Rozporujem ze sa psickar nehybal. Inak by nemohol cyklista zasiahnut jeho zapestie ale skor laket.
Nebol si tam, vies o tom urcite menej ako ocity svedok, tak nevymyslaj a nevynasaj sudy na zaklade naivnej predstavy, ze ruka dokaze byt len v jedinej pozicii. Ak sa aj hybal, na veci a vine to nic nemeni.
Ak by sa aj nehybal a pozeral na bliziacieho sa cykllitu a neurobil sebemensiu snahu zabranit zrazke ma minimalne parcianu viku. Ako iste vies aj ak ti neda auto prednost a si na hlavnej musis brzdit. Ak sa nesnazis zrazke zabranit mas spoluvinu.
Netusim co v tvojom mentalnom svete znamena parcialna vina a spoluvina, ale v realite nic. Nemusim brzdit, mozem zmenit smer alebo nestihnem spravit absolutne nic a som NEVINNY. Analogicky v pripade stojaceho chodca sa tento mohol snazit zrazke zabranit uz len tym, ze stal ergo nemenil smer ergo neskakal pod kolesa. Iba stal, drzal psa a debil do neho narazil. Alebo sa (ako ty na zaklade nicoho tvrdis) hybal a teda snazil uhnut. Alebo sa snazil skocit pod
kolesa a jedine v tom pripade by mal podiel viny. Neviem, to je vecou dokazovania, pocul som len vyjadrenie jedneho svedka.
Odporucam ti nastudovat si
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Zavinenie_(pr%C3%A1vo) najdi si vysvetlenia a priklady z praxe a sudnych rozhodnuti, lebo v tom strasne tapes.
A to plati len ak sa jedna o verejnu komunikaciu.
Jedna sa o verejnu komunikaciu ? Nemozte sa tvarit ze ide o vybeh pre psa nech to je uz co kolvek a zaroven na to aplykovat zakony ako na verejnu komunikaciu. Bud alebo.
.
Vobec nie. Zavinenie plati vsade. U mna na zahrade neplati zakon o cestnej premavke, nie je to verejna komunikacia. Plus je to moj sukromny pozemok. Zavolam ta na navstevu, zrazim ta stojaceho v strede zahrady autom, bicyklom, vznasadlom, alebo ti hodim do hlavy kamen, alebo sa podavajuc ti
noz potknem a napichnem ta. Som vinny iba a len ja, ty si len stal v strede mojej zahrady a sparal sa v nose.
Cize rozhoduje aka pravna uprava plati na predmetnom chodniku. Kym niekto nepovie ci to je verejna komunikacia alebo nie, neda sa to de jure riesit..
Vazne myslis ze existuje iba zakon o cestnej premavke? Prelistuj si trestny zakon aj zakon o priestupkoch. A skus pochopit, ze platia na ceste, chodniku, luke, lese, v spalni, vsade na uzemi SR (a aj vsade na svete na lodi a lietadle pod sk vlajkou)
A to vsetko plati len ak dokazes ze sa ta babka prizabila lebo som ju drgol, nie pre to ze ma 100 rokov a to by si teda mal inak tazku ulohu pred sebou. Taka situacia sa posudzuje prave podla benzeho cloveka ak take drgnutie beznemu cloveku neuskodi, nejedna sa o zavinenie, jedna sa o nahle umrtie sposobene vekom.
.[/quote]
Pricinu smrti urci lekar v pitevnej sprave. Ak napise opuch mozgu v dosledku uderu do hlavy tupym predmetom a policajt zisti ze v dosledku tvojho drgnutia si narazila hlavu o obrubnik/stlp, tak pricinna suvislost je jasna. A dostanes este aj prisnejsi trest, lebo si drgol do chranenej osoby a pred drgnutim si zakrical uhni ty stara pixla.
Spat do reality, do chalana narazil cyklista. Pojde lekarovi a ten mu zisti modrinu, alebo nic, iba zvysenu citlivost= bolestivost.
Imho sa ten, ktory do neho narazil dopustil priestupku podla § 49
(1) Priestupku sa dopustí ten, kto
b) inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví,
d) úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním
Ak bude v lekarskej sprave nieco vaznejsie, zlomenina, potrhane vazy, bavime sa o vaznejsich paragrafoch z trestneho zakona
Ocenujem tvoj zaujem o pravo, ale skutocne si skus nastudovat aspon trestny zakon 300/2005, zakon o priestupkoch 372/1990 a zakon o cestnej premavke 8/2009
A odporucam to absolutne kazdemu, lebo sa to tyka nas vsetkych.