Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftcokupit napísal:
Predpisy a zodpovednost su chybne? Neviem ako si to potom predstavujes. Problem nie su predpisy, ani zodpovednost za svoje ciny. Problem je, ked su iba na papieri a pravo nie je vymahane.
V tom je prave sila institutu objektivnej zodpovednosti. Nieco spravis, pride kazdemu automaticka pokuta a vybavene. A prave preto u nas fakticky nefunguje, iba na papieri. A nie je to o ludoch pri moci. My to nechceme. Lebo sice vsetci do jedneho predpisy porusujeme, ale malokto je ochotny za to aj niest zodpovednost.
A co sa tyka zodpovednosti za skody autonomnych vozidiel. Na to su predsa poistovne a skodove fondy. Nic neriesitelne.

Nie, zle som sa asi vyjadril. Mne nevadia predpisy mne vadi ze ak "nieco spravis" lebo dodrzujes prepdisy, tak si zodpovedny, ak nic nesposobis ale nedodrzis predpisy tak si tiez zodpovedny. S tym mam problem. Bud alebo. Kto nesie zodpovednost za skody sposobene dodrziavanim predpisov ? Ten co ich dodrzuje. Kto nesie zodposvednost ak nedodrzuje predpisy, ten co ich nedodrzuje. Vzdy je to sofer.

To je ako ked ti sef povie daj do projektu cerpadlo s vytlakom 28 bar, ty povies ze to je privela, sef povie urob ako kazem. Urobis, firma namontuje rozhasi celu sustavu a sefovi skonci na stole reklamacia. Co sa stane, teba vyhodia lebo tovje meno je na projekte. Ak povies ze ten projekt nepodpises lebo 28 bar je vela tak ta vyhodia rovnako. Tak funguje spravodlivost na cestach. Ked mas vodicak a auto na seba si objektivne zodpovedny. To je jedno ci si nieco spachal, ake boli okolnosti ci islo o kraju nudzu, ci si sice prekrocil rychlost ale zachranil cyklistu co stratil cestu z pohostinstva.... Proste objektivne treba.... :puke:

Ak ti raz stat zveri pravo ovladat motorove vozidlo, lietadlo, lod, ponorku, zbran, projekcny SW, cirkualr, tak si zrejme schopny dane zariadenie ovladat na zaklade vlastneho usudku. Inak nemas co dane opravnenie drzat. Ak ta chce stat obmedzovat ako nesvojpravneho a tvarit sa ze nevies ako mas s danym zariadenim narabat, tak nech ta zbavi aj trestnopravnej zodpovednosti ako nesvojpravneho. Pochopene ?

Naposledy upravil Kenai dňa 07.06.2022 - 17:40:06, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 07.06.2022 - 17:29:22
00
Kenai, uz si havaroval PRETO, ze si DODRZIAVAL pravidla?
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 17:38:57
00
Kedze v pravidlach je ta alibisticka formulka ze mas predvidat a prisposobit jazdu tak sa zbavuju vsetkych veci.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 17:40:48
02
arrow_leftlapaloma napísal:
Kenai, uz si havaroval PRETO, ze si DODRZIAVAL pravidla?

Nie, lebo ked bolo treba nevahal som ich "porusit" (jednalo sa vzdy z mojho pohladu o krajnu nudzu, cize o porusenie predpisov neslo) Len to mozes dokazovat pred sudom z odstupom 1.5roka ked ti pride pokuta po tom co ju zaplatis, ako cokupit navrhuje. . Posledne som presiel do protismeru v krizovatke a zachranil jednej fabii zadnicu.

Alebo ako je tu u nas na beznom poriadku ides vo svojom pruhu vecer po tme a vyskoci to srnka, liska, bobor, jelen.... ked ides vo svojom pruhu mas na reakciu polovicny cas ako ked ides po strede = stred auta na stredovu ciaru. Ale ak ta tak nikto uvidi mas pokutu istu.
Dostal som pokutu lebo som za prietrze mracien isiel po dialnici v lavom prude (nikde nikto). V pravom totiz boli kolaje od nakladiakov tak hlboke ze som sa bal ze bude so mna ponorka. Policajt mal na to nazor ze som mal ist v pravo a prizposobit rychlost stavu vozovky, to by znamenalo ist riadne pod 60km/h co je menej ako minimalna rychlost na dialnici verim ze potom by som dostal pokutu za to.

Naposledy upravil Kenai dňa 07.06.2022 - 17:51:13, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 07.06.2022 - 17:46:21
00
Ako tak citam, siel si zjavne neprisposobeny do krizovatky a potom si obetavo presiel do protismeru ked ti zavadzala skodovica.

Naozaj si prosim priklad lebo mne nenapada nic co sposobis preto, nie napriek tomu, ze si dodrziaval vsetky predpisy vratane prisposobenia stavu a povahe vozovky/premavky

Zacinam mat pocit ze tu par ludom chyba elementarna znalost co je to logika, logicke vztahy, vyrokova logika a pricina vs nasledok. To sa potom tazko...
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 17:51:01
04
Asi tak, to je argumentacia na urovni 5 rocneho decka. Nad tymi prikladmi so statikom a pilotom som sa iba zasmial. Aj ked dojde k nehode ked dodrziavas vsetky predpisy ako "ovca", snad nepojdes do vazenia ty. V zivote som nepocul o takom pripade.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 17:54:53
00
Bohaca to kto vas aj s ivanom ucil editovat prispevky? Teraz to vyzera ze si mi dal krasny priklad a ja ti len zle robim. Vies co ... ale nic radsej.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 17:58:13
10
Zle to citas. Presne to vyzeralo nasledovne na pravo stali bikeri a prezliekali sa. Hned za hranicou X krizovatky. Z lava mi isla fabia ktora pribrzdila a vyzerala ze zastavuje JA SOM BOL NA HLAVNEJ. Ked som sa uistil ze fabia zastavuje zacal som venovat pozornost bikerom na pravo lebo to vyzeralo ze pri prezliekani mozu padnut do cesty, aj tak uz zaberali pol metra mojho jazdneho pruhu. Co som videl dalej bola fabia uz prakticky pred mojim autom, Nasledovala brzda, volant v lavo plyn volant v pravo plyn a bol som za nous mienym smykom vsetkych 4 kolies cez protismer. Inak by som ju trafil na zadne dvere. Myslim si ze doticny ma proste nevidel lebo je tam jediny strom ktoreho kmen mu musel zakryt moje auto, albo proste zabudol uplne pozriet. No a potom rovnako ako ja pozeral asi na bikerov. Na stastie si ma zrejme vsimol az som ho obisiel, lebo keby sliapol na brzdu tak ho asi obist nedokazem. Alebo bol ozraty a preto isiel zadnou cestou do dediny. A nie nenahanal som ho po dedine aby som ho konfrontoval, lebo by som urcite niekde skoncil ako agresivny vodic prenasledujuci pokojne iducu fabiu nedovolenou rychlostou, alebo by este on nikoho zrazil a to by uz bola ciastocne moja chyba. Svojim stylom odchodu z miesta dal jasne na javo ze neplanuje zastavit.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 18:03:27
00
arrow_leftlapaloma napísal:
Bohaca to kto vas aj s ivanom ucil editovat prispevky? Teraz to vyzera ze si mi dal krasny priklad a ja ti len zle robim. Vies co ... ale nic radsej.

Sorac aj tak pisem vela prispevkov, nechel som z toho urobit dva. Ale ja viem ze nechces robit zle, to by som s tebou nediskutoval.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 18:08:03
00
Kenai, myslim,ze v tomto sa mylis:
...ist riadne pod 60km/h co je menej ako minimalna rychlost na dialnici ...

Neviem o nicom takom, moje vedomosti (mozno nesprávne) su,ze mas prisposobit rychlost stavu a povahe vozovky, okolnostiam, atd, cize ak bude poladovica, kolona, lejak, nehoda,... nebudem to predsa rubat nad 60km/h.

(Ano,existuje minimalna konštrukčná rychlost na to, aby vozidlo mohlo ist na dialnicu, aj bezdôvodne pomala jazda, 80kmh ak sa nemylim)

Do dalsich argumentacii sa nejdem a nechcem zapajat.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 18:35:38
12
Asi mas pravdu, ako to teraz citam. Kazdopadne si myslim ze ist 60 alebo 50 alebo kolo by sa dalo v tych kolajach rozhodne nie je ani bezpecnejsie ani prospesnejsie pre plynulost premavky. Este absurdnejsie na tom vlastne je, ze keby bolo v pravo vedla mna auto, co by robilo celu situaciu este podstatne nebezpecnejsou, tak by moja jazda bola uplne v poriadku. Tiez ze za lejaku a zleho stavu vozovky, zlej viditelnosti sa predpoklada, ze vodic vie kolko je bezpecne ist, ale za sucha na perfektnej prehladnej ceste to nevie a musi sa riadit znackou. :!:
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 19:18:04
00
Nič, len jazdi... To je len prax... Do toho prídeš...
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 19:36:55
00
Ak to bolo pre mna, tak ja som uz na druhej strane toho kopca, dnes uz jazdim velmi malo (na moje velke potesenie lebo dnes to uz nie je ziaden pozitok). Mam za sebou km ze na jeden zivot az dost. Dnes sa uz radsej necham odviest. Dnesne auta stoja za... Nerobia ich ani pre vodica ani pre ostatnych ucastnikov cestnej premavky. Cakam na tie autonomne auta co nebudu mat volant aby mali oni zodpovednost za vsetkych zrazenych neosvetlenych cyklistov, ozranov leziacich na ceste, srnky vyskocene z nepokosenej krajnice a v neposlednom rade za zvysok posadky vozidla...... Ako som spomenul nechcem mat na jednej strane zodpovednost, na druhej zviazane ruky obmedzeniami. Pravdu povediac ked je na vsetko co ma robit vodic za volantom predpis co niekto od stola vymyslel, tak nech si to ten niekto aj soferuje podla toho predpisu. 20 rokov spat boli sice viac menej tie iste predpisy ale mal som pocit ze pri kontrole islo naozja viac o bezpecnost nie o plnenie kasy. Vzdy som mal pocit ze sa prihliadalo na spolocensku nebezpecnost a na okolnosti, dnes najradsej ani auto nezastavia ked ti pride pokuta o pol roka ani nevies preco si tam bol, nie to este ze co malo za nasledok vznik danej situacie. A potom sa mozes branit mozno za rok natahovania v sparvnpom konani, alebo na sude nieco dokazes. Ale len ak si vykuzlis dokazy, ktore uz davno nejstvuju. Zanzam z kamery prec, svedkovia nikde.... Nech zije objkektivna zodpovednost, uz ani nevies ci si soferoval ty, alebo tovja zena ci kto vlastne.
Nemozem jazdit defenzivne ako by cyklista povedal, nebudem jazdit vobec, lebo inak sa bojim.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 20:22:09
00
www.pohadkar.cz
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 20:43:46
01
Nikde nikto nebol tak si siel v lavom. A ten policajt na teba skocil zo stromu, vsak ;)

Krajna nudza plati pre trestne ciny aj priestupky. Takze bud konas v intenciach krajnej nudze a pokutu/trest nedostanes, alebo nekonas a dostanes. Nic take ako pokutovanie za dodrziavanie predpisov a krajnu nudzu som za roky praxe nevidel a dovolim si preto tvrdit, ze to je problem tvojho vnimania a nie realny stav.
Edit kenai cize si to len prestal stihat sledovat a dodrziavat. To je ok, s vekom to pride na kazdeho. Ako som pisal je to tvoj subjektivny stav a nie objektivna realita. Co je ale pozitivne, ze si ten svoj "hendikep" podvedome uvedomujes a preto sa vyhybas jazdeniu. To je najlepsi sposob ako sa vyhnut zbytocnym problemom.

https://www.dopravnepriestupky.sk/iii-kapitola-zodpovednost-za-priestupok/

A spravne pises "ak nieco spravis, si zodpovedny". Ak nieco spravis si vzdy zodpovedny, ci uz si chcel porusovat a jazdit ako pretekar, alebo si "len" zaspal za volantom alebo "zabudol" dat prednost. Spachal si nieco, co malo nasledok, si zodpovedny. Plus si ale zodpovedny aj za porusenia bez nasledkov - pretoze su to porusenia.
Ale tie reci ze platis za dodrziavanie predpisov neberiem. To asi len v tvojej hlave.

Jano - opity cyklista je problem nedostatocnej legislativy a nie policajta. Zakon neumoznuje inu sankciu iba pokutu. Je to podobne ako davat policajtom za vinu bezdomovcov. Nemaju pravomoci. Preto places na nespravnom hrobe. Teoreticky by este notorikovi mohli zaistit bicykel, ale prakticky sa to nerobi.
Zobraziť komentár 07.06.2022 - 20:44:41
02
keyboard_arrow_up