Pekne vysvetlený "obchodný deficit", ktorý tak vadí donaldovi
"Dneska jsem měl jeden velmi zajímavý rozhovor s kamarádem, který ač chytrý chlap vůbec nechápal, co je to ten "obchodní deficit" a proč ho Donald Trump řeší, jako by to byla největší tragédie Ameriky.
Myslím si, že se mi to nakonec podařilo vysvětlit jednoduše a srozumitelně. Tak jsem si řekl, že přesně o tuhle myšlenku se chci teď s vámi podělit.
Představte si klasický příběh.
Já mám obchod s elektronikou. Můj kamarád má stavebniny. On ode mě jednou za pět let koupí počítač, ale já od něj pravidelně beru cement, cihly, polystyren, sádroš prostě všechno možné na stavbu domu.
Takže když si spočítáme, kolik kdo komu zaplatil, tak já utratil třeba 500 tisíc, on u mě nechal 30.
Rozdíl? 470 tisíc.
To je ten slavný obchodní deficit.
Trump by teď řekl:
„To je špatně! Ty přece okrádaš mě o peníze! To je nefér obchod!“
Jenže já říkám:
Ne, není. Já jsem si dobrovolně koupil to, co potřebuju. On taky. Nikdo nikoho nenutil a oba jsme spokojení.
Dejme tomu, že se Trumpovým stylem začnu řídit. Přijdu za kamarádem a řeknu mu.
Hele, já od tebe kupuju hromadu věcí, ty ode mě skoro nic. Takže chci slevu 20 %, nebo ti na ten cement hodím přirážku clo. Já jako zákazník ti dám clo neboť mě okrádaš a ty mi budeš jako prodejce dávat peníze zpět.
A on mi odpoví:
„Tak to ani náhodou. Já ti dám SLEVU😂, zároveň spíš přidám 20 % ceny za ty tvoje řeči.“
A takhle přesně funguje ta Trumpova celní válka.
Nejde o žádnou férovost nebo obranu amerického průmyslu.
Jde o tlak, výhružku. O pocit, že když ty ode mě nekupuješ dost, tak tě musím potrestat.
To však není obchod, to je manipulace.
Obchodní deficit není ztráta. Je to jen odraz reality.
Některé země vyrábějí víc levněji, jiné se specializují na služby.
Některé země víc dovážejí, jiné víc vyvážejí.
To je v pořádku, pokud obě strany získají to, co potřebují.
Trump nevidí obchod jako výměnu hodnoty.
Vidí ho jako soutěž, kde musí být vítěz a poražený.
Svět však není boxerský ring. Svět je síť propojených vztahů.
Když začneš vztahy ničit cly a sankcemi, skončíš izolovaný s dražším zbožím a ztracenou důvěrou.
Takže přátelé, až zase uslyšíte slova jako obchodní deficit nebo cla na obranu národa, vzpomeňte si na můj malý příběh o počítači a cementu neboť tenhle princip platí pořád.
Férový obchod není o tom, kolik vyděláš.
Férový obchod je o tom, že si obě strany něco odnášejí."
https://www.facebook.com/groups/1213812832656710/permalink/1627770684594254/