Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Vodic ma volant vpravo, tzn. jazdi po lavej strane vozovky a teda kym k tym cyklistom pride, musi ich pred sebou vidiet v pruhu. Cize tazko by nejaky vodic dokazal "zabudnut", ze prave obisiel zastup 15 cyklistov. A ano, ta kamera je zamerne skreslena - nie je to z pohladu vodica, ale z pohladu jeho brucha. A takisto je zamerne skreslena/vytocena aj poloha kabiny voci cyklistom, aby sa v tom spätaku neobjavili. Toto je cista manipulacia...

To hádam nemyslíš vážne!? Ty si z Prešporku a nevieš ako sa cyklisti môžu nepozorovane dostať vedľa kamióna!? A ani nevieš, že existuje mŕtvy uhol a niekedy ne náhoda blbec!? Až na ten trochu skreslený pohľad kamery píšeš ako keby si v živote na ceste nebol...
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 12:21:17
03
V tom videu nejde ani tak o skupinku cyklistov. Do takej situácie sa môže dostať každý cyklista, aj jednotlivec (o to horšie), ktorí môže vyjsť z vedľajšej cesty a preto ho vodič kamiónu obiehať nemusí a ani o ňom nevie. Kamióny a autobusy sú dopravné prostriedky pred ktorými mám ja ako cyklista veľký rešpekt. A nie je to kôli šoférom, ktorí v nich sedia, ale skôr pre tú masu železa a plechov, ktorá urobí z človeka sekanú.
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 12:49:05
00
Vendelin, držím ti palce, ak budeš toto Tvoje tvrdenie skúšať aj v skutočnej premávke . Keď ťa budú vyškrabávať s dezénu zadnej nápravy prívesu, bude už neskoro ;) .

aby sme sa rozumeli, nepopieram ze vodici kamionu maju vacsi mrtvy/slepy uhol, ale odmietam to, ze kamionisti zramuju nejake auto/chodtca/cyklistu a ich vysvetlenie je "ako som ho mal vidiet?"
aj ja som videl ako kamion vytlacil z cesty pri prechode cez pruhy auto a nie, nestrcilo sa mu tam bez jeho vedomia (da sa take nieco vobec?)
proste sli subezne a kamion sa rozhodol odbocit vpravo, to ze tam bolo auto, ho asi nezaujimalo

je to len ukazka worst case scenario, nastavit si lepsie zrkadla a hlavne pozerat sa do nich viac ako len ked uz tocim volantom by pomohlo v 90% pripadoch ked sa taketo nehody stavaju, nakoniec, myslim si z osobnej skusenosti, ci ako vodic, alebo ako cyklista, ze kamionisti nepatria k velmi citlivim a pozornym vodicom (moja skusenost a vynimky samozrejme existuju)

a ako som vyssie pisal, taketo veci nerobim, kamion zasadne neobieham ked stoji na krizovatke, ani sa vedla neho nestavam a nikomu to ani neodporucam
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 16:56:52
02
Však v pohode, len som tým chcel naznačiť že je veľa možností, ako môžu kamionisti reagovať na vzniknutú situáciu. Jedna z nich je napr. táto, že si ťa "nevšimnú" (ale nie zámerne). Keby bolo všetko na cestách také ideálne, aké by sme to chceli mať, tak by neboli žiadne havárie, nikto by nezrazil chodca a ani cyklistu. Bohužiaľ to tak nie je a preto ja (cyklista) ako najzraniteľnejší účastník cestnej premávky, musím predvídať, pretože nikdy neviem kto sedí za volantom auta alebo kamióna, či práve netelefonuje alebo sa inak rozptyľuje. Jasné že takému debilovi by každý cyklista potom rozbil papuľu, ak ma zrazí tak možno poputuje za mreže ale mne to už život nevráti.
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 20:49:29
00
To hádam nemyslíš vážne!? Ty si z Prešporku a nevieš ako sa cyklisti môžu nepozorovane dostať vedľa kamióna!? A ani nevieš, že existuje mŕtvy uhol a niekedy ne náhoda blbec!? Až na ten trochu skreslený pohľad kamery píšeš ako keby si v živote na ceste nebol...

Mne ten prispevok s videom prisiel ako pokus o vyvolanie senzacie a na to som reagoval automaticky vymenovanim toho, co tam nebolo bezne (umelo naaranzovana situacia s vytocenou kabinou, skresleny pohlad kamery). Ak by bol kamion zrovnany, tak tych cyklistov v spätaku samozrejme vidi.

Ale ked sa na to video pozrieme ako na osvetu/vystrahu pre tych neskusenych, tak to chapem. A samozrejme mrtvy uhol nepopieram. V kazdom pripade v premavke som uz najazdil celkom dost a v zivote by sa mi to stat nemohlo, lebo na krizovatke stojim vzdy vpredu, tzn. pred autom/autobusom/kamionom a pod. A ak sa niekto postavi vedla hocijakeho väcsieho vozidla takym sposobom, ako ti cyklisti v naaranzovanej situacii, tak mu zelam vela stastia...
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 21:17:38
01
To videjko bolo zámerne dotiahnuté do extrému. Dva späťáky kvôli eliminácii mŕtveho uhla a aj tak oba nastavené len na bok ťahača a návesu = idiotina.

Z mojej malej skúsenosti z niekoľkých jázd na vojenskej Tatre 8x8 VVN je taký, že tam vidno "všetko". Po jednom veľkom späťáku po stranách a fakt tam bolo vidno "všetko". Ale keby sa priklopili k autu, tak tiež vidno len meter po bokoch auta. Ale tak by ich ale nastavil len debil. :-)
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 23:21:54
02
Náhodou, toto video ma utvrdilo, že robím dobre, že na križovatkách nestávam vedľa kamiónov (cyklistov určite skôr prehľadne ako násobne väčšie auto), radšej za nimi a nech idú dopredu ...
Aj mňa to utvrdilo v tom, že sa mám na križovatke postaviť pred neho, samozrejme, pokiaľ sa dá popri ňom pretiahnuť ešte predtým, než padne zelená. A samozrejme, keď som pred ním, kuknem na neho a ukážem mu rukou kam idem, aj keď budem pokračovať rovno.

A medzi nami cyklistami, v Británii tento problém majú vyriešený už hodne dávno. Aspoň v Edinburgu a Glasgowe je tak riešených 80-90% križovatiek. Najprv je lajna pre cyklistov a 2-3 metre za ňou je lajna pre ostatné dopravné prostriedky.

Prílohy:

P1020026.JPG
P1020026.JPG 317.73 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 23.11.2013 - 23:31:12
03
Už aj v BA máme zopár takých križovatiek.
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 23:35:51
00
Aj mňa to utvrdilo v tom, že sa mám na križovatke postaviť pred neho, samozrejme, pokiaľ sa dá popri ňom pretiahnuť ešte predtým, než padne zelená. A samozrejme, keď som pred ním, kuknem na neho a ukážem mu rukou kam idem, aj keď budem pokračovať rovno.

A medzi nami cyklistami, v Británii tento problém majú vyriešený už hodne dávno. Aspoň v Edinburgu a Glasgowe je tak riešených 80-90% križovatiek. Najprv je lajna pre cyklistov a 2-3 metre za ňou je lajna pre ostatné dopravné prostriedky.

Len netreba argumentovať zahraničím, keď u nás nič také nie je. Ja jazdím z veľkých miest najviac v Martine (to je pre mňa veľkomesto :) ) a tam nehrozí sa dať dopredu. No a hlavne ulice vychádzajúce na mestský okruh, tak tam ak by som sa dal pred auto tak som celým bicyklom v jednom pruhu. Už si začínam uvedomovať, že takto na stopke im aj bránim vo výhľade (na aute viem, že nie vždy je to ideálne) a radšej s bicyklom cúvnem dozadu (ale tam viem, že nebude odbočovať vpravo, bo mestský okruh je jednosmerka).
Zobraziť komentár 23.11.2013 - 23:52:40
00
Na stopke nebudes nikomu branit vo vyhlade, ani ked tam zastavis so samohybnou hufnicou zuzanou. Pretože: "(4) Na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť vjazde!“ vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, odkiaľ má na križovatku náležitý rozhľad."
Zobraziť komentár 24.11.2013 - 00:03:10
00
No lenže on tam stojí a ja sa mu tam "vtrepem" tak aby ma videl (sa na neho aj pozriem či ma vidí), no a potom si uvedomím, že vlastne on neuvidí ideálne :)
Zobraziť komentár 24.11.2013 - 00:13:57
00
Tak s touto možnosťou som nepočítal. Teda postaviť sa na stopke vedľa vozidla, ktoré tam prišlo skôr. :)
Zobraziť komentár 24.11.2013 - 00:19:42
00
Však sme na bikeforu a cyklisti nemajú v obľube čakať na konci kolóny :lol:
Zobraziť komentár 24.11.2013 - 00:29:22
01
ak sa mu tam vtrepem, porusim tym nejaky zakon? ak neporusim, tak mozem mat na haku ci ma on nalezity rozhlad - on si ho musi zabezpecit - t.j. pockat kym mu ten rozhlad umoznim mojim odchodom :)
Zobraziť komentár 24.11.2013 - 01:29:35
00
no veď používanie ostrekovačov tiež nie je porušenie nejakého zákona, alebo sa mýlim?
Zobraziť komentár 24.11.2013 - 01:47:06
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up