Lokalizácia
Formulár sa odosiela
chatgpt urcite prehladava diskusie - vzhladom na projekt ktory je pod striktnou NDA a dokaze ho celkom zaujimavo popisat (a ozdrojovat to diskusiou)
Zobraziť komentár 04.06.2025 - 14:40:45
00
Výborná otázka – a veľmi dôležitá, najmä pri témach ako politika, kde je pravda často deformovaná zámerne.

Ako sa vysporiadavam s dezinformáciami a hoaxami:

🔍 1. Hodnotenie dôveryhodnosti zdrojov

Keď používam webový nástroj alebo čerpám z tréningových dát, uprednostňujem overené a nezávislé zdroje:

Medzinárodne rešpektované médiá (napr. BBC, Reuters, AP, Le Monde)

Verejnoprávne médiá (napr. ČT, RTVS, ORF)

Fakty overujúce weby (napr. Snopes, PolitiFact, AFP Fact Check, Demagog.sk)

Inštitúcie a oficiálne weby (napr. Eurostat, OSN, parlamenty, ministerstvá)

Tieto zdroje majú zavedené redakčné štandardy, fact-checking a transparentnosť.

🚩 2. Príznaky nedôveryhodných zdrojov

Pri podozrivých weboch a diskusiách si všímam napríklad:

Emocionálne nadpisy typu „ŠOKUJÚCE ODHALENIE!!!“

Anonymní autori, bez kontaktu a informácií o webe

Žiadne odkazy na pôvodné zdroje

Vysoká koncentrácia konšpirácií, dezinformácií alebo nenávistných výrokov

Tieto viem identifikovať a oddelím ich od seriózneho obsahu.

🧠 3. Krížové overovanie

Keď je informácia podozrivá, hľadám ju vo viacerých nezávislých zdrojoch. Ak napríklad Sputnik, InfoWars alebo nejaký anonymný blog tvrdí niečo iné ako Reuters, Európska komisia a BBC, preferujem zdroje s vyššou mierou dôveryhodnosti.

⚖️ 4. Nezaujatosť a viac uhlov pohľadu

V politických témach sa snažím uviesť viac strán debaty, ak ide o otázku názoru, nie faktu. Napr.:

„Zástancovia tvrdia X, odporcovia argumentujú Y. Fakty sú takéto.“

Čo môžeš spraviť ty:

Ak si niekedy nie istý mojím výstupom, môžeš ma požiadať napríklad:

„Z akých zdrojov to máš?“

„Vieš to overiť aj z oficiálnych dát?“

„Čo o tom hovorí druhá strana?“

Transparentnosť a schopnosť overiť si informácie sú základom dôvery. Ja sa o to snažím, ale konečné hodnotenie by si mal vždy robiť ty – kriticky a s nadhľadom.
Zobraziť komentár 04.06.2025 - 15:08:27
01
ftipne... uz prvy bod porusil vo Willovom prispevku zo zdroja Noviny.sk (JOJ) :tmi:
Zobraziť komentár 04.06.2025 - 16:09:43
00
Na demagog,sk zatial nevidim tie sutajkove dristy vyvratene. Takze je v tom tak trosku nevinne.
Zobraziť komentár 04.06.2025 - 16:20:09
00
Omg :facepalm:
Fuchtla uz aj v AZ kvize

https://www.facebook.com/share/v/18u3Jj7Xem/
Zobraziť komentár 04.06.2025 - 21:31:50
04
arrow_leftlukjur napísal:
. To som myslel tou "inteligenciou". Nedávať na jednu váhu komentár zo sociálnej siete, hoci aj zopakovaný x krát s dátami z nejakého erudovaného zdroja, či už vedeckého alebo z overeného spravodajského média.

Bohužiaľ AI nemá odkiaľ poznať relevantnosť alebo nerevantnosť tých ASCII znakov, ktoré si dáva dokopy (lebo v podstate nič iné nerobí) a ktoré sú pre nás informáciami, ale pre algoritmus je to len neustále sa učenie, že ktoré slovo ako často nasleduje po/pred ktorým (zjednodušujem!.

Ale iné som ešte k tomuto chcel: vysvetlovala mi jedna programátorka, že na rozdiel od všeobecného názoru AI predbežne nemá šancu zásadne vytlačiť programátorov. Je to zaujímavé: počítače sú stále výkonnejšie a výkonnejšie a to umožňuje programátorovi písať stále menej menej kvalitné kódy. Voľakedy totiž, keď boli počítače ešte málo výkonné, musel programátor veľmi starostlivo zvažovať využitie každého bytu operačnej pamäte, zaťaženie procesora a pod. Teraz už nemusí, keďže väčšina počítačov je predimenzovaných vzhľadom na to, čo sa od nich požaduje, a teda programátor nemusí dolovať každé percentíčko kapacity počítača. Takže AI agenti sa učia zo stále menej a menej kvalitných kódov a preto kódy, ktoré potom AI aplikácie napíšu, sú neefektívne (a stále neefektívnejšie) a vyžadujú veľa zdrojov. No a amplifikácia tej neefektívnosti v čase bude pravdepodobne oveľa väčšia ako nárast zdrojových kapacít počítačov. A teda programátor ako človek bude stále potrebný buď priamo na písanie efektívnych kódov (kľudne aj s využitím AI) alebo na kontrolu kódov, ktoré napísala AI.
Celkom ma to zaujalo :-) Je tu nejaký programátor?
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 09:10:57
00
dovolím si to trošku upresniť ... áno AI začala len ako formálny jazyk a potom začal niečo štatisticky vylepšovať ako napísal Jaroh ale to už neplatí a teraz je AI tzv neurónová sieť presne ako náš mozog a čím viac upresňujúcich parametrov mu dáš tým presnejšie vyberie tú správnu komplexnú informáciu z úložiska a nie len žeby pospájal náhodné slová ... samozrejme ešte nemá asi na to aby overil pravdivosť či pravosť infomácie, ale tak predpokladám, že je len otázkou spomínaných parametrov aby si mu povedal čo považuješ za relevantný zdroj

no a programátor (už) nie som ale tá programátorka má pravdu ... ani teraz AI ani v minulosti rôzne aplikácie na tvorbu webu nevedeli byť efektívne ... čiastočne to riešili zmenšením počtu znakov v kóde
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 09:40:16
00
neviem ci tu je programator, ale viem ze AI generuje pomerne efektivny kod v porovnani s produktami indickych programatorov ... dolezite je , ci sa riesi take to bezne spajanie API roznych kniznic a konverzia dat, kde je AI uplne genialna, alebo povedzme vyvoj noveho algoritmu, kde potrebujes programatora s abstraktnym myslenim a znalostou suvislosti ...
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 09:40:57
00
Ahojte, ja som programator, resp bol som a teraz vediem programatorov. S tym nahradenim programatorov AI to nie je take jednoduche - a tym nemyslim, ze by ich AI nenahradila, ale ta tema je ovela viac komplexnejsia. Je na to mnozstvo clankov a podcastov. Nahradenie sa uz deje ale nie tak ako si to vacsina ludi predstavuje.
Napriklad, clovek s tech backgroundom si dokaze spravit nejaky prototyp pomocou vibecoding a ked si overi hypotezu (to moze byt hocico - spracovanie nejakych dat, napojenie na API, mala app) tak spracuje zadanie a posuva programatorovi. Ten uz musi mat znalost programovacieho jazyka aby skontroloval ten kod - to ste uz spominali. A este dolezitejsie - musi mat domenovu znalost - ze ta cast kodu nerozbije proces uplne v casti aplikacie, pripadne nerozbije data, atd.
Predtym tu hypotezu overoval priamo programator alebo to islo do vyvoja bez overenia len na zaklade analyzy. A tym sa predrazil cely proces nasadenia.

Rovnako zalezi od sektoru - v e-commerce mozes pouzit vygenerovany kod v nejakej casti stranky/shopu, ale vo financiach si to zatial asi nikto nedovoli. A urcite aj finance sektor AI pouzivaju, len to nebude uplny vibecoding.
Momentalne sa AI najviac dotyka junior pozicii - mam pocit, ze sa nastal utlm v hiringu - ale AI nemusi byt jediny faktor. Taktiez je ovela tazsie naskocit do sucasneho IT vlaku - okrem hlavneho jazyka (programovacieho) musis vediet X dalsich jazykov, nieco z Ops a teraz uz aj AI.

Ako som pisal - je to na dlho a su rozne predpovede ako sa AI v IT bude vyvijat. Ale to uz je cele offtopic.
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 12:38:45
01
zahliadol som v telke tlačovku SNS k protiruským sankciám .. a ja už neviem či je horšie to čo hovorí Danko, ako prísne sa tvári Kotlár alebo ako sa tam uškŕňa Harabín .. Kde sú tie času vyspelých politikov ako bol Janko Ľupták
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 12:39:30
08
a teraz mám zapnuté ta3 a tam nejaký šašo hovorí, že nechajú parlament prerokovať, že transakčná daň sa bude reálne oficiálne volať Matovičova daň .. toto je už definitívne konečná

a furt opakuje, že je to plátanie dier po matovičovi hegerovi a odorovi
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 13:05:28
00
Prázdny oblek si vytrel zadok so svojimi pro ruSSkými voličmi. Ale viac ako falošný prezident vojny a klamár mi vadí 1,4 milióna falošných duší, ktoré ho slobodne a demokraticky volili ;(
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 13:08:40
05
ad AI - aj grafici si mysleli ze ich kreativita je nenahraditelna, a staci pozriet na civitai/huggingface kde ludia na obycajnych hernych grafickych kartach generuju grafiku a videa ktore kedysi vyzadovali hodiny az dni prace grafikov resp. animatorov.. dnes je to len otazka modelu a promtu. To iste sa bude tykat aj vyvojarov - jednoduchsie veci sa uz nebudu programovat ale len promptovat.

toto je video kompletne generovane AI:

Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 14:47:04
01
arrow_leftfoobar napísal:
ad AI - aj grafici si mysleli ze ich kreativita

Neviem, ktorých grafikov myslíš :-), ale teda na mojej planéte som sa s takými grafikmi nestretol ...
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 15:02:47
00
Len treba dat pozor na to, co presne znamena AI, lebo to moze byt aj " Asi Indovia" :lol:

https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/96215909-startup-ktory-mal-spasit-svet-ai-skolaboval-jeho-umela-inteligencia-je-v-skutocnosti-700-indov-pracujucich-z-gauca
Zobraziť komentár 05.06.2025 - 16:42:40
07

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up