Pred dvoma tyzdnami som si povedal dost, nebudem zbabelec a z viacerych dovodov som zaujal aktivny postoj, obratil som sa na mesto BA s apelom na proaktivny pristup voci porusovatelom zakona o lesoch (v oblasti lesoparku kompetencia MLB) a zavazneho nariadenia mesta Bratislava, pricom obe normy prikazuju v lese mat bez vynimky psa na voditku.
Tato staznost bola postupena mestskej policii a mestskej casti Dubravka (tento les by nemal patrit do MLB ale co viem tak su to zvacsa lesy mestskej casti Devin a hranica casti KV a Dubravka a Devin). V lesoparku v oblasti Zeleznej som so psami este osobne problem nemal, je to vacsia plocha, skor sa vyhnete, ale v oblasti Dlhacov, Jezuitskych lesov, Svabsky vrch, Dubravska Hlavica je to celkom psirkarsky neunosne a zial je to hranica troch mestkych casti takze nemate jedneho partnera na staznost. Moja skusenost z tejto oblasti: na vodiku je asi tretina psov, tretina je volne pustenych ale ich majitelia davaju pozor a ohlad na cyklistov a turistov, 1/2 z tretiny si necha aspon dohovorit a na opakovanu vyzvu si psa chytia ale polovica z tretiny (sestina?) nema zaujem si svoju dogu ani chytit nieto uviazat za ucelom bezpecneho prechodu okolo, javia o vas zaujem, chcu sa hrat alebo skocit je uplne jedno, oboje je pre cyklistu nebezpecne. Skor cim vacsi pes tym horsi majitel, skoro vzdy su to zeny, ci uz teenagerky, mlade zeny ale aj postarsie. Vyzyvam ich slusne, vecne, argumentujem predpismi, ak to nejde vyhrazam sa mestskou policiou, ktora moje pocinanie mimochodom "odobrila", mozem ich volat ked pes bude bez voditka aj ked je to primarne v kompetencii lesnej straze. Dnes som Mestsku policiu k incidentu s dvoma zenami a volne pustenymi 4 coklami volal, v prilohe je foto, odmietli mi umoznit bezpecny prechod a uviazat si 4 coklov ktore pobehovali volne horedole, kadili atd. takto som isiel za nimi asi 80 metrov kym nebola moznost ist inakade, psy boli skor mierne povahy, nastastie, ale uz som zazil aj mierne psy ktore sa zmenili na obrancov ked okolo nich prejdete aj pomaly a psy vas zaregistrovali prilis neskoro, takto som to skusal robit predtym ale nebolo to dobre. Pseudo argumenty, ze ten pes vam nic nespravi dnes nepadali ale aj podla citania clankov na tomto diskusnom fore sa mi potvrdil nazor, ze zakon a nariadenie su nastavene dobre, preventivne, do hlavy psa a psickara nikdy nevidite a spadnut z bycikla mozete aj kvoli malemu psu co neutoci. Taktiez sa v oblasti casto pohybuju srnky, deti...
Reakcie paniciek vsak boli nadavky, pseudoargumenty a nezmysli a aj slovne utoky, co uz je vlastne vytrznost a pod.. Orientacne schopnosti v lese a reakcne casy Mestkej policie su na taketo pripady velmi limitujuce, cakal som na nich asi 15 minut a siel prec, nevolali mi, mozem sa len nazdavat, ze niekam hliadku aj skutocne poslali. Fotky som doteraz z incidentov nerobieval alebo neboli dostatocne dobre alebo som vyklepany nevedel co skorej, zvazujem kupit kameru aj ked by som musel mat 360stupnovu aby som natocil rotvailera co bezi vedla zadneho kolesa a chce chytit nohu a trhat. Pokial mate radi adrenalin, chodte tam napriklad piatok poobede, uz ked si budete mysliet, ze vylet bol bez problemov, vybehne na vas niekde pes. Celkom podobne je to prekvapivo i na cyklochodniku pri vodarenskom muzeu co povazujem za vrchol arogancie psickarov aby napriklad velky pes len tak vybehol z poza krickov na cyklochodnik ked takomto chodniku a mate pocit ze vidite pred seba dobre a na cestaku brzdy zrovna nie su take ucinne.
Kazdopadne si myslim, ze prave mesto a mestske casti musia zaujat proaktivny pristup, ci uz vymahanie vlastnych nariadeni, prevencia, edukovanie a hoci i budovanie psich zon ako maju v Prahe. Osobne ziadam mesto o osadenie tabul pre informovanie spoluobcanov, ak psickar o svojich povinnostiach nevie a tvrdi mi, ze pes je zviera a v lese je doma preto nemusi byt na voditku a naopak cyklista v lese nema co robit (hovorime o situacii na lesnom cyklochodniku na uzemi mesta) tak treba zacat aspon takto.
Prosim, napiste preto svoje skusenosti so psickarmi na tieto emaily (prvy riesi staznosti na magistrate, p.Gal je z Mestskej policie), odo mna maju dve detailne staznosti za ostatne dva tyzdne, verim, ze sa veci nejako pohnu ak staznosti bude viacej:
[email protected]
[email protected],
[email protected]
fotky toho decka som vcera pouzil pri rozsireni povodnej staznosti ako priklad preco je dolezite kontrolovat psov na vodzke v tejto oblasti ako i dodrziavanie bezpecnosti pohybu na cyklochodnikoch a zmiesanych chodnikoch. telefon som mal este v ruke ked som 500metrov predtym fotil svorku dvoch zien so 4 psami. ak kompetentni kaslu na dospelych cyklistov, snad ich prebudi aspon mozne riziko vo vztahu k detom.
edy34, Vám prajem dlhý a plodný sťažovateľský život a pevne dúfam, že nikdy, za žiadnych okolností neporušujete žiaden zákon, nariadenie, ...
a taktiez nikdy po chodniku lebo ohrozujete chodcov
nikdy nie cez chranene uzemia atd.
o co vacsiu hodnotu ma ludsky zivot??? nechcem sa tu dotahovat ale toto mi pride dost zarazajuce, ze povysujeme nas zivot nad zivot zvierata. Ludia sa roztahuju kade tade bez akejkolvek znamky ucty k prirode. A je pravda ,ze radsej zrazim cloveka ako nejake zviera. Nakolko clovek by mal byt ten co rozmysla ked uz je viac ako zviera.
Vymáhanie dodržiavania zákonov majú na starosti štátne org. a rovnako ak sa nevyžaduje na nich činnosť, tak na to zvysoka.... Čiže veselo im posielaj podnety, možno aj začnú robiť to, za čo berú peniaze. Držím palce.
povedzme si uprimne ze priroda by sa o 95% mestskych psov postarala velmi rychlo nebyt cloveka. by si videl ich hodnotu v potravinovom retazci...
pocas vojny v juhoslavii sa psy mrtvych majitelov zvykli zgrupovat do svoriek a hned boli silnejsi - navrat ku korenom. Napadali aj ludi, vojaci ich museli strielat z nakladakov.
primarne som riesil psy a ked uz s nimi komunikujem, tak som to rozsiril o dalsiu temu.
v BA je znacenie cyklochodnikov a zmiesanych chodnikov slabucke, znacka je, mozno na zaciatku a na konci trasy zmiesaneho chodnika, potom len akesi ciary o ktorych chodci nemaju ani ponatie na co su, uz len v Devine, na Zeleznej vidite ludi chodit pesi, hromadne ci kocikovat alebo aj vedla seba kocikovat prave po pase urcenom pre bike, pri vodarenskom muzeu detto a ten je este taky uzky ze nemate ako obist. Moja staznost sa nazyva v skutocnosti podnet na zlepsenie znacenia a informovanosti chodcov a cyklistov a najma psickarov o ich pravach a povinnostiach. Z magistratu po postupili na kompententne zlozky vratane Mestskej policie, im som priamo nepisal, nemam velku mienku o ich kompetenciach a vybavenosti, skor chcem iniciovat zmenu systemu, budovania chodnikov, informovanosti, vymahani a prevencii pri dodrziavani platnych pravidiel, ak vas uz niekedy napadol cudzi pes na cyklochodniku bezdovodne skorej to pochopite.
Pozrime sa ako vo Viedni ci v Prahe je taketo znacenie urobene, no je urobene jasne, kazdych mozno 10 metrov piktogram cyklistu.
v Prahe maju psickarske zony kam cyklista nesmie a pes moze byt volne pusteny
http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/342665/psi-v-praze-jen-na-voditku-podivejte-se-kam-budou-smet-i-bez-nej.html
Mame nieco take v BA? preco nie? vari tu nemame psov?
Zaklad je, aby aspon ti racionalne uvazujuci ludia vedeli co mozu a nemozu a znizi sa sucasny chaos a zvysenie bezpecnosti na oficialne znacenych cyklochodnikoch, resp. tzv. zmiesanych chodnikoch. mimochodom kto by o tom chcel vediet viacej je zaklad tu:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Chodník_pre_cyklistov
taktiez na strankach mesta, kraja a mestkych casti su informacie a dokonca aj pravidla spravania na takychto usekoch, informacie na nete si vsak hlada malokto kto to aj realne vyuziva a zakladna bezvedomost spoluobcanov je bezbreha, strevavam na znacenom cyklochodniku kde je nakreslene po ktorej strane ma ist chodec len na zaciatku useku a dalej nic, ludi, ktori idu v protismere po celej sirke, jeden si mysli, ze po chodniku sa ma ist po pravej strane, druhy si mysli, ze naopak v protismere aby cyklistu vcas zbadal ako na ceste pre auta, skratka chaos, ludia ani nevedia preco ta plna stredova ciara tam je a podla mna ani ti co to tam davali to celkom nevedeli, piktogramy na zemi takmer nenajdete, mozno na ceste pre auta v centre a na pri ceste na Devin su piktogramy cyklistu, ale inde su kde v BA?
http://www.planetslovakia.sk/component/content/article?id=111:karloveske-rameno
ked to maju cesi a rakusania, tak to zrovna bratislavcania nepotrebuju?
ze som si to ako mestsky clovek nevsimol - skus objasnit ako sa priroda stara o 99% ludi z miest a preco este stale nie su mesta ludoprazdne...
sa zobudime a svet bude krajsi
iron.hide ako svorka civav by musela byt masaker podporovana 5 shitzu..
Sam mam male deti, a viem ake je to vysvetlit aby isli po kraji, a kluckuju ako sa da, ja za nimi pesi.
Treba si spomenut ako sme sa my ucili bicyklovat.
Pri vodarenskom je to frekventovane miesto, na bicykli sa tomu vyhybam, je tam predsa ihrisko, bufet, a pekne miesto na prechadzky. skratka vela ludi
Sam mam male deti, a viem ake je to vysvetlit aby isli po kraji, a kluckuju ako sa da, ja za nimi pesi.
Treba si spomenut ako sme sa my ucili bicyklovat.
Pri vodarenskom je to frekventovane miesto, na bicykli sa tomu vyhybam, je tam predsa ihrisko, bufet, a pekne miesto na prechadzky. skratka vela ludi
ak chodis s detmi na prechadzky ku Karloveskemu ramenu, sam by si mal ocenit, aby tam velke psy neboli volne pustene, ohrozuju deti i cyklistov. Isiel som tade prave pred chvilou, bez problemu, malo ludi, idem pomalicky a obozretne, viem co je zmiesany chodnik, ale zmiesany chodnik neumoznuje aby tam niekto behal chaoticky, nepredvidatelne hoci je dieta a uz vobec nie dieta bez dozoru eventualne obsadil celu sirku chodnika ci mu skrizil cestu nepriviazany pes, ci ano? za deti su zodpovedni rodicia, deti za to nemozu, ak ich nevies zvladnut, niekde robis chybu, skuste chodit inam, obmedzovat okolie a slobobne nechat behat deti kde im hrozi nebezpecie od cyklistu, to je podla mna nezodpovedne; po ceste pre auta by si ich asi nenechal behat ci?
vstup na detske ihrisko je aj z druhej strany nez od cyklochodnika/zmiesaneho chodnika.
vyhybat sa tomuto useku na bycikli je prakticky nerealne, je to spojnica cyklochodnikov Devin, Dlhe diely, Lafranconi, idem tade zakazdym ked idem na cestak,na devinskej ceste plati 70kmh a obiehaju sa tam auta, jazdia autobusy a nakladne auta, to radsej zrazim chodca ci psa ako by ma mal porazit nakladiak prave tam, ci vychadzajuce auto z vodarenskeho muzea alebo rivieri.
ten najkrajsi usek pri vodarni je oznaceny ako usek europskeho vyznamu, dufam, ze tam dodrzujete pravidla ake pre toto uzemie platia a jednako mnoho ludi sa tam sprava akoby nic. Uzemie europskeho vyznamu je aj Devinska Kobyla, uz na Jezuitskych lesoch je o tom informacia, a ajhla ako sa tam ludia spravaju a chodia tam kadit psy.
ak budeme vzajomne dodrziavat pravidla, nebudu konflikty, od toho tie pravidla su.
http://snaturou2000.sk/spravodajca/uzemia-europskeho-vyznamu
v sobotu vo Viedni som si tiez vsimol aj chodcov, zvacsa turistov, co kaslali na piktogramy a ciary pre cyklochodnik ale skor z nevedomosti, velmi rychlo sa dokazali skorigovat ak isiel oproti bycikel cestovnou rychlostou. predpokladam, ze na rozdiel od SR tam niekto pravidla aj vymaha, list od Meskej policie medzi riadkami hovori, nemame ludi a peniaze, znamena to vari, ze ma byt chaos?
- voľne pustené 100 kilové hovädá behajúce po lúke, pričom majiteľ je kdesi v prdeli na druhej strane poľa
- voľne pustené psi na salašoch robia z inak peknej Liptovskej idylky s Kriváňom v pozadí miesto , ktorému sa veľkým oblúkom z bezpečnostných dôvodov vyhýbam
- hlavne cez weekendy, kedy je "výroba" v niektorích podnikoch odstavená a nie je tam ani nohy, stretávam často strážne psi pobehovať aj mimo areálu ( cyklo cestička z Malužinej do Liptovského Jána.....konkrétne vrátnica pri kamenolome,....alebo veľkosklad dreva za Kráľovou Lehotou smerom na spodnú nádrž Čierny Váh,....) .
- to, že som kôli voľne pusteným agresívnym psom prestal dochádzať na biku do práce, je už len taká čerešnička na torte, pretože tam si už nedala rady ani niekoľkokrát volaná polícia.
Kôli týmto nepríjemnostiam so psami som začal pri každom MTB výjazde nosiť so sebou obranný sprej proti psom a v prípade že musím prejsť cez miesto kde voľne pustený pes bude ( je a býva), tak pribaľujem do povinnej výbavy ešte teleskopický obušok. Aj keď sa takým miestam snažím vyhýbať, niektoré prejsť jednoducho musím aj keď tam idem s vedomím že raz sa ten únik nemusí podariť a v lepšom prípade budem mať "len" zahryznuté do lýtka.