ja mam v navode od METky ze doba pouzivania maximalne 5 rokov.
precital som si jeden zaujimavy clanok o novom zakone a celkom ma pobavila "sprostost" jeho autora...pridavam link:
prečo zákony?Každý normálny človek pochopí, že existujú veci, ktoré môžu zvýšiť bezpečnosť, či už v domácnosti, alebo na cestách.
Preto niektorí rodičia nakúpia plastové priesvitné chrániče na ostré hrany, ochrané poistky na zásuvky s ostrými a nebezbečnými predmetmi, či chemikáliami, do okien namontujú poistky, aby ich nebolo možné otvoriť, pod dvere strčia zábrany, aby ich prievan nepricapol. Niektorí rodičia
dieťa v kočíku, či v aute pripútajú, na bicyklovanie, lyžovanie a korčuľovanie kúpia prilby, či chrániče. Ich
deti sú tak menej vystavené riziku úrazu. Niektorí rodičia na to kašlú a hovoria si, že čo sa má stať, stane sa. A keď sa stane a dieťa si podreže žily ostrým nožom, vyleje na seba alebo vypije chemikáliu, požuje lieky, vypadne z kočíka, vyletí pri ťuk-ťuk-dopravnej nehode predným oknom a zlomí si väzy, prípadne ochrnie, spadne z bicykla ako bystré zdravé dieťa a vstane z neho ako dement, alebo vôbec nevstane , či ak príde o pršteky v pricapnutých dverách, alebo vypadne z okna, tak si želajú, aby sa čas vrátil a oni mohli urobiť preventívne opatrenia. Darmo potom dajú aj posledné peniaze na pohodlný invalidný vozík, platia liečiteľom, alebo kúpia najdrahšiu rakvičku vystlanú najkvalitnejším hodvábom - nič už nebude také,ako predtým a nič nezmyje pocit viny....
A tak potrebujeme zákony, aby sme v aute používali pásy, aby sme cez deň svietili, aby sme deti vozili v sedačkách, aby sme pri športe používali ochranné prostriedy. Nie pre tých, ktorí sú zodpovední ,tí na to zákon nepotrebujú ,ale pre takých "cicvorov" akým je aj autor tohoto príspevku. Tí, čo sa radi bicyklujú, dajú za
bicykle a oblečenie aj niekoľko desiatok tisíc - operovať cenou do 3000 za
prilbu je naozaj smiešne.
Mne osobne je jedno, či nejaký nezodpovedný cyklista, či chodec hazarduje so svojim životom, ale nie je mi jedno, keď sa mi "nevybavený" čierny chodec, či cyklista uprostred noci medzi dvoma obcami zrazu vynorí 3 metre pred autom. Ja nechcem mať jeho tvár pripleštenú na skle a nechcem, aby sa mi opakovane zjavovala v snoch. A tak, keďže ja , ako vodič musím byť na ceste viditeľná, prosím, aby boli na ceste viditeľní všetci účastníci... Kto to nechápe, potrebuje zákon. Lebo len pod hrozbou sankcie bude dodržiavať pravidlá, čiže bude ohľaduplný voči ostatným. To je všetko.