Zavrhol som obytné auto, i keď fotky a tohtoročné plány andyapo s jeho Peugeot Boxera sa mi veľmi páčia.
Nemal by som to však kde parkovať (teda niekde v plotom ohradenom priestore) a keď tak pozerám tak väčšinu roka tieto obytné autá stoja zaparkované. Nakoľko potrebujem aj bežné osobné auto aspoň s 2 sedadlami a nenajazdím ročne veľa (na aktuálnej SX4 som najazdil od augusta 2014 30000 km), uvedené auto by som plánoval bežne používať na nevyhnutnú dopravu v meste (aj preto minivan...), súčasná SX4 4x4 by asi išla preč.
Takže moja voľba by bol nejaký mini van (Kangoo, Caddy, Dobló, Berlingo, Dokker). Asi by sa mi viac páčili posuvné bočné dvere, tak Lodgy i keď veľkolepejšie na priestor ako predošlé som z tohto dôvodu zatiaľ vyradil zo zoznamu.
Prestavbu by som riešil nejakým konverzným kitom ako napr. toto (samozrejme nie komerčným za 2200€
Minivany ale majú buď deliacu stenu/mriežku alebo 2+3 sedadlá.
Na internete je plno videí konverzií minivanov, ktoré majú iba 2 sedadlá bez deliacej steny/mriežky. Ako je to v SR s odstránením deliacej steny? Nepredpokladám, že je to legálne (viem že napr. pri odstránení mriežky z osobných vozidiel kategórie N1 to asi nie je easy a lacné...). Takáto úprava by pri najbližšej dopravnej kontrole alebo STK neprešla (uvedomujem si aj funkciu steny/mriežky a možnosť lietajúcich predmetov zozadu, ale napríklad ani obytné autá nemajú deliace steny...). Prípadne je možné pri prevádzke vozidla demontovať sedadlá v 2 rade, ak je v TP zapísaných 5 miest? To asi tiež nebude kóšer... U nás v robote máme Kangoo, ktoré má zadné sedadlá delené 2+1, ale napevno priskrutkované, iba opierky sa dajú sklopiť. Sú modely s vyberateľným 2 radom sedadiel?
Je tu niekto, kto vie odpovedať na otázky deliacej steny/sedadiel?
Prípadne niekto kto má takýto campervan, alebo má reálne skúsenosti z výroby konverznej stavby / prestavby minivanu?
Či celé je to scestná myšlienka a takéto mini neposkytne dostatok miesta a iba veľmi obmedzené pohodlie (2 miestny stan + príslušenstvo už mám a nemusím kvôli tomu meniť auto
Vďaka za každý názor.
veď to by prekotilo, keby si sused prdol
raz sme spali na Transalpine v Kaline so zdvihnutou strechou a vedúci nás o druhej budil, že moc fúka, že ideme dole, to auto malo prázdne cez 2,5t...
Budem rád ak sa podelíte o praktické skúsenosti.
Existuju na mieru robene sietky proti hmyzu. Tvar sietky kopiruje obvod tvaru okna, je to vyrobene z tvrdeho pevneho drotu. Kotvi sa cez take male plechove spony medzi okno a gumove tesnenie. Pouzivam to dlhe roky. Funguje to aj ako clona pred slnkom a trochu aj proti nahliadaniu do auta.
Dovnutra nenaprsi, ani nic nenalieta - ak nesvietim.
https://www.spokojnypes.sk/trixie-tyc-do-kufra-auta-10-cm/
Vzadne casti pribudlo stresne okno, v prednej stresny ventilator, kuchynska linka s drezom a plynovym varicom. Drez este nie je napojeny a ani varic. Odpadova nadrz caka na instalaciu, taktiez privod vody. Pribudol aj jednoduchy box nq swdeniw a ulozenie veci. No a samozeejme nesmu chybat svetielka na baterky. Je to fajn vec ked clovek nechce mat uplne vysvietene, v mojom pripade zatial jediny umely zdroj svetla vo vnutri.
Mam Sharana 2009, 4 kolku. Šírka medzi zadnymi dverami 140cm, medzi kolesami 110cm a dlzka priestoru 205cm.
Plan je taký že uvažujem o permanentnej lavici 2m dlhej, asi 40cm širokej a so svetlou výskou priestoru pod lavicou 30cm a to celé za vodicovým sedadlom. Aby ďva sedadla v druhom rade bolo mozné ponechať na bežnú prevadzku a aby do zadu vosla ku lavici kosačka(má 60cm), ktorú casto prepravujem.
Možnosti po vybrati sedadiel z druheho radu :
- tá uzka lavica by sa mala dať roztiahnúť na šírku 70cm na postel v pripade solo vyjazdu. 40cm by vedľa ostalo na bike(ebike).
- Ak by sme šli dvaja tak dva biky dozadu a spanie v kempe alebo moznosť vyskladať postel na celu šírku, spať v aute a biky na noc zamknúť von
- vyskladana postel na celú šírku a biky vzadu na nosiči
To je predbežný plán a idem študovať ako to najlepšie urobiť.
Ps: Nevaľa sa niekomu doma otočná predna sedacka spolujazdca zo sharana??
Pozriem aj tych čechuňov, to sag forum ma nenapadlo, hoci som tam členom.
Tá myšlienka autokempovania totiž u mna dozrela až teraz cez posledný vikend.
Hotove riešenia nebudem kupovať, stačí mi inšpiracia a keď zakomponujem moje preferencie do celkovej vizie, tak urobiť to už nebude problém. Tento projekt sa mi začína páčiť
Čoho sa bojím je, že v prípade, že ma niekto zrazí zozadu, tak mi tú lavicu pošle do chrbtu. Preto som pre seba vymýšľal divokejšie riešenia
Čiže moja predstava do novšieho Galaxy inšpirovaná jedným Čechom je skladačka - na šírku rozdelenie na 2 časti 1 a2 tretiny. A potom na dĺžku zase na 3 časti a skladať ich ako matriošku. Keď ideš, tak je to schované v kufri a keď spíš, tak si to len poskladáš