Vypichol si uplne nepodstatnu vec. Snad nikto necakal od vlady radikalnych dezolatov nejake dodrziavanie prav mensin.
Ovela zavaznejsi je tento odsek:
Ja by som zase vypichol toto:
Kam sa podľa vás posúva slovenská zahraničná politika s Jurajom Blanárom? On málo cestuje do zahraničia, takmer nikto nechodí k nám, ministerstvo beží na polovičné obrátky.
Skôr beží na štvrtinové. Záleží na tom, či ste optimista alebo pesimista. Ja sa snažím byť niekde v strede. Chcem ešte povedať, že Juraj Blanár zahraničnú politiku neriadi. Formálne sedí na tej stoličke, ale myslím, že jeho rozhodovanie je úplne minimálne. Videli sme veľmi často, že plnil inštrukcie z úradu vlády, alebo išlo o komunikáciu cez generálnu tajomníčku Vozáryovú od Roberta Kaliňáka alebo cez štátneho tajomníka Eštoka od premiéra Fica. Pokiaľ mám však odpovedať na otázku, kam sa uberá zahraničná politika pod premiérom Ficom, máte dve možnosti. Ak ste optimista, poviete si, že strácame kredit a bude trvať nejaký čas, kým sa po zmene bude obnovovať dôvera v nás. Bude to trvať roky, ale menej ako desať po zmene tejto vlády. Takže to bude trvať, ale nie je to skaza, ako napríklad zásahy do životného prostredia – keď zrúbu národné parky alebo zničia zásoby podzemnej vody, to nevieme obnoviť ani za 100 rokov. Dôveru spojencov obnoviť vieme, hoci to bude trvať veľa času, peňazí a vypätia. Pesimistický prúd, a povedal by som, že sú to ľudia ako Rastislav Káčer, ale hovorí, že sa zahraničná politika za Roberta Fica uberá mimo sféry EÚ. A to je niečo, z čoho mám zimomriavky.
Máte po roku v Blanárovej kancelárii pocit, že to môže byť ten druhý scenár?
Nikdy som nechápal fetiš Roberta Fica s ekonomickou diplomaciou. Tá je vo svojej podstate a vo všeobecnosti, samozrejme, v poriadku. Ale teraz je to ich mantra, dogma, ale nerozumel som, čo s tým stále majú. Ale až keď tieto veci nedávno pomenoval Rastislav Káčer, tak som si uvedomil, čo by to mohlo znamenať.
Môže to byť príprava na vytvorenie si novej siete mimo EÚ pre prípad, že z EÚ odídeme alebo z nej budeme vylúčení. A to by tomu dávalo zmysel.