Osobne si nemyslim ze optimalizacia toho SW je lepsia na M3 ako na inteloch. Skor zavisi od toho ktory sw vie ako vyuzivat prostriedky. M3 pro ma 12 core cpu a i9 ma 24core 36 threads.
Adobe veci vždy lepšie fungovali na macoch ako PC, odkedy si pamätám (90. roky). Priamo síce k veci nič nemám, preto som nepísal, no pred dvoma rokmi som externe robil nejaké veci pre jedno vydavateľstvo a nafasoval som vždy to, čo bolo k dispozícii - najprv Macbook pro s M2 (vtedajšia novinka), potom dva špičkové bussiness noťasy od HP (presné modely si už nepamätám, no jeden bol vyslovene na grafiku, nejaký HP Iris?), soft bola grafická časť CS od Adobe (čiže to, čo spomínaš, len bez videa).
Intelácke PC ma niečím dokázali naštvať vždy - často lagovali aj pri prekresľovaní, listovaní v Bridge aj načítavaní náhľadov, pod silnejšou záťažou som občas viac čakal ako robil, procák si dával na čas. Evidentne tam boli nejaké úzke (alebo oproti Macu užšie) hrdlá, minimálne smerom k disku, možno aj pamäti. Nič hrozné, ale vyrušilo. Mac behal bezproblémovo skoro vždy, nejaké zdržanie ma vyrušilo možno dvakrát za celé dva týždne, čo som ho mal.
Jediný PC noťas, čo ako-tak fungoval, bol herný Alienware miestneho ajťáka, ktorý sa nado mnou zľutoval a na doklepnutie protektu mi ho požičal. No aj ten občas vedel zdržať.
To len tak na okraj k tomu porovnaniu platforiem. Podotýkam, že som celoživotný PCčkar, a aj keď som viedol grafické oddelenie jedného veľkého českého vydavateľstva, ktoré behalo na Macoch, ja som tam robil na PC, tak sa rečami o isheepkach nemusíš zdržovať