dusan3322: však si vezmi cigánčatá z osád! pokojne zožerie hovno - a nič! nechci vidieť seba, ako by ťa to rozhodilo
donedávna nemali ani toľko rakoviny ako my, aj keď tam je otázka, koľko z ich úmrtí bola nerozpoznaná/nediagnostikovaná rakovina, ale pri ich chlastaní, údení sa cigami a pod. je to celkom obdivuhodné... odkedy sa začali vyžierať tak sa to zhoršilo, dosť podstatne
jezusko, z "chemikálií" nemusíš mať až také šoky, lebo VŠETKO je chemikália (alebo ich zmes), a rozhodne si "nevtieraš čiastočky kovu"! Ale že to nerobí dobrotu, a hlavne pri dlhodobej expozícii, to je jasné. Inak, hovorím to dlhé roky a opakovane, že celé veľké oči z "Ečok" sú jedna obrovská paranoja, E značenie bolo zavedené z čisto praktických dôvodov - jednak nám to aditíva zosystemizovalo, jednak skrátilo etikety na výrobkoch

bežní sérioví neználkovia to berú ako "zatajovanie strašných vecí", ale prepána, však to je jeden normatívny, všeobecne dostupný predpis, E kód má div divúci aj kyselina askorbová (vitamín C, antioxidant, konzervant - E300) atď. Celkove je veľkým omylom si myslieť, že niečo "prírodné" je automaticky "neškodné" (príroda je plná jedovatých rastlín a živočíchov), napr. červené farbivo vo víne je preháňadlo a karcinogén (ako všetky antrachinónové farbivá) a na rozdiel od všeobecného povedomia, červené víno nemá nijaký zvláštny obsah Fe či iný pozitívny dopad na krv - táto analógia bola urobená len "ľudovo" na základe farby! Podobne každé chmeľové pivo je automaticky karcinogén (hrubé črevo a konečník), o čo sa postará práve ten chmeľ. Všetko údené podobne (polycyklické aromatické uhľovodíky vznikajúce spaľovaním čohokoľvek organického). (Staroveké pivá - bez chmeľu - boli karcinogénne tiež, vďaka tomu, že kvôli chuti sa jačmeň či pšenica pred zakvasením opražili, takže tá údenina je aplikovateľná aj tu.) Takže ani ten stredoveký človek, celý život dýchajúci dym otvoreného ohniska na tom nebol bohvieako (akurát umrel na úraz alebo banálnu infekciu skôr, ako stihol dostať rakovinu). Momentálne sú EU normy síce mäkšie ako boli RVHP, ale napriek tomu v pohode... a oproti USA sme na tom vždy lepšie. V podstate pokiaľ sa stravuješ pestro tak to nebude strava čo ťa zabije... prežieranie sa, presáľanie a podobné veci sú už druhá vec. Čo si ale myslím že medzi bikermi... a ako tak pozerám na tvoje vyziabnuté ja... nie je rozšíreným javom

s tvojim somatotypom sa nemáš veľmi čoho báť.
Jo a ten Sb ... maximálne namerané koncentrácie boli na úrovni 1 % WHO limitu. Čo je bezvýznamné. Vezmi si to inak. Selén. Je to biogénny prvok, organizmus ho potrebuje ako mikrostopový, ale ak prekročíš "konzumaci běžnou", tak je prudko toxický. Nedostatok koreluje so zvýšeným výskytom rakoviny, nadbytok tiež. Takže je tu isté optimum. A toho sa treba držať. Alebo meď. Významný biogénny prvok, ale asi 5 g CuSO4.5H2O je pre bežného človeka smrteľných. Podobne železo... bez železa si dlho nepožiješ... na druhej strane bolo DOSŤ úmrtí pri predávkovaní sa prípravkami s obsahom Fe (navyše je to dosť problematická otrava, pretože sa na ňu ťažko príde) napr. na úpravu krvotvorby. Podobne nemá význam panika okolo amalgámových plômb... jednak je v tom ortute pod 10 % (tuším 6... zvyšok je Ag a pár ďalších prísad ako Cu a pod. kvôli mechanickým vlastnostiam), jednak sa nijaké významné množstvá nevylučujú (oveľa viac Hg zožerieš vo chvíľach, keď zubár dokončuje robotu a ty si vyplachuješ tlamu) a okrem toho neexistuje nič lepšie čo sa týka ďalšej životnosti zuba - všetky slávne kompozity spôsobujú odumretie zuba s neúprosnosťou priam morgothovskou.