Lokalizácia
Formulár sa odosiela
ja som za to, aby sa dalo vsetko do povodneho stavu co najrychlejsie. a tomu by mali podla mna ludia pomoct.

Do povodneho stavu sa to dostane najrychlejsie, ked to zariadi priroda.
Ak povazujes za povodny stav ten smrekovy les co tam bol pred vetrom, tak do takeho stavu sa Tatry dufam uz nikdy nedostanu.
Asi povazujes sadenie stromcekov clovekom za pomoc prirode..........
Tu ide o Narodny Park.
V Narodnom Parku ide o to, aby mohli ludia vidiet silu prirody, ze nejaky vietor nic neznamena, zivot je v lese stale, novy vznika zo stareho.
Samozrejme pokial niekto neodvezie zaklad pren a nenarobi tam paseku.

Takto pomaha clovek prirode.
Urobime poriadok, suche stromy nemaju v lese co robit, rozostupy na upazenie upravit, pekne, geometricky.
prerezat, prepilit
Zobraziť komentár 31.05.2007 - 23:19:40
00
Do povodneho stavu sa to dostane najrychlejsie, ked to zariadi priroda.
Ak povazujes za povodny stav ten smrekovy les co tam bol pred vetrom, tak do takeho stavu sa Tatry dufam uz nikdy nedostanu.
Asi povazujes sadenie stromcekov clovekom za pomoc prirode..........
Tu ide o Narodny Park.
V Narodnom Parku ide o to, aby mohli ludia vidiet silu prirody, ze nejaky vietor nic neznamena, zivot je v lese stale, novy vznika zo stareho.
Samozrejme pokial niekto neodvezie zaklad pren a nenarobi tam paseku.

Takto pomaha clovek prirode.
Urobime poriadok, suche stromy nemaju v lese co robit, rozostupy na upazenie upravit, pekne, geometricky.
prerezat, prepilit

odkial to len poznam? :D
aj to je pravda,ide o pohlad na vec...suche drevo hnije a tvori tzv.humus pre nove rastlinstvo...
Zobraziť komentár 31.05.2007 - 23:24:38
00
no tak cez vikend som mal to stastie, ze som zabludil do bohom zabudnutej oblasti malej fatry...cisty prales....neposkvrneny....no a celkom ma to dostalo, uzasne miesto...ano, bolo tam kopec popadanych stromov (mozno nie tolko kolko v koprovej po vichrici, ale tu tych vichric preficalo urcite viac), ale nezaznamenal som ani naznak toho, ze by ten les vyzeral nezdravo....zato zveri tam bolo ako maku, sama stopa.... pointa je v tom, ze tam nikto nic necistil co bolo podla mna aj preto, ze to bola nepristupna dolina uzavreta skalnou rozsadlinou....ticha a koprova az take nepristupne nie su, takze zabrany miznu....nech si hovoria co chcu o mnoziacich sa skodcoch a co ja viem co, tomu sa moc verit neda, to by potom kazdy prales musel uhynut kvoli skodcom alebo co??? nie som ziadny radikalny ochranca, ale tichu a koprovu by som nechal na pokoji, takych miest nie je vela, treba ich chranit....
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 06:50:50
00
aj to je pravda,ide o pohlad na vec...suche drevo hnije a tvori tzv.humus pre nove rastlinstvo...

O to prave ide.
ten les nevyrastol len tak, z nicoho,
o co viac sa toho odvezie, o to dlhsie bude trvat regeneracia.
Pôda je z toho, co tam rastlo predtym, uhynulo a pripravilo zaklad pre dalsi zivot.
Ak chce tomu clovek pomoct, treba to nechat na pokoji.

Lesnici nech si hospodaria v hospodarskych lesoch.
Tam nech hovoria o skodcoch, ked im ide o peniaze, len vtedy mozu hovorit o skodach. V lese ziadne zive zviera nieje skodca, ale plni svoju nezastupitelnu ulohu.
V Narodnom Parku by mali mat lesnici zakaz vstupu.
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 07:35:56
00
Národný park je národný park. Mal by ním ostať bez výnimiek.
Najhoršie na týchto kalamitách je, že enormne zvýšenou ťažbou a následným spracovaním naštartovali veľkú drevársku lobby. Nastavali sa píly, prepravné firmy, všetci vrátane lesníkov stavajú domy, nové autá...
Lízingy sa musia platiť, na dovolenku treba ísť, ešte chatu treba postaviť...
Sadením stromčekov to ale npôjde.
Ja im to nezávidím, len mi je smutno keď vidím tie prázdne doliny. V rámci "kalamity" s kľudom vymlátia aj zdravú stojacu horu. Niekde sa to musí zastaviť. Len či pre naše lesy už nebude neskoro.
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 09:09:53
00
a dufam,ze sa to zastavi prave v Tichej a Koprovej doline...alebo si nenazranci najdu inu obet... :?: Slovensko je male a krasne prave pre to,kolko tu mame lesov,hor...ked to si nechame vsetko zrezat,co tu ostane?Vazne sa zamyslam nad nenazranostou niektorych ludi a politickou podporou,ktoru dostavaju,vsak v ramci kapitalizmu :roll: Tu pekne vidno stale prezivajuce uplatkarstvo a obchadzanie zakonov(popripade diery v nich).Vsetko zo vsetkym suvisi...
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 10:51:06
00
no..na jednej strane ...mate pravdu ...
ALE na druhej strane tu mame ešte "kamaráta" lykožrúta....
čo s nim ????...
ako si s nim poradí príroda ...??? sama ??? ... žije lese poškodenom kalamitov...
a množi sa množi sa množi sa ALE ...ked nema dostatok "potravy" ...presuva sa aj do noveho zdraveho lesa.....
a to sa už stalo..... napadne ho....poškodí ....zničí.... a ked nebude mat ČO papkať ...
v tom momente si s ním príroda poradila....sama ... tzn "zdochone od hladu..."
len to ma jednu maličku nevýhodu JE PO LESE...kompletne
a potom už bude neskoro plakat nad rozliatým mliekom
ľahko sa ochranárom a hlavne "ochranárom" vyskakuje, ked nemaju žiadnu zodpovednosť, právnu ani materiálnu...ved čo ak sa niečo stane povedie tak sa stalo pomýlili sme sa :-(
predpokladam že ste mali možnost stretnut sa poniektorí s "ochranarom" naprikad v lese :-) ja ano...bud bol na motorke alebo aute a snažil sa mi vysvetlit...AKO poškodzujem prírodu :-) bajkom a ako to nesmiem robit...
škoda reči....
každy extrem je škodlivý....a Tichá a Kôprova je ukážka zeleného extrému ( hlavne aby nám na budúci rok granty nezobrali)
tak, že podla mna ...čo je poškodene a hlavne napadnuté PREČ
a ostatného sa nik nesmie dotknúť
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 11:17:49
00
s tych popadanych stromov uz nic nehrozi jedine tak poziare lykozruty su uz davno prec niekde v zdravom lese ked chceli to drevo mali ho brat hned ked spadlo teraz uz je neskoro
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:00:08
00
No,ja som v prípade Národného parku za prirodzenú obnovu lesa,príroda si s Tým určite poradí aj sama.V Európe,ale aj inde je viac takých miest ktoré poškodila výchrica a nechali to na prírodu a tá sa s tým krásne vyrovnala sama,tak ako to bolo po celú existenciu zeme.Tu by som chcel podotknúť,že lykožrút tu existuje už veľa tisícročí a nejak sa mi nezdá,že by požral všetky lesy :roll: Najväčšia ničoba na zemi je práve človek so svojou nenažranosťou a túžbou po peniazoch,bohatstve a moci. Práve ten ju najviac devastuje a vo svojej zaslepenosti spôsobuje najväčšie škody s ktorými sa má problém vyrovnať :!:
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:06:00
00
hmmm :-) SAMO a SATO ..tých mám ozaj NAJradšej :P

mimochodom...aj napr. žltačka tu existuje X rokov..... :-)

Naposledy upravil LL dňa 01.06.2007 - 12:17:01, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:15:44
00
2tecumseh: myslim, ze toto je nazor, s ktorym sa mozem stotoznit. Vdaka za pomerne presne vyjadrenie toho, co som chcel napisat, len som cakal, kto tak spravi za mna.
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:16:23
00
hmmm :-) SAMO a SATO ..tých mám ozaj NAJradšej :P

Ja zas nemam rad tych, co si myslia, ze dokazu vsetko lepsie, ako priroda sama. Vysledky vidiet vsade dookola.
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:20:01
00
LL, ked nebolo lesnikov tak lesy snad ani nerastli... esteze ich mame. Ja som motorizovaneho ochranara este nevidel, lesnikov a polovnikov mraky.
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:21:58
00
Presne tak, prirodzená obnova lesa a fauny by mala byť na prvom mieste.
Obhajujú sa premnožením škodcov a pod. hávede, ale tak ako to už niekto predo mnou napísal, lesy, škodcovia, víchrice, to všetko tu bolo dávno predtým ako...
Majú len strach že by sa ten posratý likožrút dostal do ich "lesíka" kde oni môžu ťažiť pre svoj biznis a to by asi nerozdýchali lebo by prišli o LOVE :? Tak prečo si neurobiť biznis s kalamitného dreva, zachránia akože les, aj ten svoj a ešte sa poriadne nabalia :!:
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:53:16
00
no ...kalamitu v Tatrach vlastne priamo nepriamo spôsobil človek, (za drobného prispenia vetra) svojim zlým rozhodnutím a konaním, konkretne natvrdo presadenou teoriou vysadenia monokultury v Tatrách na mieste kde nikdy nebola, nemala a ani nebude mat opodstatnenie a to aj napriak dost tvrdým protestom lesoodborníkov v tom období....
a tu je vysledok.... ktorý zasa niekto bude zuby nechty bránit...a po čase opat niekto nový "mudrejší" príde s hláškou....
"no čo už... sa nepodarilo, to sme nemohly vediet" napríklad
ja netvrdím že ludia dokážu viac ako príroda a ani som to nenapísal, ale na druhej strane zakrývat jednu chybu z minulosti dalšou sa mi tiež nepáči...
mimochodom tatranský les je umelo človekom vysadený..len tak na okraj
a len tak :-) mimochodom nie som ani lesník ani obchodník s drevom :-) ale ešte malá poznámočka na okraj ...keby nebolo "milovaných" lesníkov nemali by sme KDE na bajkoch chodit...po pralese by sa asi dosť tažko... a okrem toho priroda by sa s nami hned sama ......rýchlo vyrovnala .-) a možno aj porátala :evil:
ešte raz
žiaden extrém nie je dobrý HOWGH
Zobraziť komentár 01.06.2007 - 12:55:57
00
keyboard_arrow_up