Peter Lelovič's post
https://www.facebook.com/peter.lelovic/posts/pfbid0aMUEXbymgKe3hJCBTTtz27wgiYbnLvX25ey7AKLZQz1nZghRmZeuqpiiKaG7wrH2lObjevila se mi tři roky stará vzpomínka. Když na Ukrajinu dorazily první francouzské houfnice Caesar. Už tenkrát mě vytáčeli různí gaučoví odborníci, kteří tvrdili, že Západ na Ukrajinu peče. Jinak by tam přece už ta technika 4 měsíce po napadení Ruskem byla!
No jo.. Už se dávno nechodí na vojnu. My, co jsme tam byli a prošli výcvikem na nějakou techniku, dobře víme, jaký je rozdíl mezi přesednutím z Žiguli do Škodovky a z čehokoliv na bojové vozidlo. Jiný vesmír.
Přitom jsem se u sebe dočetl, že ukrajinské osádky odjely na výcvik do Francie už 22. dubna. Po necelých dvou měsících války! Stále pomalé? Tak si nejdříve představte nalezení a výběr potenciální obsluhy: ve správném věku a kondici, s dostatečnou technickou angličtinou, u některých i nevyhnutnou kvalifikací.
Vrátili se UŽ začátkem června s spolu s necelou padesátkou samohybných děl. Teď jsem viděl video s novou verzí ukrajinské houfnice Bohdana. Výrazně jednodušší než cokoliv západního.
Ale dokáží ji vyrábět v neuvěřitelných množstvích. Ne desítky ročně, ale měsíčně. A jejich velitel si stěžoval na krátký výcvik. Měsíc a půl. Na jednodušším stroji, na českém podvozku Tatra a od ukrajinského výrobce. A teď se bavme o tom, co je rychle a co pomalu.
Kdysi jsme se dozvídali o všem, co tam šlo přímými dodávkami. Kromě toho tam ale mezitím západní zbrojíři typu německého Rheinmetallu postavili celé opravny a továrny na munici a bojovou techniku. Zčásti v podzemí. V hodnotě miliard eur. Bezmála polovinu vší výzbroje a munice si díky tomu Ukrajina už vyrábí sama.
Nikdo nám to ale nevěší na nos. A o těch firmách normální evropský smrtelník obvykle nic netuší. Přitom jde o kolosy. Akorát byly navyklé na mírovou výrobu. To už se dávno a rychle mění. Maličký test: Slyšeli jste už o firmě KNDS?
Jejich nejnovější prototyp s poetickým názvem RCH 155 se přitom právě prohání po Ukrajině rovnou ve třech kusech. Prochází tam testy v bojových podmínkách. První samohybná houfnice, co umí střílet i za pohybu. Nepleťte si to s tanky. U dělostřelecké zbraně je to světový unikát.
Stačí ji obsluha dvou lidí, střílí mimořádně rychle a před ruskou odvetou dokáže zdrhat rychlostí vyšší, než 100 km/h. Tak daleko tam věci zašli, zatím co dnešní pobojigenerálisté akorát nesmyslně pindali (a někteří to dělají dodnes) o tom, jak by to "mnohem lépe" udělali oni.
Akorát po Neználkovsku.