Ako davnejsie spomenul pista - dolezite je snazit sa o nejaku vyvazenost v ramci moznosti, tzn. neposilnovat dalsimi hlasmi uz takmer istu buducu koaliciu Smer + KDH + (asi) Most, ale dat hlas niektorej zo zvysnych stran, ktore sa dostanu do parlamentu. Cize realne to znamena zvolit nieco z tria SaS, Obycajni ludia, SDKU. Nieco z toho vyberiem, aj keby som si mal hodit mincou.

Inak stale nemam 100%-nu istotu v jednej resp. v dvoch veciach. Napisem ich ako vyroky a pripadne ma opravte, resp. ak su tie vyroky spravne, tak to pls. potvrdte, nech som si na istom:
1. Ak obcan da hlas strane, ktora sa nedostane do parlamentu, tak takyto hlas sa nasledne prerozdeli pomerne medzi strany, ktore sa do parlamentu dostanu, podla ich percent.
2. Ak obcan odovzda nespravne vyplneny hlasovaci listok, alebo listky viacerych stran v jednej obalke, alebo prazdnu obalku, tak takyto neplatny hlas sa nasledne prerozdeli pomerne medzi strany, ktore sa do parlamentu dostanu, podla ich percent.
Ja to chapem tak, ze v oboch pripadoch sa ten hlas prerozdeluje, tzn. zvolit akukolvek stranu, ktora sa do parlamentu nedostane, alebo odovzdat neplatny hlas znamena v podstate to iste ako nevolit a teda odovzdat väcsinu hlasu Smeru, nie?