Jano1987 A ako to riešiš keď stretneš traktor alebo pomalé nákladné auto a máš plnú čiaru? Vytrúbiš ho a vytlačíš na krajnicu? Spomínaš exponované úseky pod Strešnom (ako každý kto argumentuje ako ty) alebo zákruty na Orave. Čo sa ti stane keď stratíš pri ceste viac ako 10 sekúnd? Čo sa stane keď cestuješ kvôli cyklistom o päť minút dlhšie? Takým ako tu odporúčam prísť pojazdiť na Malorku. Ohľaduplnosť miestnych voči cyklistom je tam neporovnateľná. Sú ochotní ísť za cyklistom na neprehľadnej a úzkej ceste aj kilometer. A žijú. Nič sa im nestalo, že prišli do cieľa o niečo neskôr. Ži a nechaj žiť. Ja rada šoférujem. Veľa krát musím šoférovať veľa. Ale ako cyklistka sa snažím viesť auto tak ako by som si priala aby to robili aj ostatní šoféri pri mne. Cesty nepatria iba autám. Alebo iba rýchlym autám.
Ja nikoho nevytrubujem, áno čakám. Len vieš aký je rozdiel medzi traktorom a značnou časťou cyklistov? Traktorista nemá problém uhnúť čo najviac doprava aby umožnil predbehnutie. Veľa cyklistov s tým problém má. Ďalej, pohyb traktorov je aj zákonné obmedzený, že kedy a kde môžu jazdiť
https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/statny-dopravny-urad-4/info-o-prevadzkovani-vozidiel/pouzivanie-zvlastnych-motorovych-vozidiel-na-cestach-i-a-ii-triedy, teda v čase dopravnej špičky by som ich na ceste nemal stretnúť.
Bol som aj na Malorke a nie raz. A vieš, čo som si všimol? Že aj cyklisti sú ohľaduplný a nemajú problém uhúť aj na krajnicu, ak počujú za sebou auto, aby mohlo pohodlne prejsť. Je tam ohľaduplnosť z oboch strán. Áno, keď sa inak nedá, aj ja sa vlečiem za niekým. Ale to, že niekto má čas, neznamená, že ho ten druhý má. To nie je hejt, len proste fakt. Priateľke trvá cesta do roboty kvôli cyklopruhu na nábreží MHD o 15 minút dlhšie plus mínus. Každý deň to robí zhruba 30 minút, čo mohla robiť niečo iné myslíš, že toho šťastná? Vôbec, tiež bicykluje, aj jazdí autom. Počet cyklistov sa podľa rôznych prieskumov každé 4 roky zdvojnásobí zhruba. Je to fakt a ten fakt ovplyvňuje aj všetkých okolo. Pred 5 rokmi po hrádzi skoro ráno skoro nejazdil, čo som chodil do roboty, teraz aj za horšieho počasia tam stretnem tak 10-20 ľudí, o tom, čo sa deje po obede po 16tej sa už nedá hovoriť, obrovský rozdiel. Určite, je to super, ale kladie to aj nároky na existujúcu infraštruktúru. Čo keď teraz začne chodiť zo Stupavy do BA 20 cyklistov v čase dopravnej špičky? Bavíme sa o niečom, čo ovplyvní stovky ľudí na dennej báze. A nie, nejde len o Strečno, či horské oblasti Oravy, čo tak cesta BA- Šamorín? Stará Senecká? Medzi Petržalkou a Čunovom? Takých ciest nájdeš desiatky v každej obci. To že teraz tych cyklistov je mizivé precento ešte neznamená, že o 5 rokov to nebude vyzerať diametrálne inak.
Už len na zamyslenie. Reálne teraz v meste cyklista zaberá bežne 2-2,5m z pruhu. Cyklopruh na ceste má mať podľa normy 1,25m (vo výnimke 1,0m), kvôli autobusom musí byť minimálna šírka pruhu 2,75m. Určite teda nájdeme dosť ciest v mestách, kde viem mať oddelený pruh pre autá aj cyklistov treba na to minimálne 3,75m priestoru. Len narážame na problém. Cykloorganizácie, aj samotný cyklisti to odmietajú, lebo chcú všetko separátne. Je to kompromis, ktorý je vhodné riešenie, aj nízkonákladové a účinné. Otestované napríklad aj v Londýne. Len jedna strana ho odnieta.