triki
Mesto: hlavné mesto
Založený: 13. 3. 2006
Peter Lelovič.
6 h ·
Furt se mě někdo ptá na zdroje. A já to furt odbývám. Z prostého důvodu: sleduji jich desítky. A z nich si skládám celkový obrázek. Když se mi něco nezdá, použiji ty nejjednodušší věci. Mapu. Kalkulačku. Dostupnou statistiku.
A tu vidíte výsledek: po roce nemusím změnit ani čárku. Můžu akorát doplnit pár detailů: ukrajinská armáda už zveřejňuje statistiky vystřelených dělostřeleckých nábojů větších ráží.
Momentálně je ruský průměr 5 000 denně. Což je za rok 1 825 000. Z čehož je v současnosti (podle ruských frontových zdrojů) minimálně polovina korejských. Ale na úplně prstocucový kliky honící titulek to bylo tenkráte dobrý, ne?
Jo – a porodnost v Rusku podle posledních dostupných zpráv klesla na úroveň konce 18. století. Na ženu 1,1 dítěte. Ne že by tenkráte ženy rodily méně. Ale o tolik méně dětí přežilo.
V tomhle už Putin opravdu dosáhl velikosti Kateřiny Veliké. Jo – a mimochodem, od května už ruský statistický úřad porodnost skryl. Nět nomera - nět problěma. 😉
Gubernátoři oblastí mají dvě priority: kupovat muže do armády a zvyšovat porodnost. Už v pěti oblastech vyplácejí odměny žákyním desetiletek, pokud otěhotní už na škole. Jestli se z toho pro některé chuďase stane nový dostupný biznis, když všechen v okolí už umřel, se zatím neví.
Nicméně rady plastických influencerek, jak si nabrnknout chlapa, právně si ho pojistit, vyslat na frontu, shrábnout prachy za mrtvolu a pak si koupit "šikarnyj" byt, se už na ruském internetu objevily.
Sleduji to všechno denně po tři roky a tři měsíce. Netlačí mě přitom normy, kolik toho musím napsat, abych si zasloužil mzdu. Nepotřebuji tedy gůglit kulervoucí titulky, ze kterých (na myšlení nemám čas) musím sesmolit senzační zprávu, na kterou bude klikat spousta lidí, aby mě redakce měla z čeho zaplatit.
Když je o čem, píšu, když ne, mlčím. Také se umím bavit jinak. Kromě toho, že se živím něčím jiným. Tedy, ne úplně. Desítky let analyzuji spousty zdánlivě nesouvisejících dat. A tohle vlastně není nic jiného.
Nikdo mi za to nic nedluží a já nedlužím nic vám. Nedělám z toho vědu, takže na bibliografii jenom kašlu. Na tu u toho fakt nemám čas ani náladu. Tohle je Facebook, ne peer-reviewed vědecký časák.
Fakta by měla stačit. Neustále je ověřuje budoucnost.
Motivuje mě právě ta spousta hovadin tohoto druhu, které produkuje neprofesionalita, hloupost a jo, nezřídka i ruské prachy (nenechte se plést, i v západních redakcích).
Takže stále platí má stará rada: čtěte nebo nechte bejt - váš boj. 😛