Lokalizácia
Formulár sa odosiela
.

Naposledy upravil lto dňa 22.12.2020 - 10:54:20, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 21.12.2020 - 18:17:56
00
teraz lepsie citam, ze "klasicky" = "ziadny raid", lebo "poriadne to robit" je zlozite, tak serme na to komplet? :D
To je jak povedat, ze ked nemas kombinezu, zavodne pasy, helmu, klietku, atd v aute, tak nepouzivaj nist, ani pasy toboz nie airbagy...

to co popisujes iste funguje vela ludom, ktory tam maju z 90% akorat tak tie upiratene filmy/hudbu a fotky. Pravdaze, tiez som si tym presiel, pokial mi disk nezacal robit problemy kvoli SMR a nestravil som obnovou dat par dni a o nejake (hlavne) foto sme prisli. Ale hento ani nahodou nieje "bezpecne ulozisko", toboz "zaloha" dat ktore si aspon nejak cenis. A je sakra rozdiel medzi tvojim "klasickym" sposobom a co i len tym co pouzivam teraz.

Proste tvoje tvrdenia ako "Ak sa jedna o zalohy, alebo archivaciu, tak je to zbytocne." su platne pre ludi ktorym je to "jedno" pokial nevedia. Ak mam TBajty dat ktore chcem mat zachovane, tak ani nahodou nieje jedno ci mam raid-1, alebo raid-1 + zaloha vs 1 externy usb disk na "pochybnom" suborovom systeme. Jasne, stale mi chyba ine geograficke ulozenie a trezor, ale vid porovnanie s autami.

A opakujem, napr ten disk kam zalohujem "externe pole" je bez raidu, ale zfs ponuka tolko benefitov, ze som tomu proste investoval 2-3 dni (coz je menej ako som sa natrapil s obnovou dat z disku) a teraz raz za cas cely setup zapojim a manzelkyn ("firemny") + moj (sukromny) laptop zalohujem za par sekund + cakanie na skopcenie. Navyse, vsetko to mam na opensource programoch, coz je velmi velky benefit pre mna, oproti vselijakym freeware a komercnym rieseniam ktore mi oproti rsync daju akorat klikacie okienka, ak vobec maju taku bohatu funkcionalitu.
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 19:25:03
00
a btw, zfs nieje primarne ani tak kvoli online sluzbam ako kvoli tomu ze mas nejake MTBF a error rates. A preto to "treba" aj na beznych velko-kapacitnych diskoch "do domacnosti". Proste pri 10TB disku/poli mas error rate uz moc velky. Tak isto preco ECC bude pri DDR5 myslimze uz v zaklade ako nevyhnutnost, a uz dnesne drivre kazdeho ssd maju nejake ecc.

Takze to tvoje tvrdenie ze zfs a podobne su zbytocne, mi pride strasne mimo.
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 19:30:45
00
.

Naposledy upravil lto dňa 22.12.2020 - 10:55:01, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 21.12.2020 - 22:09:00
00
Ľubo s tebou je niekedy ťažko. Lapaloma potreboval čosi na domáce použitie, stanos4 mu poradil už tak možno až moc robustné riešenie a ty vytiahneš čosi popri čom je aj príslovečný kanón na vrabce len jemne predimenzovaný :D :D :D
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 22:12:25
03
Volodaj .. ja sa omlouvam .. to je profesionalna aj ina .. deformacia :tmi: :rofl:
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 22:29:46
00
no lto, neviem, ale daj si pauzu alebo co, lebo najskorej tu pises ludom ze pisu kraviny a pritom sam pises imo dost od veci, mne pises ze ja robim kraviny/zbytocne veci lebo tebe (osobne) je zfs pre tvoju situaciu podla teba nanic (a co vlastne pouzivas, 4 disky len tak, ako D:, E:, F:, G: na ntfs?), vravis ze radsej ziadna zaloha/kontrola dat, ako nejaka. No ja neviem. A aj tu ecc si zjavne pochopil inac ako som pisal/zamyslal. (oznacovanie systemov na ktorych bezia najvacsie hpc systemy ako sracku mi tiez pride take troska bohemske, ale ok)

no a k "profylaktika zaloh": ano, tento terminus technikus nepoznam. Z tohoto pohladu, ja som rad ze mam FS/postup ktory +- vie zabezpecit ze "kopia == original", co mi zabezpecuju checksumy (aj pri tom rsync napriklad). Verim ze to nieje uplne nepriestrelne, aj ked netusim kde by mohol nastat problem (vynimajuc raritnych pripadov chybnych bitov na tej istej pozicii napr v ram a kopii). + ze nastroje na kontrolu su velmi privetive. Ale veci typu priebezny hlbkovy audit a health check, ci nahodou nenastava niekde chyba aj ked SMART hlasi vsetko OK je troska mimo schopnosti a moznosti asize 99.9999% populacie ;).
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 22:33:18
01
A veď nie je za čo, niečo nové sa dozviem a trochu pobavím. Poznám to na sebe, ako človeka jeho práca občas deformuje :D
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 22:33:26
00
Chvalabohu tomuto sa nevenujem, ale pamatam raz, ked nasich presvedcil nejaky ujo z mrkvosoftu, ze treba zapnut nejaku uzasnu 24/7 nikdy nepadnucu ficuru na adcko, ze to asi to asi po tyzdni rachlo a skoro cely pracovny den sme nemali korektne dostupne opravnenia na adresare, pricom na tom peacovali najlepsie mozgy z m$ co zohnali. Nakoniec to dokazali vypnut a natiahnut zo zalohy a ficura sla dokosa a znovu si robia zalohy rucne :)
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 22:39:32
00
.

Naposledy upravil lto dňa 22.12.2020 - 10:55:46, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 21.12.2020 - 22:52:02
00
ja len 1 poznamku k tomu tvojmu tak troska nafukanemu spravaniu sa a uplnemu fabulovaniu/vymyslaniu si co tu ini hovoria: zfs/btrfs a iste aj mnohe ine zvlada aj mirror x4, dokonca aj x5,6,7,8,9,10, a asi az niekam k 2^64 (-1), takze fakt netusim o co viac v prdeli by bol ako ten predpokladam "enterprise x4 mirror".
Zobraziť komentár 21.12.2020 - 23:34:46
01
lapaloma
este raz, ucte sa,nebudem tu vecne
fckni si tam disk,a mas to za par chechtakov
ubuntu 20.04 alebo MINT DESKTOP a facha to krasne,a si bez problemov
a neboj sa,kup si robustny disk podobneho typu ako mam ja tento, pouzivam ich par "desiatok" na tazenie a neumreli ani jeden, cca 3000TB+ pole
i.imgur.com
i.imgur.com
i.imgur.com
alebo si vyskladaj pasivne HTPC,ako mam ja,nepocujes nic
teraz som robil mensi upgrade, musim pockat na 3060Ti
Zobraziť komentár 23.12.2020 - 08:12:43
00
Co to je za "pocitac" pred tym diskom?

A ja mam na HTPC rezen s integrovanou grafikou. A na HTPC veci to uplne staci :)
Zobraziť komentár 23.12.2020 - 08:57:46
00
ja na zostavu tazenia pouzivam taketo nieco XU4ky
i.imgur.com
lto
110mat110

vy dvaja,vsak este kolko x to mam sem napisat,ze pouzivam odroidacke zostavy od kernelu? :D :D :D

https://www.hardkernel.com/shop/odroid-hc2-home-cloud-two/
https://www.hardkernel.com/

110mat110 prd Ti staci REZEŇ s integralkou, poriadne UHD/4K by to nezozuvalo ;)

na odroida som nahodil ubuntu 20.04 cez BALENA ETCHER,jednoduchy flasher na SD karty
kto bude chciet pomoct, piste mi, rad pomozem
Zobraziť komentár 23.12.2020 - 09:02:11
01
Pekna a sikovna krabicka :)
Zobraziť komentár 23.12.2020 - 09:18:59
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up