú veľmi dlho podporovať. Keď to spočítame, tak Česi dostanú zhruba za rovnaký peniaz lepší a oveľa perspektívnejší stroj,“ hovorí generál Macko.
neviem ale nehovorilo sa ze F35 s celym ansamblom stoji 2-3x tolko ako F16 block70/72?
Netreba vidieť len nákupnú cenu. Letová hodina pre F35 je násobne vyššia ako Letová hodina F 16. F16 je stále celkom dobré viacúčelové lietadlo. Servisu a náhradných dielov by som sa nebál. Vo svete je stále v službe viac ako 1000 strojov. Je to lacný stále výkonný stroj, ktorý Amíci budú naďalej ponúkať. potrebujú zaplatiť znovuotvorenie výrobnej linky.