Lokalizácia
Formulár sa odosiela
no skor by ma to zaujimalo o tom znaceny cyklistov reflexnym vestami, ci co to ma byt? o tom blizsie? to budeme na cestach nosit vesty?

O vestach v tych clankoch nikto nic nepisal - len o reflexnom znaceni. (a dufam, ze to do takeho extremu ako je vesta nedotiahnu)

V sucasnej dobe uz vela vyrobcov vyraba produkty s reflexnymi prvkami ci uz dresy, bundy, rukavice, kratasy, tretry, batohy atd.
Zobraziť komentár 05.03.2007 - 22:41:36
00
neviem, ja som to pocul od znamych, ze cyklisti budu musiet mat reflexnu vestu a neviem, ci mam tomu verit :( tak fakt neviem, ale nemuslo by to byt, lebo na drese mam toho plno a ked ma neuvidi ani v tom, tak musi byt slepy :roll:
Zobraziť komentár 05.03.2007 - 22:50:12
00
Zabúda sa na prvú časť toho hesla Vidieť a byť videný. Keď Kaliňak rozdáva reflexné nálepky aby som bol videný mal by rozdávať aj finančný príspevok na bajkerské okuliare aby som videl :)
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 08:27:26
00
tak kuknem na pristrojovku a svetla davno svietia :)

Ja kuknem na pristrojovku a nic sa z nej nedozviem :D
Ak chce stat odo mna aby som svietil cely rok, aj pocas slnecnych dni, kedy sa svit reflektorov straca v slnecnom ziareni, nech mi da prispevok na ziarovky a naftu.
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 09:57:51
00
Ak chce stat odo mna aby som svietil cely rok, aj pocas slnecnych dni, kedy sa svit reflektorov straca v slnecnom ziareni, nech mi da prispevok na ziarovky a naftu.

hm, no ja neviem, ale my u nas doma svietime s autom stale uz dobrych 5 ci 6 rokov a menili sme 1 H4-ku ziarovku co sa odpalila.. ja zastavam nazor, ze svetla tam su na to aby svietili. Nejde len totizto o to vidiet (ako si mnohi myslia), ale aj o to byt videny.. Ci ked slnko zapada alebo vychadza, Ty vidis rovnako take auto co nesvieti aj take co svieti?? Aj za bieleho dna Ti dokaze auto splynut s cestou alebo prostredim, aj ked mas mas dobry a daleky rozhlad.. Tot moj nazor a prakticke skusenosti :oops:
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 10:09:06
00
Giro ja myslim,ze je to pre kazdeho lepsie a bezpecnejsie a spotreba ziaroviek je zanedbatelna,ked nechces pouzit auto,tak chod na biku(a bez osvetlenia aj za tmy) a prispevky na naftu?Co to ma s tym spolocne???A co by si este nechcel,nemame sa Ti poskladat na auticko? :roll:
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 10:15:23
00
Dnes o tom novom projekte hovorili na Markize. No ktovie uvidime kolko ludi to vyuzije a kolko tych nalepiek skonci v smetiakoch. Napad to nie je zly ale chce to este vela casu kym si ludia na to zvyknu. Co sa tyka toho svietenia po cely rok tak som uplne za. :D
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 10:43:47
00
Zvysena spotreba vozidla pri rozsvietenych svetlach je takmer zanedbatelna a urcite neporovnatelna s hodnotami ziskanymi vcasnym spozorovanim objektu bliziaceho sa velkou rychlostou. Taka klimatizacia je niekolkokrat vacsim zracom paliva.
V pripade jemneho narazu alebo pri prudkom prejazde nerovnosti je rozzeravene vlakno ziarovky ovela menej nachylne na prasknutie (je pruznejsie), ako ked je ziarovka zhasnuta, cize chladna.
V mnohych krajinach vodici svietia celodenne uz niekolko rokov a pochopili preco. Vela nasich vodicov sa tomu brani, len skoda, ze pochopia, ked uz bude neskoro.
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 10:46:03
00
Netreba, uz mam. Este si nepocul o tom, ze svietenim sa ti zvysuje spotreba?
2SPIDER: a kolko kilometrov ste za tych 5 ci 6 rokov najazdili? K dennemu svieteniu. Mozno posledne 2 roky zacali niektori vodici vo vacsej miere svietit cely den aj v lete. Chcete mi povedat, ze doteraz sme jazdili v totalnom ohrozeni, oprotiiduce vozidla sme vobec nevideli a minali ich len so stastim? Ak mate problem so zrakom a za bieleho dna nevidite auta chodte k ocnemu. Z toho vyplyva este dalsia vec, ako cyklisti urcite osvetleni nie ste, takze teraz nas tie auta pobiju ako hrusky. Celorocne svietenie prinasa jedno riziko. Priznavam, svietiace auta su aj pocas dna lepsie vidiet, ale na druhej strane sa tym znizi pozornost vodicov. Vodici si zvyknu na svietiace objekty a podvedome zacnu vnimat len to co svieti. Nesvietis, nevidim ta, uvidite, znizi sa tym pozornost, ja uz teraz mam problem v zaplave svietiacich aut podvecer zbadat nejake tmavsie auto. Doteraz po mestach a vselikde inde stacilo aj cez den miesto trubky pouzit svetla, napriklad ked davas niekomu prednost a pod. Dnes musis davat dialkove ak nechces trubit.
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 10:49:25
00
njn...giro ma kus pravdy, najlepsie to vidno cez den, ked vsetci svietia a kdesi je medzi nimi zamotane nesvietiace auto, ktore ledva vidno....napriek tomu ja svietim celorocne, truba mi nefunguje, pouzivam dialkove... 8)
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 11:02:22
00
Som na rozsvietene non-stop svetla zvyknuty a vela vodicov uz svieti tiez stale,lebo sa mi to zda bezpecnejsie.Niezeby to v minulosti bolo take dramaticke ako si to vykreslil,ale zda sa mi to este bezpecnejsie,tak preco tie svetla nezanut?Ako pisal jfab spotreba je vyrazne vyssia pri vypecenej klime,ale vypnes si ju v zime alebo v hice,len aby si usetril?Asi nie,co?Mas ju tam predsa na to,aby sluzila a tak to je aj so svetlami. Mozno je nieco na tom,ze si vodici na svetelne objekty zvyknu,ale vsimol som si na sebe,ze v pritmi ma niekto svetla u prdele a potom ho zbadas na poslednu chvilu...A ohladom vystraznych znameni,svetlom-ked Ti niekto preblikne dialkovymi,to sa otoci aj slepy,je to pekny rozdiel od normalnych svetiel.
A inac neviem ako ostatny,ale ja som najazdil za 2roky 70tisic km a menil som ziarovky 3x(2x na prednych a 1 na zadnom) :roll:
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 11:03:57
00
Dodam volaco zmierujuce. Svietit by sa sice malo cely rok, ale mali by na to byt urcene svetla (neviem presne ako sa volaju, ale nieco medzi obrysovymi a stretavacimi, v zahranici tusim take volaco maju, napr. nejake LEDky). Ak su stretavacie konstruovane na nocne svietenie, nevidim ich ucinnost aj v dennej premavke.
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 11:05:36
00
Ja neviem, Giro, ale štatistiky v severských krajinách, kde s celoročným svietením začali, majú veľmi dobrú vypovedaciu schopnosť. Ja svietim celý rok už asi pätnásť rokov. Začal som vtedy, keď ma protiidúce autá nevideli oproti slnku, ktoré za mnou, v lete zapadalo. Párkrát som zažil prekérnu situáciu, keď sa takéto auto rozhodlo predbiehať dvesto metrov predo mnou. Ešte že cesta bola široká.
Žiarovka stojí okolo stovky, pokrčené plechy oveľa viac, nehovoriac o zraneniach.
Ale s tými "slepými" miestami súhlasím, je to tak, ak každý svieti a jeden nie, je to ako keby tam nebol...
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 11:06:16
00
Dodam volaco zmierujuce. Svietit by sa sice malo cely rok, ale mali by na to byt urcene svetla (neviem presne ako sa volaju, ale nieco medzi obrysovymi a stretavacimi, v zahranici tusim take volaco maju, napr. nejake LEDky). Ak su stretavacie konstruovane na nocne svietenie, nevidim ich ucinnost aj v dennej premavke.

Volá sa to denné svetlá
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 11:06:54
00
2warzone: no vidis, tiez rocne najazdime okolo tych 30k a volakedy sme ziarovky nemenili aj 3 roky. Teraz treba kazdy rok aj 2x. Nejde mi ani tak o cenu ziarovky ako o tu robotu (mozno len na tom mojom sa to tazko meni). A tie dialkove nie je nic prijemne, nad takou vecou, ze to svietenie odzadu aj oproti niekedy aj obtazuje si este nerozmyslal?
Zobraziť komentár 06.03.2007 - 11:09:04
00
keyboard_arrow_up