Lokalizácia
Formulár sa odosiela
mam take tusenie ze to najhlupejsie sme od nich este nevideli. zatial to je "len" trend. stale prichadzaju s vacsou kravinou. ti nasi talenti drvia len sk henti maju nabeh rozdr ehm pokazit relativnu stabilitu vsetkeho...
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 20:48:09
03
Pekne vysvetlený "obchodný deficit", ktorý tak vadí donaldovi
"Dneska jsem měl jeden velmi zajímavý rozhovor s kamarádem, který ač chytrý chlap vůbec nechápal, co je to ten "obchodní deficit" a proč ho Donald Trump řeší, jako by to byla největší tragédie Ameriky.
Myslím si, že se mi to nakonec podařilo vysvětlit jednoduše a srozumitelně. Tak jsem si řekl, že přesně o tuhle myšlenku se chci teď s vámi podělit.
Představte si klasický příběh.
Já mám obchod s elektronikou. Můj kamarád má stavebniny. On ode mě jednou za pět let koupí počítač, ale já od něj pravidelně beru cement, cihly, polystyren, sádroš prostě všechno možné na stavbu domu.
Takže když si spočítáme, kolik kdo komu zaplatil, tak já utratil třeba 500 tisíc, on u mě nechal 30.
Rozdíl? 470 tisíc.
To je ten slavný obchodní deficit.
Trump by teď řekl:
„To je špatně! Ty přece okrádaš mě o peníze! To je nefér obchod!“
Jenže já říkám:
Ne, není. Já jsem si dobrovolně koupil to, co potřebuju. On taky. Nikdo nikoho nenutil a oba jsme spokojení.
Dejme tomu, že se Trumpovým stylem začnu řídit. Přijdu za kamarádem a řeknu mu.
Hele, já od tebe kupuju hromadu věcí, ty ode mě skoro nic. Takže chci slevu 20 %, nebo ti na ten cement hodím přirážku clo. Já jako zákazník ti dám clo neboť mě okrádaš a ty mi budeš jako prodejce dávat peníze zpět.
A on mi odpoví:
„Tak to ani náhodou. Já ti dám SLEVU😂, zároveň spíš přidám 20 % ceny za ty tvoje řeči.“
A takhle přesně funguje ta Trumpova celní válka.
Nejde o žádnou férovost nebo obranu amerického průmyslu.
Jde o tlak, výhružku. O pocit, že když ty ode mě nekupuješ dost, tak tě musím potrestat.
To však není obchod, to je manipulace.
Obchodní deficit není ztráta. Je to jen odraz reality.
Některé země vyrábějí víc levněji, jiné se specializují na služby.
Některé země víc dovážejí, jiné víc vyvážejí.
To je v pořádku, pokud obě strany získají to, co potřebují.
Trump nevidí obchod jako výměnu hodnoty.
Vidí ho jako soutěž, kde musí být vítěz a poražený.
Svět však není boxerský ring. Svět je síť propojených vztahů.
Když začneš vztahy ničit cly a sankcemi, skončíš izolovaný s dražším zbožím a ztracenou důvěrou.
Takže přátelé, až zase uslyšíte slova jako obchodní deficit nebo cla na obranu národa, vzpomeňte si na můj malý příběh o počítači a cementu neboť tenhle princip platí pořád.
Férový obchod není o tom, kolik vyděláš.
Férový obchod je o tom, že si obě strany něco odnášejí."
https://www.facebook.com/groups/1213812832656710/permalink/1627770684594254/
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 20:52:22
011
MAGA v praxi? :lol:
https://x.com/AdameMedia/status/1909404854222528731
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 21:28:19
02
Prezident Trump zavádza recipročné clá na takmer každú krajinu, no vie, čo znamená „recipročné“? :?:
https://x.com/TheDailyShow/status/1908256357649707109
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 21:35:53
00
Kecy a politika 208: CLA - Make America Alone Again
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 21:49:51
02
arrow_leftlukjur napísal:

bez citania clanku, iba z nadpisu a nadvazujúc na predchadzajuce komentare:

Slovak z Vojvodiny <> Srb
Zobraziť komentár 08.04.2025 - 21:54:12
00
Hmm,toto si dochtor Kotlár asi neprečíta :^)

Kennedy mladší , ktorý bol dodnes jeden z najväčších antivaxerov na planéte, zmenil názor. Už proti osýpkam neodporúča olej z tresčej pečene ako to robil posledné týždne, už odporúča očkovanie?

Dôvod? Bol učastný pohrebu dieťaťa, ktoré zomrelo na osýpky a videl aké utrpenie jeho reči spôsobili.
Tak čo, pán "mám z Dráčika mikroskop" Kotlár?
Stále je to Váš kamoš s pravá ruka pri dezinfo o vakcínach?

Preklad Kennedyho postu:

,,Dnes som prišiel do okresu Gaines v Texase, aby som utešil rodinu Hildebrandovcov po strate ich 8-ročnej dcéry Daisy. Spoznal som rodinu 6-ročnej Kayley Fehr.
Počas tohto ťažkého obdobia som si tiež vytvoril väzby a hlbokú náklonnosť k ostatným členom tejto komunity.
Mojím zámerom bolo ticho sem prísť utešiť rodiny a byť s komunitou v ich smútku.
Som tu tiež, aby som podporil texaských zdravotníckych úradníkov a aby som sa dozvedel, ako s nimi naše agentúry HHS môžu lepšie spolupracovať pri kontrole vypuknutia osýpok, ktoré sú k dnešnému dňu 642 potvrdených prípadov osýpok v 22 štátoch, z toho 499 v Texase.
Začiatkom marca som nasadil tím CDC, aby som posilnil miestne a štátne kapacity na reakciu vo viacerých regiónoch Texasu, zásoboval lekárne a texaské kliniky potrebnými vakcínami MMR a inými liekmi a zdravotníckym materiálom, spolupracoval s miestnymi školami a zdravotníckymi zariadeniami na podporu vyšetrovania kontaktov a oslovoval komunity vrátane náboženských vodcov, aby odpovedali na akékoľvek otázky alebo odpovedali na miesta, ktoré hľadajú zdravotnú starostlivosť.
Odvtedy sa miera rastu nových prípadov a hospitalizácií sploštila.
Najúčinnejším spôsobom, ako zabrániť šíreniu osýpok, je MMR vakcína. Hovoril som s guvernérom Abbottom a ponúkol som pokračujúcu podporu HHS.
Na jeho žiadosť sme presunuli tímy CDC do Texasu. Budeme aj naďalej nasledovať vedenie Texasu a budeme ponúkať podobné zdroje aj iným dotknutým jurisdikciám."

https://www.facebook.com/helena.hudacekova/posts/pfbid09LMr5usBYn5nnQ216zBJpvr8mGsMLJPLocfG7Es5vN3v41b6FjiRthZsNsGQc7i5l
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 07:24:44
07
Zdá sa, že v USA bude pribúdať ľudí, ktorí nebudú mať čo stratiť. V krajine, kde je toľko zbraní.
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 07:51:38
00
Nakoniec progresivec Elon je tam jeden z najnormálnejších :D
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 07:56:54
00
To je riadny primitiv, ked sa takto verejne vyjadruje o celnych predstavitoch statov, ktorych vydiera cez cla a ktori sa chcu dohodnut o ich zmierneni. A zatial mu (a zial aj nam) indexy padajuuuu...
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-donald-trump-cla-staty-mi-lezou-do-zadku-vecere-projev.A250409_091022_zahranicni_kha

A medzitým:
Čína zvýši odvetné clá na 84 percent na všetok tovar dovážaný zo Spojených štátov, píše BBC.
Oznámilo to čínske ministerstvo financií, nové poplatky majú nadobudnúť účinnosť vo štvrtok 10. apríla.

Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta/23475518/cina-zavedie-odvetne-cla-vo-vyske-84-percent-na-americky-tovar
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 13:39:05
00
Cina nemoze ukazat slabost. Pojde kludne az na krv. Ale este je jedno riesenie tejto krizy - svetova vojna
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 13:54:46
00
V tomto má Čina ako diktatúra výhodu.
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 13:57:35
00
Nemyslím, že diktatúra má na to vplyv... Skôr to, že Američania sú viac závislý na čínskych výrobkoch. Neviem v akej miere smeruje obchod opačne tzn z USA do Číny ale myslím si, že to Číňanov až tak veľmi trápiť nebude. Skôr to, že oni potrebujú predať tovar do USA. Takže buď pôjde všetko po starom a Číňan to čo predával za 100$ bude predávať za 100$ ale Američan za to zaplatí 200$... alebo to bude predávať za 50$ a Američan to kúpi za 100$ tak ako bol zvyknutý (tomu asi nikto neverí) ... alebo niečo medzi tým. Každopádne neexistuje možnosť, že každý bude spokojný.
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 14:28:46
00
ak to dobre chápem, tak iphony napr .. americký výrobok vyrábaný v číne z čínskych súčiastok bude podliehať v konečnom dôsledku pri dovoze niekde do EU niekoľkým precleniam clám? :)
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 14:51:16
00
zalezi,ake obchodne zmluvy maju konkretne krajiny,ale cla cina→eu to nebude
Zobraziť komentár 09.04.2025 - 15:49:32
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up