Rešpektujem, ale aj tak sa mi to nepáči. Lebo to generalizuje celé Slovensko a nás všetkých..
Ak je niekto hrdy na to, ze je Slovak, moze to byt bud prejavom naivity, smiesnosti, alebo jednoducho hluposti. Naco by mal byt clovek hrdy? Na Tatry a prirodu? Ved to nie je nasa zasluha, ze ich mame. Skor by sme sa mali zamysliet, ako ich nicime a kadekomu predavame. Alebo by sme mali byt hrdi na Sagana? Umoznil mu tento narod a stat kultivovat svoj talent u nas?. Alebo chceme byt hrdi na uspechy nasich hokejistov? Kde vlastne mali moznost rozvijat svoj potencial? U nas, ci v zahranici? A co slovenski nositelia Nobelovych cien? Kolko ich mame my a kolko susedia?
Jedno sa Slovakom vsak musi uznat – nikdy svojvolne nenapadali inych, nekolonizovali a nepodrobovali si cudzie narody. Ale ked ich niekto pekne poprosil, nemali problem posielat zeny a
deti do plynu, osvojovat si cudzi majetok a dnes plakat nad tym, aky bol vtedy blahobyt. Potom neskor nebol problem donasat na susedov alebo vitat cudzie mocnosti s ohnutym chrbtom. Pocas historie, ci uz islo o Arpadovcov, chvilocku Jagelovcov, Habsburgovcov, fasistov alebo komunistov, Slovaci sa len prisposobovali a posluchali. Jednou z velmi malo pouzitelnej historie je SNP, ale mame par europoslancov, co to oznacuju za bolsevicky puc. Dalsi pripisuju veskere zasluhy za SNP Rusom. Uplne bezdovodne, len aby sa mohli trosku povenovat rektalnemu alpinizmu.
Skor by som pochopil, ak by bol clovek hrdy na svoje mesto alebo obec, pretoze tam moze jeho praca, ci obcianska angazovanost priamo ovplyvnit, co sa deje a ako mesto vyzera. Ale co sa deje za hranicami aspon mojho mesta, je casto skor hanba. A je mi luto tych cestnych a pracovitych ludi, ktori ziju mimo mojho mesta, lebo to maju o to tazsie.
Bohuzial, toto je jeden z najsprostrejsich narodov na svete, v ramci europskej unie sme uplne na chvoste.