Lokalizácia
Formulár sa odosiela
...čo mi už príde úplne choré je priame či nepriame tvrdenie že objektívna realita, teda naša väčšinová skúsenosť, je vlastne haluz, a občasné haluze sú záblesky reality... čo by vlastne znamenalo že pre prežitie je vlastne percepcia skutočnosti nepodstatná, stačí vlastne registrovať, spracovávať a prežívať haluz, ergo žiť v haluzi...

Síce to píšeš presvedčivo, ale že ti to príde choré je výrok, ktorý je len predpokladom. Keď ho dokážeš, potom ho môžeš používať v akademickej dišpute. :P
A práve to, že tento výrok predkladáš ako axiomu, ti bráni nazerať skutočne vedecky na rôzne veci a javy z viacerých uhlov.
dobré ráno prajem. :)
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 08:35:42
00
Michael Talbot: Vesmír jako hologram
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2004060010
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 09:48:30
00
Fest fajný článok. Celkom mi zapadá do svetonázoru. :wink: Vďaka.
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 10:52:34
00
žiadne relevantné dáta, žiadne relevantné interpretácie, koniec koncov ani ten hologram nejde deliť do nekonečna!!! žiadne relevantné citácie, iba kopa populárnych žvástov a starý narkoman Gróf... a to o "dorozumievaní sa" či "vedomí" častíc, to sú už samozrejme úplné kydy
skúste si ešte naštudovať z vlnenia rozdiel medzi fázovou a grupovou rýchlosťou a ktorá z nich nesmie byť > ako c... a čo z toho vyplýva... napr.

http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/511137-fazova-rychlost

častice kmitajúce vo fáze si proste "nevymieňajú informáciu", "nemajú vedomie", etc.
to čo tam čítate vzniká, keď sa niekto nechá veľmi uniesť
alebo chce zarábať na nejakých "ovciach" (Gróf má na tom postavenú dosť slušnú živnosť)

Naposledy upravil tulenik dňa 03.02.2009 - 13:45:17, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 03.02.2009 - 13:35:22
00
zacinam mat dojem ze relevantne su len tie udaje s ktorymi suhlasis ;-]
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 13:41:00
00
nie, relevantné info vyzerá takto:
- ideme študovať toto, pre toto a pre toto
- takouto metodikou (popis, zdôvodnenie, vyvrátenie predpokladaných námietok voči nej)
- uskutočnili sme takto takéto pozorovania/experimenty
- získali sme takéto dáta
- takto sme ich interpretovali, náš model je (modely sú)..., zhoda s modelmi je v... nie je v... a pre toto a pre toto, takže platí model tento a to a to treba ešte nejako došolíchať (pravdepodobne takto)
- ďakujeme za pozornosť

jáááj a k tým dátam, tie sa sluší dať k dispozícii... ja mám DVD s nasnímkovanými imidžmi ku všetkým svojím meraniam v šuplíku, čiže je to priamo záznam z prístroja, a napr. v Acta Crystallographica ... kto idete z akademických sietí možno máte zaplatený prístup aj sem

http://dx.doi.org/10.1107/S0108270109001917

tak je tam taký link že Structure factors (http://journals.iucr.org/c/issues/2009/02/00/eg3005/eg3005Isup2.hkl) kde je to meranie spracované do formátu ktoré je schopný použiť každý kryštalograf na svete a preriešiť to, či som sa náhodou nesekol
taký Dick Marsh veľmi rád hľadal chyby v cudzích štruktúrach napr.
čiže moja práca so všetkými relevantnými dátami je úplne otvorená hodnoteniu celou vedeckou komunitou, tak má slušná veda vyzerať, nie je to JPP, a keby si snáď niekto myslel, že som sa sekol v redukcii dát (z "fotiek" na DVD na ten deponovaný .hkl) tak nemá problém odo mňa dostať kópiu DVD a ešte si môže na pracovisku kde sa to meralo overiť či sa tam niečo také naozaj meralo (jedno meranie stojí od 2000 vyššie, takže už z dôvodov "kto to zaplatí" sa to eviduje) a pri troche šťastia sa tam tiež môže nájsť ten záznam ako na DVD, takže si môže overiť, či som ho necheatol (čo si neviem veľmi predstaviť, navyše, sú borci, čo pozrú na image a strelia typ prístroja)
pri podozrení, že by bolo niečo s prístrojom, je naň možné poštvať technikov z Kumy alias Oxford Diffraction alias Varianu, ktorí by sa vyjadrili, že meral by fair means - prevádzkové logy sú koniec koncov súčasťou toho DVD záznamu

v neposlednom rade každý slušný model má presne určené podmienky za ktorých platí, ale aj za ktorých neplatí (vedecký model/teória musí byť tzv. falzifikovateľný, lebo bez toho sa nedá určiť pravdivosť); uvedené "špiriti" modely majú oblasť platnosti určenú iba ochotou dostatočne ľahkoverného subjektu im uveriť...
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 13:49:32
00
Obdivujem tu tuleniu trpezlivost. Mne sa zda ze pri debate o vedach ako fyzika, chemia, biologia sa argumentuje na zaklade presnych faktov a pri (pa)vedach ako sociologia, ekonomika, politologia je to skor o svetonazore ako o exaktnych vysledkoch. Ludia ako Martin Mojzis maju otvorenu hlavu pri patrani po comkolvek a su zvedavy ako to dopadne a (pa)vedci (cest vynimkam) akceptuju len fakty co vyhovuju ich presvedceniu.

Tato debata je tiez tahanie subjektivneho nazoru na svet do fyzikalnej debaty popierajuc sucasne poznatky (strasna veta).

Sam som studentom jednej z (pa)vedy :)

Obdivujem vsak tu odvahu pri povrchnych znalostiach fyziky z popularnych casopisov a internetu ist do debaty s fyzikom ci chemikom :wink:
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 14:06:43
00
Áno, teraz už presne vidíme ako vyzerá vedecká práca :mrgreen:
No a ja som si zobral z diskusie ponaučenie, že nemám čítať populárnovedecké časopisy a články :|
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 14:13:57
00
dizi nie je to celkom tak, ale musíš počítať s tým, že autor nemôže použiť celý (zložitý!) matematický a fyzikálny aparát za tým a niečo "umelecky opíše" a prípadne trochu povolí uzdu fantázii až tak trochu k sci-fi
aj vedecké články sa čítajú s rezervou... nikto nie je neomylný a ako som už vyššie spomenul, aj ujo Albert sa nechával uniesť a občas sa mu zadarila aj nejaká tá autosugescia
bežný človíček sa napr. svojich názoríčkov kŕčovite drží a ak mu ich aj oprávnene skúšaš vyvrátiť, prejde do zúrivého útoku, len aby "nevyzeral jak kkt", ujo Albert proste pokrčil plecami "OK tak s tým kozmologickým členom to bola blbosť, nechal som sa uniesť" a nikto o ňom netvrdí že by bol kkt
ja tiež nehovorím, že za priradenie spektrálnych čiar v poslednom článku pchám plutvu do ohňa, ale je to robené ako sa najlepšie dalo - a ak budeme mať zmeranú elektrónovú hustotu (2týždňové meranie asi za 2000 €) a zrekonštruovanú vlnovú funkciu, môže sa ukázať, že toho rozoznáme/priradíme viac a poradie niektorých čiar sa zmení - ale o tom to je
veda má samoopravný mechanizmus (a nie jeden - napr. v nejakom supercomputing centre to možno práve niekto počíta ab initio, teda inou/náročnejšou metódou)
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 14:25:02
00
Mne je to jasné, ale ide o to,že populárnovedecká literatúra je niečo, čo treba brať do istej miery s rezervou.
A začínaš nám tu rysovať zaujímavý problém a to je podfinancovanie vedeckého výskumu, o tom by si asi tiež vedel dosť rozprávať :) (Aj keď existujú aj málo zmysluplné projekty)
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 15:01:07
00
Jáááj dobrá debatka. Ja sa tiež xcem poďakovať tulenikovi za trpezlivosť pri osvete. A popri tom si dovolím pripomenúť, že som nedostal relevantnú jednoslovnú (áno/nie;1/0) odpoveď:
...Je Tuleník podľa teba možné, že to čo tu označuješ za "objektívnu realitu" je v skutočnosti naša "subjektívna realita"=náš špunk, ktorí si ľudia(rozumej moderná civilizácia) vytvorili napríklad qôli fyzicko-psychickej nemožnosti vnímať iné druhy polí, energií a ja neviem čoho ešte? ...

opakujem
Ja som sa ťa pýtal, či je možné, že si zamieňame subjektívnu a objektívnu realitu. ...

bežný človíček sa napr. svojich názoríčkov kŕčovite drží a ak mu ich aj oprávnene skúšaš vyvrátiť, prejde do zúrivého útoku, len aby "nevyzeral jak kkt", ...

Dúfam, že tento thread takto nevnímaš. To by ma mrzelo.

P.S1: a som objavil priamu lineárnu závislosť medzi vedcami alkáčmi a narkomanmi a medzi tými vedcami, s ktorými tulenik nesúhlasí. Len to ešte nemám dokázané. :P

P.S2: Výborná kniha okrem iného aj o iných pohľadoch na vedecké skúmanie je Bergier/Powelsovo "Jitro kouzelníkú" Len neviem či tí dvaje neboli alkáči. :twisted:

P.S3: Ja už skúsim byť ticho. Prispejem len keby mi znovu nedalo. :oops:

2warzone: Prechladenie je sviňa. človek potom nešportuje, nudí sa a vznikajú z toho takéto zvrátené úvahy. :mrgreen:
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 16:14:48
00
nie je to možné, lebo v tom prípade by sa zasa subjektívna nazvala objektívnou a opačne
"objektívny" proste znamená "nezávislý od vedomia", "existujúci či sa ti to páči alebo nie"
a má blbú vlastnosť že primárne určuje tvoje prežitie, čiže je to niečo, čo nutne musíš reflektovať, aby si prežil, bez ohľadu na to, či sa ti to páči, alebo nie, A K TEJTO REFLEXII ŤA MOTHER NATURE PRIMERANE VYBAVILA ZMYSLOVÝMI ORGÁNMI
je to zároveň to, čo v podstate všetci Homovia sapiensovia (a nielen oni) reflektujú zhodne
navyše celý proces vedeckého poznania je jedno kontínuum trvajúce doslova od nepamäti a už od Egypta a Mezopotámie písomne dokumentované, takže povedať že si tam "moderná civilizácia" niečo nesystémovo "dorobila" je scestné (a v podstate vždy existoval vedľa seba prúd objektívneho poznania a prúd haluzenia, ktoré sa nemali radi - tam, kde haluzenie nahrádza nedostupné poznanie, to ešte pochopím, ale napr. z toho čo tu predhadzuješ časť vecí dostupným poznaním - podotýkam objektívnym - je, len asi nie je celkom vhodné pýtať sa naň chemika [ešte to celkom istí môj všeobecný prehľad], a ďalšia časť je bulvárne krmivo, ktoré nie je založené na objektívne dokumentovaných faktoch)
no a pretože sú veci, ktoré priamo nevnímame, vymysleli sme si meracie prístroje...
inak pekný mismatch vie vzniknúť z toho že objekt po anglicky je subject :D angličtina celkove nie je na filozofovanie vhodná (na rozdiel od nemčiny či gréčtiny, ale ani slovanské jazyky na tom nie sú zle)
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 16:47:59
00
No toto som potreboval čítať. Tým je celá vec vybavená. Ty ostaneš naďalej vo svojej "objektívnej" škatuli a keď sa ju niekto bude pokúšať otvoriť, tak mu jasne oznámiš nech to nechá tak, že tebe je tam dobre, lebo si presvedčený, že za jej stenami nemôže nič byť. A ja budem môcť naďalej žiť zase v tej svojej "subjektívnej" škatuli a budem špekulovať nad tým, či za tými kartónovými stenami niečo je a či existuje možnosť, že by mi ju niekto otvoril zvonku, resp. či ju môžem ja otvoriť znútra. Najpravdepodobnejšie mi príde, že sme obaja v tej istej škatuli, ale ako už tuším Albert hovoril: Vždy záleží od pozorovateĺa. :wink:
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 17:11:27
00
Obdivujem tu tuleniu trpezlivost.

Ja som ju obdivoval od strany kedy som sa prestal zapájať do boja s veternými mlynmi (čo ani nebolo potrebné, tuleň je káder a stojím za jeho výrokmi), ale potom mi to došlo.
Tuleň je učiteľ, denne sa stretá s najrôznejšími názormi a čaká sa od neho, že k nim bude pristupovať s rovnakou vážnosťou. Aj tá nekonečná trpezlivosť vysvetľovania pravdepodobne pramení z učiteľskej praxe.

Tuleň stojím za tebou a som rád že univerzita má takéhoto zapáleného učiteľa (škoda že na technike bola väčšina zahĺbená do svojho výskumu a všeobecnému rozhľadu ako máš ty nepripisovala význam, česť výnimkám).
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 17:32:16
00
Je to tak, technika na väčšine odborov sa uspokojí s tým, že vyrobí z človeka "cvičenú opicu". V tom je +/- rozdiel medzi univerzitou a technikou - u nás je každý absolvent fakticky kusová výroba. A aspoň rámcovo sa dbá na to, aby bol universal soldier, teda absolventi anorganickej chémie sú aj na jadrovke, bývalý fyzikálny chemik bol dlhoročným šéfom anorganiky, atď. Kamoš biochemik robil na molekulárnej biológii, neskôr mikrobiológii a takisto robil klinického genetika na onkologickom ústave.
Zobraziť komentár 03.02.2009 - 18:01:27
00
keyboard_arrow_up